Lucas 1 jaar

Lucas 1 jaar

Vandaag is de dag. Mijn baby is geen baby meer, maar een kleine dreumes. #janken. Nooit meer een baby van onszelf in huis. Goed, tussen mijn huilbuien door ben ik natuurlijk wel mega dankbaar en trots. Wat een jaar is het geweest voor Lucas. Allemaal onderzoeken rondom zijn spierspanning en een groei die onder de curve uitkwam. In deze blog deel ik voor de laatste keer alles over zijn ontwikkeling. Dan heb ik 12 maanden gedeeld hoe de groei van mijn baby eruit zag. Lezen jullie mee?

Slaap- en eetschema

In de 11 maanden update vertelde ik jullie dat we dachten dat Lucas naar één slaapje ging. En dat is helemaal het geval geweest. Sinds afgelopen maand slaapt hij overwegend één keer overdag. Fijn dat hij dan tegelijkertijd met Isabelle naar bed kan. Soms merken we dat hij het niet trekt en dan gaat hij dus nog wel twee keer slapen. In dat geval om 10.00 uur en om 15.00 uur. Slaapt hij één keer, dan gaat hij rond 13.00 uur naar bed.

Het drinken aan de borst is weer gedeeltelijk terug. In de ochtend drinkt hij steevast wel bij mij (gelukkig!) en de middag en avond meestal niet meer. Een flesje afgekolfde melk of kunstvoeding drinkt hij dan wel gewoon. Ik vind het mega jammer dat hij niet alle voedingen meer bij mij wil drinken, maar man, wat ben ik trots dat ik één jaar borstvoeding geef!

Ik heb nog geen idee hoe lang we nog doorgaan met de borstvoeding, maar ik denk zolang het voor hem en mij goed voelt, we dit blijven volhouden. Want ook dit is mijn laatste ervaring met borstvoeding. Hierna nooit meer. En dus hoop ik het toch nog een tijdje vol te mogen houden. Maar één jaar… Wie had dat ooit gedacht?!

Ontwikkeling

Wat een jaar is het geweest qua de ontwikkeling van Lucas. Zo fijn dat het deze maand rustig was en we nergens meer naar toe hoefden om Lucas aan een of andere specialist te laten zien. Het enige waar we zijn geweest (of nou ja, schoonmoeder i.v.m. ons werk) is het consultatie bureau voor de 11 maanden controle en vaccinatie.

Hij kruipt als een malle. Als ik hem bijvoorbeeld op kom halen bij het kinderdagverblijf en hij ziet mij, dan doet hij er twee versnellingen bovenop om maar zo snel als hij kan naar mij toe te kruipen. Het lopen aan de bank, tafel en loopkar gaat ook steeds vlotter. Ook aan twee handjes loopt hij vlotjes mee. Eén hand vindt hij echter nog te weinig. Dan is het hoogstens één stapje en laat hij zich op zijn billen vallen.

Hij kan al redelijk goed (en best lang) los staan! Dus super knap! Eén stapje kan hij los zetten, maar daarna vindt hij het wel welletjes. Ik ben benieuwd wanneer deze knapperd gaat lopen…

Verder is hij een nieuwsgierig aagje wat graag alles om hem heen ontdekt met zijn ogen én handen. Niet altijd even fijn dus, haha. Maar hopelijk behoudt hij deze nieuwsgierigheid wel.

Luiers, groei en kleding

Zoals ik net al vertelde heeft hij laatst nog een bezoek gebracht aan het consultatiebureau. Hij weegt nu 8240 gram en is 74 cm groot! Dat betekent dat nu ook maatje 68 echt uit de kledingkast moet. Hij groeit momenteel als een speer. Dat zien we aan zijn kleding duidelijk terug. Niet alleen aan zijn kleding trouwens, want als we kijken naar de groeicurve, volgt hij niet alleen meer het lijntje, maar gaat hij zelfs rechter omhoog! Ik ben zó trots!

Die groei is trouwens ook goed te zien aan zijn snoetje: die is een stuk voller! Alleen maar heel erg fijn. Ook niet zo raar trouwens, want Lucas houdt behoorlijk van eten. Borstvoeding én twee boterhammen in de ochtend en hetzelfde in de middag (+ eventueel wat Isabelle laat liggen), in de avond een heel bordje of potje eten (na het potje eventueel nog wat extra’s zoals een toetje). Fruit en soepstengels gaan er ook goed in.

Zijn goede eetgedrag betekent ook vollere luiers. Hoewel hij qua buik en billenomtrek nog makkelijk in maatje 3 past, is maatje 3 niet voldoende voor zijn ontlasting. Dat wordt toch maatje 4 kopen om te zorgen dat hij geen doorgelekte luiers meer heeft…

Man, man, man. Wat ben ik mega trots op ons kleine ventje. En al wil ik het nog niet hardop toegeven dat ik nu geen baby meer heb, ik kijk uit naar de dreumesfase waarin hij hopelijk gaat leren lopen en praten. Vol nieuwsgierigheid kijk ik uit naar een nieuw jaar.

Van harte gefeliciteerd kleine man. We gaan er een hele fijne dag van maken! Ik hou van jou. Altijd.

Liefs Natasja

Volg mij ook op: Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, YouTube of Bloglovin'

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close