50 euro challenge

€50 voor weekboodschappen

Al een langere tijd ging ik mij irriteren aan onze uitgaven als het gaat over boodschappen. Ik vond het niet echt inzichtelijk en daarbij gaven we nogal wat uit aan de boodschappen. Vooral in een dure maand zoals december denk ik dat het slim is om te besparen. En dus stelde ik een limiet in als wijze van challenge: €50 voor de weekboodschappen voor een 3-persoons huishouden. Dat is voor deze week ruimschoots gelukt! Hoe? Dat vertel ik je hieronder!

Regels challenge

Bij een challenge horen natuurlijk ook regels. Dit zijn de regels die ik voor ons heb opgesteld:

 • We mogen gebruik maken van de voorraadkast.
 • Geld wat de ene week overblijft mogen we meenemen naar de week erop.
 • De challenge geldt alleen voor de producten die wij normaalgesproken kopen in de supermarkt. 
  Wij kopen bijvoorbeeld nooit luiers bij de supermarkt en verzorgingsproducten alleen bij uitzondering. 
 • We mogen weekboodschappen doen als ook tussendoor nog naar de supermarkt gaan, zolang we het budget maar in de gaten houden.

Hoe zijn we begonnen?

Op zaterdagavond heb ik eerst bedacht wat we de komende week in de avond gaan eten en wanneer Roy i.v.m. werk wel en niet thuis eet. Sommige gerechten komen van het internet en anderen heb ik zelf bedacht. Elke keer als ik een gerecht had bedacht, schreef ik meteen de boodschappen op. 

Nadat ik klaar was met het avondeten, ben ik hiervan de prijzen gaan zoeken in de Jumbo-app, want daar (of bij de Lidl) doen we boodschappen. Ik heb natuurlijk de ingrediënten meteen in de app gezet zodat we meteen een boodschappenlijstje hadden om mee te nemen. 

Ik kon nu meteen zien wat we kwijt zouden zijn en op die manier bedenken of we nog andere dingen nodig hadden en daar geld voor zouden hebben.

Daarna ben ik gaan bedenken wat we nog meer nodig hadden. Producten die op zijn en natuurlijk of we iets nodig hebben voor het ontbijt of de lunch. Nou is deze week niet helemaal eerlijk, omdat ik op zaterdag middag ook al een keer boodschappen gedaan had en daardoor bepaalde producten voor het ontbijt en de lunch al had meegenomen. 

Overzicht

Mealplan + prijzen per gerecht

Doordat ik precies wist wat we per gerecht nodig hadden en nog in huis hadden, kon ik mooi berekenen wat ieder gerecht zou kosten. Door dit lijstje te bewaren kan ik in de toekomst hier gebruik van maken als ik bijvoorbeeld niet helemaal lekker uit kom of iets dergelijks. Natuurlijk kan het bedrag van een gerecht dan weer anders zijn, doordat we bepaalde producten dan niet in huis hebben. Maar ik denk wel dat het een goede indicatie kan zijn.

Zondagavond: Fusilli met groentensaus en hamblokjes – €7,40
Maandagavond: Wortelstamp met rookworst – €1,44
Dinsdagavond: Pompoenrisotto – €6,88
Woensdagavond: Zilvervliesrijst, kip en champignon roerbakgroente – €2,21
Donderdagavond: Spinazie a la crème, ei, rösti rondjes en kipschnitzel – €5,82
Vrijdagavond: Wortel-dragonsoep met yoghurt – €0,89
Zaterdagavond: Nog een keer de wortel-dragonsoep

Boodschappenlijst 

GROENTEN/FRUIT
Macaroni-spaghettigroente 
Wortels 
Pompoen 
Bleekselderij 
Champignon Roerbakmix  

ZUIVEL/EIEREN/BOTER
Geraspte kaas jong belegen
Parmezaanse kaas 
Mascarpone 
Yoghurt
Halfvolle Melk

VLEES/VIS/VEGETARISCH
Hamblokjes  
Rookworst 
Kipschnitzel

BROOD/BELEG/ONTBIJTGRANEN
Goudeerlijk fijn Volkoren

KOKEN
Olijfolie  1000 ml 
Basilicum Pastasaus

DIEPVRIES
Spinazie a la crème
Aardappel roosjes 

Bijzonderheden boodschappenlijstje

Op mijn eigen lijstje had ik één ding gearceerd, namelijk de olijfolie. Dit is een product waar je zeker wel een maand mee kan doen. Deze was op en moest er dus extra bij. 

Daarnaast vond Roy dat er nog melk bijgehaald moest worden, omdat we het niet zouden redden met het ene (nieuwe) pak dat we al hadden. 

Hoe is de challenge deze week gegaan?

Zondag: de weekboodschappen

Dankzij de app schatte we de boodschappen op €32,31. Een mooi bedrag toch? Maar was dit ook het daadwerkelijke bedrag? 

Nee.

Het daadwerkelijke bedrag was €0,67 duurder. Dat had te maken met het volgende:

 • De bleekselderij kregen we gratis, omdat de andere verpakking beschimmeld was. Hiermee hebben we €1,09 bespaard.
 • De pompoen was op en daardoor konden we de €1,99 nog bewaren in het boodschappenpotje.
 • De kipschnitzel viel echter duurder uit, doordat ze niet dezelfde verpakking hadden als die ik had ingevuld. Dit kostte €0,16 extra.
 • We wilden aardappelroosjes, maar deze waren op. I.p.v. de roosjes hebben we rösti rondjes meegenomen. Qua prijs maakte dit geen verschil.
 • Het brood was iets duurder, omdat we een ander merk altijd hebben en ik dat fout in de app had gezet. We waren hiermee dan ook €0,59 duurder uit. 
 • Dan had ik nog één ding niet berekend, namelijk de koopzegels. Door het totaalbedrag van de boodschappen, kwam er nog €3,- bij.

Dat betekende dat we een totaalbedrag van €32,98 kwijt waren en we dus nog €17,02 over hebben om nog extra boodschappen te doen. We weten zondag sowieso al dat we pompoen moeten halen.

Boodschappen tussendoor

Doordat zondag de pompoen op was, moesten we sowieso nog naar de winkel. 

Maandag hebben we pompoen gehaald voor. Deze viel overigens wel duurder uit, omdat het een prijs per kilo was en de pompoen net wat zwaarder was dan de kilo. Dat betekent dat we nog €14,69 over hebben deze week.

Overigens denk ik dat we misschien morgen of overmorgen voor het ontbijt nog wat bij moeten halen, maar dat moet nog prima van het overgebleven budget kunnen.

Conclusie

Zoals je ziet is het ons deze week gelukt om ruim onder het budget te blijven! Een hele prestatie al zeg ik het zelf. 

Niet helemaal eerlijk aan deze week is dat we vrijwel niets voor het ontbijt en lunch nodig hadden omdat ik dat een dag eerder (nog voordat ik bedacht had om deze challenge te doen) al in huis gehaald had. 

Volgende week schrijf ik weer een verslag over hoe het toen gegaan is. Zouden we dan nog steeds onder de €50 kunnen blijven?

Wat besteden jullie aan de boodschappen?

Liefs Natasja

Volg mij ook op: Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, YouTube of Bloglovin'

13 Comments

 • Jeske Heijmans

  12 december 2018 at 21:48

  Wat een goed idee. Altijd goed om te kijken wat je opmaakt aan je boodschappen. Alleen lukt het niet altijd. Beter zoals jij doet, opschrijven en precies uitrekenen wat je kwijt bent. Super. Ik ga zeker mee doen voor dit bedrag per maand. Deze maanden zijn al zo duur hihi.. Ik ga ook een challenge met ons gezin aan ? Thanks voor je duidelijke en eerlijke blog. Liefs Jeske?

  Beantwoorden
 • Manon

  25 februari 2019 at 22:57

  Klinkt leuk maar… wij zijn met 4 (2 jongens van 11 en 18) die behoorlijk eten.
  Waar is het brood (meerdere per week toch? Toch niet 1 brood per week?)
  Crackers, kaas, beleg, appelmoes, hagelslag, smeerboter, meerdere soorten fruit, koekje en/of snoepje, wasmiddel, wc papier, allesreiniger, afwasmiddel, drinken, thee of koffie, beschuit, muesli, zoetstof, potgroenten. Zo maar een greep uit onze boodschappenlijst.
  Iets reëeler lijkt me?

  Beantwoorden
 • Manon

  18 april 2019 at 17:56

  Mooie en handige op zet. Maar nu zie ik alleen boodschappen boor avond eten? Dan snap ik dat je onder de €50 kan blijven.
  Maar je moet toch ook nog lunch en ontbijt halen? Wij zijn met zijn 2e en zijn gemiddeld €100 kwijt en maken alles vers.

  Beantwoorden
 • Ot Cloudt

  18 mei 2019 at 10:37

  Dit geeft een erg vertekende beeld. geen brrodbeleg, geen boter geen zout, peper en andere kruiden. geen koffie en of thee. normaal eet men drie maaltijden per dag dit is voor een maaltijd , wordt dus honger lijden

  Beantwoorden
  • Natasja

   18 mei 2019 at 10:42

   Dan heeft u het artikel niet goed gelezen. Allereerst gaat het om wat wij eten en drinken en is dit geen algemeen artikel hoe een ander het kan doen (zo drinken wij nooit koffie en zelden thee). Daarnaast schrijf ik duidelijk dat je gebruik mag maken van de voorraadkast (dus ook de vriezer) op het moment van dit artikel hadden we dus nog voldoende in huis van de producten die u noemt. Is dat een vertekend beeld? Nee, het is onze realiteit en komt misschien niet overheen met die van u.

   Beantwoorden
 • Samantha

  5 juni 2019 at 19:50

  Wij hebben een budget voor boodschappen /verzorgingsproducten /luiers en flesvoeding /kattenvoer en schoonmaakmiddelen van 100 euro per week. Dit is ook met koopzegels erbij.

  Beantwoorden
 • Samantha

  13 augustus 2019 at 14:04

  Zoals eerder vermeld, wij hebben een boodschappenbudget van €100,00.
  Dit is inclusief verzorgingsproducten, koopzegels, luiers en flesvoeding etc.
  Over een paar weken zijn we met zijn 5en dus hebben we weer luiers en flesvoeding nodig.
  Ben benieuwd of we het dan ook echt gaan redden met €100,00 per week gemiddeld.
  Je kan mij volgen op: https://bespaarcentje.home.blog/
  Hier staat iedere week hoe het is verlopen met mijn budget en wat ik precies heb gehaald (foto’s) en wat we gaan eten (weekmenu).

  Beantwoorden
 • Cobi

  30 augustus 2019 at 15:00

  Ik doe 1 keer in de maand boodschappen en kom altijd goed uit hoef ook nooit tussen door boodschappen doen Soms nog niet voor 200 euro per maand dan koop ik ook altijd verse groent en aardappelen en wat lekkers voor ’s avonds bij de TV Ben je niet in de verleiding om meerdere keren andere dingen dan wat op je lijst staat mee te nemen gr

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close