eerste keer naar de tandarts

Voor het eerst naar de tandarts met je kind

Je kijkt naar de stralende lach op het gezicht van je kindje. Daar schitteren al een hoop mooie tandjes. ’s Avonds (of net wanneer) poets je ze een keertje en de volgende dag zie je opnieuw die stralende lach. Je smelt er van weg. En wanneer het dan weer avond is, poets je ze samen met de kleine het gebit opnieuw. Maar wanneer ga je nou voor het eerst naar de tandarts met je kind? Daar vertel ik je hieronder meer over.

Wanneer ga je voor het eerst naar de tandarts met je kind?

Laten we maar meteen beginnen met het beantwoorden van die vraag, voordat ik jullie uitleg hoe het werkt en de tips deel die ikzelf van de tandarts gekregen heb. Je gaat voor het eerst naar de tandarts met je kind als je zelf op controle gaat en je kindje tandjes heeft. Je kind hoeft nog geen volledig melkgebit te hebben.

Waarom al zo snel en hoe gaat dat in zijn werk?

Waarom het verstandig is om zo jong mogelijk al te gaan, is doordat je kindje dan gewend raakt aan de tandarts en weet wat het is en wat er gebeurd. Wat de tandarts in feite  doet is (afhankelijk van je tandarts) op een leuke manier je kindje kennis laten maken. Mijn tandarts praat dan echt in kindertaal en vertelt precies wat ze gaat doen. 

Belangrijk om te weten is dat het natuurlijk niet zo’n controle is als bij ons volwassen. De tandarts gaat (als het goed is) niet met allerlei gereedschap in de mond van je kindje lopen knutselen. De tandarts laat wel wat gereedschap zien (zoals het mondkapje, de handschoenen en misschien ook werkmaterialen) en probeert hooguit met het spiegeltje de binnenkant van de mond te bekijken.

In eerste instantie kijk je of je kindje zelf in de stoel wil zitten en anders neem je je kindje op schoot. Vervolgens probeert de tandarts te vragen of je kindje zijn of haar mond open wil doen om naar het mooie gebit te kijken. Isabelle had mij wel van te voren gezien, maar vond het toch maar niets om haar mond voor de tandarts te openen. Toen probeerde de tandarts met haar vingers het mondje wat te openen. Dat liet ze allemaal wel toe. De tandarts doet wel zijn of haar best om het gebit goed te kunnen zien, maar dat is eigenlijk alles wat er dan gebeurd. Zo kan je kindje dus op een fijne manier al vroeg wennen aan de tandarts.

tandartscontrole dreumes

Tips voor het eerste tandartsbezoek van je kindje

  1. Ga niet alleen met je kindje, maar neem nog iemand mee. In ieder geval als jij zelf ook op controle moet. Je kindje kan tijdens jouw controle niet mee in de stoel en zal waarschijnlijk ook niet rustig en braaf in een hoekje blijven zitten. Dus neem iemand mee die op je kindje kan letten als jij aan de beurt bent.
  2. Lees van tevoren een boekje over de tandarts met je kindje. Dit hebben wij niet gedaan, maar ik kan mijzelf voorstellen dat het extra helpend kan, omdat je kindje dan al iets meer weet wat een tandarts is en wat hij doet. 
  3. Doe zelf mee. Dus wanneer de tandarts vraagt aan je kindje om het mondje te openen, doe dit dan voor en probeer je kindje te stimuleren om hetzelfde te doen. Dat is erg fijn voor de tandarts of de assistente!

Tips voor het gebit van je kindje

  1. In principe hoef je maar één keer per dag de tanden van je kindje te poetsen totdat ze twee jaar zijn. Toch adviseerde de tandarts ons om al twee keer per dag te poetsen. Zeker wanneer je kindje kiezen heeft is het fijn om twee keer te poetsen, omdat daar vaak etensresten achter blijven hangen. 
  2. Poets met een kleine tandenborstel die geschikt is. Ik weet dat er in de Ouders van Nu doos altijd eentje zit. Die zijn prima geschikt als eerste tandenborstel voor je baby/dreumes/peuter. 
  3. Poets met een tandpasta die geschikt is voor je kindje. Er zijn verschillende soorten tandpasta. Tandpasta voor kindjes tot 5 à 6 jaar. Tandpasta voor kinderen vanaf 5 jaar. En tandpasta vanaf 12 jaar. 
  4. Let op de suikerinname. We weten allemaal hoe slecht suiker is voor het gebit, dus om het gebit van je kindje het langste mooi te houden, let dan op de suikers die je kindje allemaal binnenkrijgt. 

Wanneer ging jij voor het eerst met je kind naar de tandarts?

Liefs Natasja

Volg mij ook op: Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, YouTube of Bloglovin'

3 Comments

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close