ervaring wasbare zwemluiers

Mijn ervaring met wasbare zwemluiers

Toen ik zwanger was van Isabelle, hoorde ik weleens mensen zeggen dat ze gebruik maakte van herbruikbare luiers. En alles wat ik dacht was: “Ieuw! Dat is toch vies?” Verder keek ik er niet naar om en zocht ik er ook geen informatie over op. Maar toen Lucas nog maar net geboren was kreeg ik ineens interesse in wasbare zwemluiers. En die kochten we uiteindelijk zo’n jaar geleden voor zowel Isabelle als Lucas. Ben je nieuwsgierig naar mijn ervaring met wasbare zwemluiers, lees dan snel verder!

Dit artikel is gesponsord. Dat verandert niets aan mijn mening. Zeker niet omdat in dit geval wijzelf al langer gebruik maken van deze zelfgekochte zwemluiers. Lees mijn disclaimer voor meer informatie over samenwerkingen.

Waarom ik interesse kreeg in wasbare zwemluiers

Vanaf dat Isabelle 3 maanden is, gaan wij iedere week met haar naar zwemles. En dat betekent dat ze minimaal één keer in de week een zwemluier draagt. Niks mis mee, maar die dingen zijn eigenlijk best wel prijzig. Toen baby nummer 2 er was, begon ik toch te twijfelen over de wasbare zwemluiers, want dat zou uiteindelijk vele malen goedkoper zijn. En nog een bijkomend voordeel is dat het natuurlijk veel beter is voor het milieu! En zodoende vroeg ik naar advies op mijn Instagram Stories. Onder mijn volgers zaten wel een aantal mama’s die helemaal fan zijn van herbruikbare luiers. Heel fijn, want hen kon ik zo het hemd van hun lijf vragen.

De voordelen van herbruikbare zwemluiers

De stof van wasbare zwemluiers

Zoals ik net al vertelde is het een heel groot voordeel dat herbruikbare zwemluiers je heel veel geld besparen. Wij kochten altijd een pakje van ongeveer €12,50 waar er 11 in zaten. Dat is €0,88 per luier x 52 weken = €45,76 in een jaar. Puur en alleen voor zwemles. Reken daar de vakanties bij en andere momenten waarop je gaat zwemmen, plus de momenten dat de zwemluier vervangen moet worden omdat er in gepoept of geplast is.

Daarnaast is het ook veel beter voor het milieu. Luiers zijn namelijk mega slecht voor het milieu. De wasbare (zwem)luiers kunnen gewoon bij je dagelijkse was en dat kost dus geen extra energie. Natuurlijk kun je ze ook gewoon in een handwasje schoonmaken!

Wat doe je met poep in een wasbare zwemluier?

Toen we afgelopen februari op de Negen Maanden Beurs waren, kwamen we langs een standje dat herbruikbare luiers verkocht. We praatten met hen vooral over het issue waar ik nog mee zat: “Wat als ze poepen? Een wegwerp luier maak je dicht en gooi je in de prullenbak. Wat doe je met wasbare zwemluiers?” Ze vertelde dat het heel simpel was: houdt de luier in het toilet terwijl je doorspoelt en de poep is weg. Je kunt hem daarna eventueel nog onder de kraan houden, maar dat is vaak niet meer nodig.

Wasbare zwemluiers - onze kleuren

Oké, als het écht zo makkelijk is als er gezegd werd én ze blijven goed zitten dan was de beursaanbieding wel héél aantrekkelijk om het eens te proberen. En dus kochten we voor zowel Isabelle als Lucas een luier. Ze hadden twee maten en dus kochten we voor Isabelle er een met een printje die Lucas later ook nog aan zou kunnen.

Onze ervaring met wasbare zwemluiers

Over printjes gesproken: je hebt echt mega veel leuke printjes! Ik vind dan ook dat je er niet nog extra een zwembroekje overheen aan hoeft te doen. Dat is al een voordeel natuurlijk!

Wasbare zwemluiers klittenband
Door het klittenband kun je de zwemluiers zo strak aantrekken als je wilt! Ideaal!

Maar goed. Het eerste punt wat ik belangrijk vind: ‘Blijven wasbare zwemluiers goed zitten?’ Ja! Echt. Wij hebben de zwemluiers van het merk Totsbots en die blijven écht heel goed zitten. We hebben er nog nooit problemen mee gehad. Zowel niet bij Lucas als ook niet bij Isabelle. Ze sluiten goed aan en zijn makkelijk groter of kleiner te maken door het klittenband.

Het tweede punt gaat over de poep. We hebben in het afgelopen jaar nog maar één keer meegemaakt dat één van de kinderen in de zwemluier gepoept heeft. En dit ging super makkelijk schoon! Inderdaad even in de wc-pot hangen en dat is voldoende. Voor het gevoel hebben we het nog afgespoeld onder de kraan. Overigens waren we wel voorbereid: we hadden nog een zwemluier meegenomen voor het geval dat… Maar die was dus niet nodig.

Het derde punt is of ze ook goed uit te wassen zijn in de was. Ja hoor. Ze gaan prima mee in de gewone was. Ik was het altijd met de fijne was mee en laat het drogen aan het droogrek.

Zijn de wasbare zwemluiers aan te raden?

Ja. Ja. JA! Ik zou willen dat we dit bij Isabelle al gebruikt hadden! De wasbare zwemluiers van Totsbots zijn er trouwens in twee maten: maat 1 (4,5-12kg) en maat 2 (9-16kg) en kosten zo’n €16! Joepie! Dat prijsje!

Ze zijn écht heel fijn. Zelfs bij onze slanke Lucas (hij had in het begin nogal last van achterblijvende groei) zat de herbruikbare luier prima! Ze zijn ook nog eens zacht van binnen, fijn aan te trekken, passen goed, hebben hele leuke printjes én het prijsje is ideaal! Ik vind het absoluut een aanrader!

En nog een voordeel is dat ik nooit meer eraan hoef te denken om luiers te kopen! Natuurlijk moet ik wel zorgen dat ze gewassen zijn, maar als dat het enige ‘nadeel’ is…

En nu door naar herbruikbare luiers?

wasbare zwemluiers totsbots

Dat vind ik nog net een brug te ver. Want zwemluiers kun je omspoelen en kun je meteen weer aantrekken. Herbruikbare luiers niet. Hoewel je er daar natuurlijk toch meer van moet hebben en dus alsnog meteen kunt omspoelen, in een zakje kunt doen en op die manier mee naar huis nemen zonder dat de poep er nog in zit… Hmmm, misschien is het toch nog het overwegen waard…

Ik ben heel benieuwd naar jullie ervaringen met wasbare (zwem)luiers. En waarom kies je hier wel of juist niet voor? Laat het me weten in de comments!

Liefs Natasja

Volg mij ook op: Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, YouTube of Bloglovin'

2 Comments

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close