Ben je weer zwanger?

Een van de allervervelendste vragen die je kunt krijgen – hoe goed bedoeld ook – is of je (weer) zwanger bent. Vooral als je net zo trots bent dat de eerste 10 kilo er af is. Dat overkwam mij dus. Als een boer met kiespijn lachte ik en zei ik dat het niks uit maakte. Een vergissing is menselijk. Maar ondertussen… 

Het was al de tweede keer dat me dit overkwam.

Een aantal weken geleden waren we in de hondenren. Daar komen vrijwel altijd dezelfde mensen hun hond los laten. Een van die mensen heeft een verstandelijke beperking. Dus toen zij hardop vroeg of ik weer in verwachting was, baalde ik, maar bedacht ik me ook dat zij nou eenmaal niet de persoon is die perse eerst nadenkt voor ze wat roept. Daarbij stelde zij wel vaker vragen waarvan je denkt: ‘dat vraag je toch niet?’

En toen gebeurde het weer…

Tja. Ik stond blijkbaar met mijn buik naar voren (hallo, holle rug) en met mijn handen om of op mijn buik, toen de vraag afgelopen week op een feestje werd gesteld. Ze keek naar mijn buik en zei: ‘Ohhh, hoe…’ Blijkbaar zei zij ver, maar verstond ik veel. Dus trots stak ik beide handen naar voren en vertelde ik dat ik 10 kwijt was. Maar het woordje kwijt verstond zij niet en dus feliciteerde me.

Dat was het moment dat het tot mij doordrong dat zij iets anders bedoelde dan ik. ‘Oh nee. Ik ben niet in verwachting, ik ben 10 kilo kwijt…’ En dus – als een boer met kiespijn – nam ik haar excuses aan.

Leuk is anders.

Of je nu, net als ik 10 kilo kwijt bent, of juist helemaal niet met afvallen bezig bent, zo’n vraag is niet leuk. Nooit niet. Niet eens als je het wel bent, tenzij je het al openbaar hebt gemaakt misschien en die persoon er nu pas achter komt. Hoe dan ook. Het zat mij enorm dwars.

Ik ben zo blij dat mensen zeggen dat ze kunnen zien dat ik er 10 kwijt ben, dus om dan zo goed als het tegenovergestelde te horen… Daarbij ben ik 7 maanden geleden bevallen! Moet ik dan nu alweer slank zijn? Of in verwachting blijkbaar? Ik werd echt verdrietig van deze vraag en voelde me enorm van slag. Hoe kan een persoon zo’n vraag stellen? Ook al is het goed bedoeld…

Sommige vragen stel je niet.

Dit is zo’n vraag. Maar er zijn er nog veel meer. Ook de vraag wanneer stellen eens aan kinderen beginnen. Daar heb ik al eens een artikel over geschreven. Lees het artikel hier. Denk na voordat je iets vraagt of roept. Voor je het weet kwets je iemand. Onbedoeld, dat vast en zeker. En vaak zelfs onwetend. Maar echt. DENK NA.

Wat voor vraag of opmerking heb jij wel eens gehad die jou kwetste?

Liefs Natasja

Volg mij ook op: Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, YouTube of Bloglovin'

4 Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close