Isabelle 9 maanden + net zo lang uit de buik als dat ze er in heeft gezeten!

Vandaag is het een hele speciale dag om 2 redenen: Isabelle is precies vandaag 9 maanden oud, maar ze is ook vandaag precies net zo lang uit de buik als ze er in heeft gezeten! Isabelle is op de dag af met 39 weken geboren en vandaag is ze dus ook 39 weken bij ons. Ik vind dit zo super speciaal! Het voelt alsof het nu pas écht gaat beginnen. Ik vertel je vandaag weer alles over haar slaap- en eetschema, haar ontwikkeling en haar groei.

Slaap- en voedingsschema

Qua haar slaap- en voedingsschema zijn er een paar dingen veranderd in vergelijking met toen ze 8 maanden oud was. We hebben kort geprobeerd om haar meteen na de eerste voeding van 7.00 uur brood te geven, maar dan at ze maar een paar stukjes. Die hebben we dus maar weer laten vervallen omdat we de borstvoeding nog altijd als hoofdvoeding zien. Verder krijgt ze tussen 10.00 en 11.00 uur fruit. De borstvoeding van 11.00 uur en 15.00 uur hebben we samengevoegd naar 13.00 uur op aanraden van het consultatie bureau. Dus ik geef nu één borstvoeding minder. Dat geeft mijzelf ook wel weer iets meer rust en ruimte. Niet dat ik het vervelend vond. In tegendeel zelfs. Maar het is toch ook wel lekker om langzaam maar zeker mijn eigen lijf weer terug te krijgen.  Om 15.00 uur krijgt ze een soepstengel en rond 17.30 avondeten. Haar laatste borstvoeding is tussen 19.00 uur en 21.00 uur.

De tijden zijn wisselend. Over het algemeen is het nog altijd allemaal op verzoek, maar Isabelle heeft zelf redelijk een vast schema. Dat is op zich ook best fijn!

Met mijn borstvoeding gaat het niet meer zo goed. Ik kolfde nu al een paar weken op mijn werk niet wat ik zou moeten kolven om goed voorraad te kunnen bouwen. Ik kolfde echt veel te weinig. 150 cc is het minimum wat ze mag krijgen en ik kolfde nog maar tussen de 50 cc en de 100 cc. Als ik haar zelf kan voeden, merk ik de laatste week ook dat het minder wordt. Ze hapt vaker af, huilt dan en hapt weer aan. Ik kijk het nog even aan, maar in principe heb ik altijd gezegd dat ik borstvoeding wilde geven tot aan de zomervakantie. Dat betekent voor mij nog één week kijken hoe het gaat. Als het echt ten einde is, ga ik stoppen. De frustratie en stress is namelijk ook niet helpend en ik vind ruim 9 maanden borstvoeding al heel wat. Waarschijnlijk komt hier tegen die tijd nog een artikel over online.

Haar slaap is niet echt veranderd, behalve dat ze zo nu en dan wat korter slaapt. Vooral in de middag laat ze dit blijken. Behalve op het kinderdagverblijf; daar slaapt ze dan weer heel lang ’s middags…

Ontwikkeling

Zo bijzonder om te zien dat ze iedere maand weer iets nieuws kan. Vorige maand oefende ze nog met tijgeren (ze kwam niet eens vooruit, maar draaide rondjes op haar plek) en deze maand tijgert ze de hele kamer door. Ze gaat af en toe al op haar knietjes, maar beweegt dan alleen met haar bovenlichaam heen en weer. Ze snapt nog niet dat ze kan kruipen. Wedden dat ze dat volgende maand wel kan?!

Ook het zitten gaat steeds beter. Ze kan al echt goed lang en stevig zitten. Ze weet alleen nog niet hoe ze zelf in een zithouding moet komen.

Soms weigert Isabelle om te zitten of te liggen. Dan strekt ze haar benen helemaal stijf uit en ben je verplicht om haar te laten staan. Dit vindt ze prachtig! Ze kijkt dan goed om haar heen. De eerste stapjes zijn zo ook al aan de hand gezet. Lopen zit er voorlopig nog niet in, want daar is ze nog een beetje te instabiel voor.

Groei, luiers en kleding

Vorige maand kon ik geen update geven over de groei, omdat Isabelle pas een paar dagen later naar het consultatie bureau moest. De cijfers die ik nu ga delen, zijn dan ook van vorige maand, want tussendoor zijn wij niet meer bij het CB geweest. Isabelle was op 29 mei 67 cm groot en woog 6560 gram. Ze blijft op de curve op de onderste lijnen zitten, maar volgt die wel keurig. Tja, mama is ook niet de grootste. Haar hoofdje zit trouwens wel op de middenlijn, haha!

Aan haar grootte kun je duidelijk zien dat ze perfect in maatje 68 zit. Het meeste van maatje 62 heb ik uit de kast gehaald. Elke keer als er nu nog iets van maatje 62 uit de wasmachine komt, gaat het meteen in de doos waar ik alles verzamel voor de zolder.

Qua luiers zit ze net als vorige maand prima in maatje 3. Met moeite hebben we de maatje 2 zwemluiers opgemaakt en ook daar mag ze nu maatje 3 aan. Zit toch een stuk beter, haha!

Vorige week sprak ik over tandjes. Die had ze nog niet. Ook bij het CB hadden ze even gekeken en gezien dat er nog niks lijkt aan te komen. Nu we een maandje verder zijn is er nog altijd niets te zien… Ik ben benieuwd wanneer zij haar eerste tandje gaat krijgen…

Net zo lang uit de buik als dat ze er in heeft gezeten

Ik vertelde het al in het begin stukje: vandaag is ze ook precies net zo lang uit de buik als dat ze er in heeft gezeten. Ik vind dat echt heel bijzonder. Hoe bizar is het dat we 18 maanden geleden nog niet eens wisten dat ze er 9 maanden later zou zijn? We konden dat alleen maar hopen! Nog altijd vind ik het super bijzonder hoe er vanuit een eitje en een zaadje zo’n prachtig kindje kan ontstaan! En ook al zo bijzonder hoe hard en snel ze groeien in die eerste 9 maanden buiten de baarmoeder.

Voor mij voelt deze mijlpaal als een bijzonder moment. Ik probeer de juiste woorden te vinden om mijn gevoel onder woorden te brengen, maar ik krijg ze niet gevonden. Het komt een beetje neer op wat ik al eerder zei: het voelt alsof het nu pas echt gaat beginnen. Alsof de eerste 9 maanden een voorproefje waren. Daarnaast geef ik al 9 maanden borstvoeding en heb ik vanaf nu ook het gevoel dat het wel goed is zo. Niet dat ik perse wil stoppen nu, maar ik zou er nu pas vrede mee kunnen hebben.

Daarnaast was het voor mij duidelijk 9 maanden op en 9 maanden af. Daar schreef ik laatst al iets over in het artikel over mijn hormonen.

Ik kan niks anders zeggen dan dat ik trots ben op ons meisje. Ze is natuurlijk het leukste meisje in de wereld en ik hou mega veel van haar.

Was voor jou het ook bijzonder toen je kroost net zo lang uit de buik was als dat ze er in zaten?

 

Liefs Natasja

Volg mij ook op: Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, YouTube of Bloglovin'

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close