Fun

GEHEIM ONTHULD | Waarom bloggers bloggen over bloggen

Tegenwoordig zie ik veel blogartikelen van andere bloggers die allemaal gaan over hetzelfde onderwerp: bloggen. Vooral de blogvraagstukken ‘Hoe moet je bloggen?’, ‘Hoe krijg je meer bezoekers op je blog?’ en ‘Blogtips die je nog niet wist!’ zijn erg populair. Origineel? Nee, allang niet meer. Dit zijn onderwerpen die op Google al ruim 270.000 (!) zoekresultaten opleveren. Maar als je dit onderwerp al zo veel kunt vinden op het internet en het is dus totaal niet origineel, waarom gaan bloggers hier dan toch gewoon stug mee door? Om één simpele reden…

Het levert hen veel bezoekers. Hierdoor lijken de views en unieke bezoekersaantallen te groeien, wat weer goed is voor de eigenwaarde van de desbetreffende blogger. En vaak met als gevolg dat de blogger er een hele blogserie van maakt.
En eerlijk is eerlijk, als ik een blogartikel voorbij zie komen met ’10 tips die je nog niet wist over bloggen’ – of iets dergelijks – dan klik ik daar als blogger zijnde op. Want hé, wie weet zit er wel écht een tip tussen die mijn blog een boost kan geven. Vaak klik ik de site weer teleurgesteld weg en soms hou ik er een ‘Yay’ gevoel aan over. Maar dit laatste is minder vaak. Ook niet gek natuurlijk als er al zó veel geschreven is over dit onderwerp.

Waarom ik dit artikel schrijf? Omdat ik me begin te irriteren aan deze vele blogposten over bloggen. Vooral van bloggers die nog maar net beginnen met bloggen, bloggers met zelf nog maar weinig unieke bezoekers en bloggers die inspiratieloos zijn en daarom hier maar over schrijven. Tuurijk, het is fijn om andere mensen te helpen. Maar een blog moet ook origineel blijven. En ja, dat is lastig in een digitale wereld vol blogs over allemaal hetzelfde onderwerp. Please lieve bloggers, focus je op hetgeen waarom je bent gaan bloggen. Ga dieper in op dat ene onderwerp. Ga op zoek naar iets unieks passend bij je site en waar je daadwerkelijk verstand van hebt. En stop met tips kopiëren van die 250.000 andere sites. Tenzij je écht iets unieks in handen hebt waar geen een blogger nog vanaf weet!

Welke onderwerpen irriteren jou?

Ps. Ik maakte zelf een video over het starten van een blog (meeehhhh, ik ben zelf ook niet origineel, al heb ik als excuus dat een aantal van mijn leerlingen hier naar vroegen ;))

Liefs Natasja

Volg mij ook op: Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, YouTube of Bloglovin'

50 Comments

 • Jinnie93

  9 juni 2015 at 05:56

  Ik zie het ook veel te veel inderdaad, echt een groot deel van de blogs die ik volg met ieder een eigen versie van blogtips. En inderdaad bijna altijd hetzelfde, of het komt op hetzelfde neer. Weinig van deze tips hebben mij geholpen ook, want ik wist van mezelf al dat social media handig is voor je blog bijvoorbeeld, wat bijna in elke lijst met tips staat. Of dat je goede content moet hebben (duh? xD). Alleen als er echt nieuwe tips in staan is het fijn 🙂

  Beantwoorden
 • Fem

  9 juni 2015 at 09:38

  Oh man, inderdaad! De irritantste in het rijtje ‘Bloggers die om onduidelijke redenen opeens vinden dat ze Goeroes zijn’ vond ik nog wel de blogster die anoniem blogt en niet eens haar eigen identiteit wil onthullen die allerlei generieke tips de wereld in slingerde. En tips gaf over het opbouwen van een band met je lezers… (Ik vind het vrij lastig een band op te bouwen met iemand van wie ik niet eens een naam heb – echt of pseudoniem…)

  Beantwoorden
 • Angela | Great Body & Skin

  9 juni 2015 at 09:39

  Aan slechte blogtips. Laatst zag ik in zo’n serie SEO-tips met tips hoe je ervoor kon zorgen dat de preview op Facebook eruit kwam te zien. Zag er helemaal niet goed uit. Of clickbaits in de titel: zodra je op de site komt, gaat het artikel nergens over of in ieder geval niet waar je denkt dat het over gaat. Af en toe leuk, maar alsjeblieft wel gepast en niet te vaak.

  Beantwoorden
 • Karen

  9 juni 2015 at 10:23

  Toevallig heb ik dit laatst ook behandeld op mijn blog. En ik heb ook als tip gegeven dat als mensen dit soort artikelen schrijven ‘hoe krijg je meer bezoekers op je blog’ dat ze als eerste tip erbij moeten zetten dat je artikelen over bloggen moet schrijven en opeens zie ik dat overal als tip! Er wordt goed geluisterd ;).

  Beantwoorden
 • linda

  9 juni 2015 at 10:50

  So true! Al zitten er een paar blogs bij waarvoor ik er wel even voor ga zitten. Bij de meeste denk je toch al snel ‘jeej, weer een die het wiel opnieuw uitgevonden heeft’. En daarnaast wil je toch bezoekers trekken door middel van artikelen waar jij goed in bent?

  Beantwoorden
  • Natasja

   9 juni 2015 at 17:51

   Dat is precies wat ik bedoel. Je schrijft over de dingen waar je goed in bent of over je mening. Jammer dat er steeds meer blogs schrijven omdat ze bij andere zien dat het mensen trekt.

   Beantwoorden
 • PatriciaKleijn

  9 juni 2015 at 11:30

  sommige blogtips vind ik wel nuttig, ivm wat je moet doen bijvoorbeeld met advertenties enzo! het artikel wat lisanne leeft ooit geschreven heeft, maar de blogtips over hoe je het meeste bezoekers krijgt, hoelang een artikel zou moeten zijn, hoe vaak je moet posten tja.. dat is denk ik gewoon ook een stukje wat je zelf moet ondervinden

  Beantwoorden
  • Linda

   9 juni 2015 at 11:45

   De artikelen met blogtips van Lisanne vond ik ook erg goed! Die waren wel origineel en gingen ook over hoe je om moet gaan met advertenties en geld e.d. inderdaad.

   Beantwoorden
  • Natasja

   9 juni 2015 at 18:15

   Er zijn zeker bloggers die ik hier niet mee bedoel, waaronder Lisanne. Lisanne wist wél waar ze over schreef en heeft/had hele waardevolle tips. Maar Lisanne is ook een ‘grote blogger’ dus van haar zijn blogtips ook zeker te accepteren. Snap je wat ik bedoel?

   Beantwoorden
 • Romina

  9 juni 2015 at 11:40

  Ik vind het misschien wel een beetje jammer dat je een soort van ‘stempel’ plakt op mensen die tips geven over bloggen. Er zijn wel degelijk bloggers die andere willen helpen daarmee en niet alleen maar om hun eigen blog geven. 🙂 Ikzelf wil hier bijvoorbeeld ook een artikel over schrijven, NIET om de reden die je aanhaalt (want ik wist zelfs niet dat dat zoveel unieke bezoekers kan opleveren, dat zal ik dan wel zien), maar omdat ik wel degelijk een tip toe te voegen heb die ik nog nergens gelezen heb. 🙂
  Dat gezegd zijnde, ik snap wel wat je bedoelt en dat er inderdaad veel bloggers zijn die niks bijdragen met dit soort artikelen want ook ik klik vaak weg bij zo’n artikels, maar dat is zeker niet zo bij iedereen. 🙂

  Beantwoorden
  • Natasja

   9 juni 2015 at 18:18

   Oh zeker, en je moet dit artikel ook niet zien als dat ik alle bloggers bedoel. Lisanne van Lisanneleeft.nl is bijvoorbeeld een blogger die echt tips kan geven, met name ook omdat ze zelf een ‘grote blogger’ is. En als je echt tips kunt geven die je nog nergens anders gelezen hebt dan moet je het ook zeker doen. Ook die bloggers bedoel ik niet met dit artikel. Ik hou graag van overdrijven 😉

   Beantwoorden
 • Romy

  9 juni 2015 at 11:49

  AMEN! Fijn dit artikel want ik stoor me er enorm aan. Zacht gezegd: het demotiveert me. Het lijkt wel alsof alles draait om de grote van je blog, groeien, SEO, adverteerders etc.. En ik ben het zat, 4 jaar geleden toen ik begon met bloggen deed ik het voor de lol, en dat doe ik nog steeds, soms heb ik het gevoel dat dat bij sommigen daar niet meer om draait. Helaas, maar bedankt voor het schrijven van dit artikel, het laat mij weer zien dat ik niet de enige ben!

  Beantwoorden
 • Bjarne-Vidar

  9 juni 2015 at 15:31

  Het is natuurlijk ook nog eens super goed voor de SEO! Ik heb laatst een video opgenomen waar je op moet Letten als je een blog start weer niet of ik hem online ga zetten. Maar dan heb ik ook al wel wat ervaring :p

  Beantwoorden
 • Kim

  9 juni 2015 at 16:20

  Uiteindelijk schrijft iedereen toch maar hetzelfde en het zou me verbazen dat iemand van die blogtiplezers nog lang op je blog blijft hangen. Dus zo goed staat het nu ook weer niet in je statistieken.

  Beantwoorden
  • Natasja

   9 juni 2015 at 18:21

   Nee, dat denk ik ook niet. Maar ik vind dat je sowieso niet gauw op een blog blijft hangen als je alleen op zoek bent naar iets (dus als je gegoogled hebt over een specifieke vraag of onderwerp). Tenzij de site layout meteen aantrekt enzo.

   Beantwoorden
 • Els

  9 juni 2015 at 17:16

  en nu heb je eigenlijk ook een blogtip ;-). Ik irriteert me eigenlijk niet zo snel m.b.t. Artikelen, maar juist als ik een reactie wil geven en ik van alles moet invullen voor ik iets kan plaatsen

  Beantwoorden
  • Natasja

   9 juni 2015 at 18:22

   Whahaha, het is maar hoe je het bekijkt! Ohja, dat invullen van allerlei velden vind ik ook irritant. Dus meer invullen dan alleen naam, e-mail en evt. website.

   Beantwoorden
 • Laura

  9 juni 2015 at 22:37

  Als blogger met een nicheblog over bloggen kan ik het niet laten om hierop op te reageren uiteraard 🙂

  Ik ben in december begonnen met mijn blog oer bloggen. Puur omdat ik merkte dat veel beginnende bloggers met vragen rondliepen die ik eenvoudig kon beantwoorden. Ook tijdens workshops op het werk (die ik gaf aan tijdschriftredacteuren) merkte ik dit. Mijn ervaringen als blogger (privé, voor mijn fotografiewebsites en een eigen online magazines) + daarnaast mijn kennis van WordPress én mijn expertise als online content marketeer (nu 13 jaar werkzaam in de online media) maakten dat ik dacht (en denk) zeker mensen wat te kunnen leren. Waarbij ik één afspraak heb met mezelf: ik schrijf alleen over dingen waar ik zelf genoeg ervaring mee heb. En ik vertel niet alleen de feiten en know how’s, maar vertel ook mijn eigen keuzes en waarom ik bepaalde dingen wel of niet doe. Aan sommige tips heeft de een meer dan de ander, want misschien wil je helemaal niet per se meer bezoekers, maar wel bijvoorbeeld tips over WordPress? Voor al deze mensen probeer ik te schrijven. Om te laten zien dat bloggen niet eens zo moeilijk is. Met stappenplan en printscreens waar nodig.

  Toch word ook ik een beetje moe van de vele blogtips die er her en der verschijnen. Waarom? Mensen die naar mijn blog komen, komen specifiek voor blogtips, daarom volgen ze mij. Maar als je een beautyblog hebt en beautytips schrijft, waarom dan opeens blogtips voor je bezoekers? Zitten ze daar wel op te wachten? Nog even los van het feit dat ik inderdaad soms tips zie (hierboven werd al het onderwerp SEO, een van mijn grote liefdes, aangehaald…) die kant noch wal raken. En mensen dus gewoon echt op het foute spoor zetten. Zo zonde!

  Beantwoorden
 • janske

  9 juni 2015 at 23:24

  Nou je het zegt… het is mij inderdaad de laatste ook opgevallen dat veel bloggers hierover schrijven… ach… Als ik zou bloggen voor het aantal bezoekers dan had ik beter meteen 3 jaar geleden kunnen stoppen… Want dat is echt niets bijzonders… Gelukkig is dat niet de reden voor mij dat ik blog… Dat scheelt weer. .fieeuuww! ?

  Beantwoorden
 • Agnetha

  10 juni 2015 at 00:13

  Herkenbaar, maar dat heb ik ook met vele SEO goeroes, Facebook goeroes en meer van dat soort blogs.

  Het lijkt wel of ze alles van elkaar overnemen en je bent dan niet origineel meer. Dat is zonde. Er wordt veel op gezocht dus gaan we daar over schrijven. Ik schrijf liever over wat echt van toepassing is.

  Beantwoorden
 • alexa

  19 juni 2015 at 16:02

  haha zo herkenbaar kwam op jou artikel door blogaholic en ben het met je eens. Ik snap dat het goed aanslaat en waarom mensen het doen maar het is zonde omdat er al zoveel over geschreven is en er nooit wat nieuws bij staat. Ik kan me er soms ook aan irriteren als iedereen naar een pr bureau is geweest dat ze allemaal hetzelfde stuk hebben geschreven tuurlijk schrijf ik zelf wel zo’n artikel maar probeer het toch soms net anders aan te pakken maar dat is best lastig en dat weet ik zelf ook!

  Beantwoorden
 • chris verhoeven

  13 september 2015 at 23:20

  Maar geld dit niet voor de meeste onderwerpen?
  er zijn toch ook honderden beauty blogs, mommy blogs, etc?

  Ik snap wel wat je bedoeld, maar ik ben van mening dat je moet bloggen over een onderwerp wat je leuk vind. En dat is inderdaad wat ik je al vaker hoor zeggen in je artikelen en filmpjes.

  Ikzelf ben de laatste jaren heel veel met internet marketing en bloggen bezig, maar dat is slechts de theorie. Ik heb er super veel van geleerd en ik vind het leuk om iets vanaf de grond af aan op te bouwen, om te zien hoe je het groot kunt maken.
  Echt not done, vind ik als bloggers elkaar teksten simpelweg kopieëren en plakken op hun eigen blog. Neem dan op z’n minst de moeite om je eigen mening te verwoorden, ook al is het onderwerp hetzelfde.

  Groetjes
  Chris

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close