rust terwijl je druk bent

Waarom het juist goed is om even rust te pakken terwijl je druk bent

Je kijkt op je to-do lijst en je ziet hoevéél je nog moet doen. Je begint er een beetje van te stressen en vaak gaat er dan ook nog eens van alles mis. Tell me if I’m wrong, maar dit heb je vast wel eens meegemaakt toch? Ik had het gisteren. En doordat ik dit – wat ik zo ga vertellen – moest doen, merkte ik juist hoe belangrijk dit is om ook daadwerkelijk te doen. Nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder.

Een to-do lijst zonder einde

Oké, dat klinkt wel heel dramatisch, maar zo voelde het voor mij wel. Ik had voor mijn gevoel wel honderd taken die ik in 2,5 uur moest volbrengen. Ik bereidde mezelf al voor op dat het overwerk zou worden. Op het werk al dan niet thuis. En na mate ik bezig was met mijn to-do bolletjes afstrepen, popte er nog zo’n tien andere dingen op in mijn hoofd die ik óók nog moest doen.

Van hot naar her

En zo was het dat ik voor mijn gevoel vijf dingen tegelijkertijd aan het doen was. Ik was met het een bezig en bedacht dat ik ook nog het andere moest doen. Vervolgens bedacht ik me dat ik eerst dit moest doen – want dat was belangrijker dan het andere – om vervolgens toch iets anders eerst te gaan doen omdat ik bang was dat ik het zou vergeten of omdat ik had bedacht dat datgene nóg belangrijker was. Ik was all over the place om het zo maar te zeggen. Vervolgens liepen er ook nog een aantal taken en zaken in de soep…

Oeps. Compleet vergeten…

En toen keek ik op de klok. Nee, het was nog geen 5 uur, maar wel ondertussen al half 4. Shit! Helemaal vergeten dat ik eigenlijk om 3 uur moet kolven. Ik zuchtte en keek naar mijn ellenlange to-do lijst. Hoe kon ik nu nog met nog zo’n half uur à drie kwartier van de werkvloer om te kolven mijn takenlijst afkrijgen?!

Rust, zen en reset

Ik zat er dus eigenlijk niet op te wachten om nog te moeten kolven. Maar alles voor de beebs. En dus pakte ik mijn kolftas en griste ik mijn flesje water van mijn bureau en liep naar de ruimte waar ik altijd kolf. Lichtelijk gehaast zette ik alles in elkaar, trok ik mijn bovenkleding uit, kolf bh aan, pakte ik mijn e-reader en kon ik niets anders meer doen dan zitten en tot rust komen.

Als je niets anders kunt, dan moet je wel. En het was fijn. Ik las een heerlijk romannetje op de e-reader en de kolf deed zijn werk. Zo’n 20 minuten later was het kolven klaar en mijn hoofdstuk uit en pakte ik op mijn gemakje mijn spullen weer in.

En door… (maar deze keer zonder stress)

En toen ging ik weer aan het werk. Ik keek naar mijn to-do lijst en kon ineens orde op zaken stellen. Dit ging ik doen. Punt. Dan het volgende. Punt. Stap voor stap. Niks gehaast, niks gestress. Het is oké. Prima als het niet allemaal af komt. Het is goed. Zolang ik de belangrijkste taken maar gedaan heb. Ik voelde me meteen zoveel relaxter.

En wat gebeurde er? Tegen half 5 was ik al he-le-maal klaar! Niet dat ik nu thuis niets hoef te doen, maar alles wat ik gepland had om te doen, had ik kunnen afstrepen.

Waarom het juist goed is om even rust te pakken terwijl je druk bent

Door dat ene rustmoment waarin ik écht niet met het werk bezig was, was ik helemaal gereset. Ik voelde me ontspannender (oké, misschien een beetje loom door de energie die het kolven van mij vreet), ik kon weer prioriteiten stellen, ik had mijn overzicht weer terug en ik was doelgericht.

Heel eerlijk, als ik niet had moeten kolven had ik die rust nooit gepakt en weet ik zeker dat ik mijn werk niet in goede orde af had gekregen. En dus was dit een mooi leermoment.

Ook al denk je geen tijd te hebben om rust te pakken (want dat kost tijd of is zonde van je tijd en je ziet je ellenlange takenlijst voor je neus liggen), doe dit toch. Ontspan en relaxt en jij kunt er weer tegenaan. Dit was zó enorm helpend en daarom wil ik het ook heel graag met jullie delen.

Pak jij voldoende rust als je in deze situatie zit?

Liefs Natasja

Volg mij ook op: Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, YouTube of Bloglovin'

One Comment

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close