Mijn kleine mannetje is alweer op 1/3 van zijn eerste levensjaar. Blijft bizar hoe snel dit gaat. Dat was zo bij Isabelle en dat is nu weer net zo. Gisteren was hij dus alweer 4 maanden in ons leven en vandaag vertel ik je weer alles over hoe het nu met hem gaat. Van zijn groei en ontwikkeling tot aan de onderzoeken die lopen.
Slaap- en voedingsschema
Waar Isabelle nu al een best mooi ritme had, blijft dit bij Lucas nog een beetje uit. Hij komt om de drie uur voor een voeding, maar kan ook eerder of later komen. Drie uur is in ieder geval gemiddeld. Ik heb wel het idee dat hij langzaam maar zeker richting de 3,5 uur gaat. We merken dat Lucas tussen de voedingen door steeds langer en vaker wakker is. Hij kijkt dan lekker rond en we spelen dan met hem op de bank of in de box.
Sinds deze maand ben ik weer aan het werk. Ik voed hem dan rond 7.00 uur en leg hem daarna terug in zijn bedje omdat Roy en Isabelle dan meestal nog slapen. Op het werk kolf ik meestal rond 10 uur à 10.30 uur en om 13.30 à 14.00 uur. Dan ga ik echt om 16.30 uur naar huis om de volgende voeding live te kunnen geven.
Het kolven op het werk gaat heel goed. Ik zit in een fijne ruimte en ik kolf voldoende af. De ene keer meer dan de andere keer, maar nooit een voeding te weinig. Al heb ik van lactatiekundige Teddy geleerd dat het helemaal niet erg is als je wat minder kolft.
Ontwikkeling
Wat zijn we toch enorm trots op hem. Hij maakt zoveel sprongen! Hij kan nu heel bewust speeltjes vast grijpen. Niet alleen speeltjes trouwens, ook het knuffeldoekje van zijn speentje grijpt hij vaak vast. We hebben hem hier zo’n grote sprong in zien maken in de afgelopen maand. Van eerst alleen maar een keer grijpen en dan los laten naar nu echt al een beetje spelen, ontdekken en in zijn mondje stoppen.
Brabbelen kan meneer ook al aardig. Dat is zo leuk. We doen dan net alsof we echt in gesprek zijn en dan lijkt het net alsof hij antwoord geeft. Het is zó enorm schattig!
Sinds gisteren zijn we begonnen met de oefenhapjes en heeft hij voor het eerst vaste voeding op. Hij kreeg zoete aardappel, maar dat was puur omdat we dat nog in huis hadden, haha. Eigenlijk had ik deze keer niet met 4 maanden willen beginnen met de oefenhapjes, maar pas bij 6 maanden. Echter wil de kinderarts graag dat wij er nu al mee beginnen.
Onderzoek
Lucas heeft vanaf zijn geboorte al spanningen in zijn lijfje. Zowel de GGD als het CB als de fysio en als de kinderarts zien dat het niet in zijn hoofdje zit. Daarvoor kijkt hij te helder en is hij te alert. Maar waar het dan precies vandaan komt weten we niet. De fysio komt nu al een aantal weken bij ons aan huis om oefeningen te doen met Lucas. Zij ziet vooral dat het komt vanuit zijn middel. Daardoor denken we dat het misschien komt van zijn stuitligging.
Toen hij vorige maand te weinig was aangekomen en die week daarna weer (maar 90 gram in twee weken tijd, terwijl hij 150 gram per week moet aankomen), gingen we iedere week naar het CB om te checken hoe Lucas groeide. Ik heb toen veel nagekolfd en ben gaan cluster kolven. We zagen dat dit effect had en dat Lucas weer goed begon te groeien. Gelukkig maar!
Toch zaten we nu wel op de radar van het CB, wat alleen maar fijn is hoor. De verpleegkundige wilde het zekere voor het onzekere nemen en gewoon van alles uitsluiten. Daarom werden we doorgestuurd naar de kinderarts van het ziekenhuis.
Toen we bij haar kwamen had zij van tevoren het dossier gelezen. Ze had eigenlijk verwacht dat hij een CT of MRI scan zou moeten krijgen, maar omdat Lucas zo helder is vond ze dat toch niet nodig. Maar weet ze ook niet waar de spanningen dan vandaan komen. En dus moesten we bloed laten onderzoeken. In deze vlog kon je al zien hoe verkeerd dat ging… Uit het bloedonderzoek is echter niets bijzonders gekomen. Er is nog één buisje met bloed naar het Radboudt in Nijmegen gegaan om te onderzoeken op aangeboren stofwisseling. Dit onderzoek kan schijnbaar best lang duren en daar hebben we dus ook nog geen uitslag van.
Omdat de kinderarts de groei ook zag, vindt zij het belangrijk dat we nu de oefenhapjes geven. Ze denkt dat het ook kan zijn dat hij misschien wat onverzadigd is. Dat Isabelle diezelfde dip heeft gehad op dezelfde leeftijd vindt ze niet genoeg reden om de stagnering in zijn groei niet te koppelen aan zijn gespannen lijfje.
Wij zien gelukkig sinds de fysio komt al veel verandering en hij wordt steeds rustiger. Dus dat is heel erg fijn! We gaan niet onderzoeken om te onderzoeken, dus als er bij het Radboudt ook niets uitkomt wil ik het denk ik gewoon hierbij laten.
Groei, luiers en kleding
Met de groei van Lucas gaat het goed. Hij komt wekelijks zo’n 130 gram aan en weegt dan ondertussen ook 5,5 kg. Dat is toch even mooi bijna 500 gram meer dan vorige maand. Daarnaast heeft hij een lengte van 62 cm. Prima toch?
Door zijn lengte zijn de meeste maatjes 56 toch ook echt te klein en ben ik die ook langzaamaan uit zijn kast aan het halen. Maatje 62 zit nu prima (op sommige kledingstukken na die toch echt nog te groot zijn). Het gaat snel!
En qua luiers blijven we nog steeds hangen op maatje 1. Hoewel we nu maatje 2 gebruiken omdat ik iedere keer maatje 1 lastig vind om te kopen mocht hij ineens een groeispurt krijgen. Maar bij maatje 2 zien we dat hij vaker doorlekt. Dus toch maar weer maatje 1 halen. Dat krijg je als je een slanke baby hebt.
Wat gaat het toch weer snel. Hoe gaat het met jullie kids?