TV

RECAP | Expeditie Robinson #15 – DE HALVE FINALE

Tijd voor de halve finale van Expeditie Robinson! Vorige week werd Danny door Anna verslagen nadat hij 11 dagen alleen op een eiland had gezeten. Super zuur dus! Oscar won als eerste een plek in de finale van volgende week! Wie gaat er door naar de finale en wie valt er vandaag af? En hoe reageert Klaas als hij Amara en Anna ziet? 

Klaas heeft geen zin in de proef en heeft het idee dat hij gaat verliezen. Elke keer dacht hij dat hij een proef zou winnen, en elke keer greep hij mis.  “Die mindfuck heb ik niet goed doorstaan.”

Oscar hoopt met Klaas in de finale te komen.

Amara en Anna zijn zenuwachtig. “Je wilt je voorbereiden maar je weet niet precies waarop.” Zegt Anna. Amara denkt dat als Klaas verloren heeft van Oscar, je aan hem een betere tegenstander hebt om te verslaan in de halve finale omdat hij dan wel gebroken zal zijn.

Klaas komt als eerste aan bij Dennis om te starten met de halve finale. Dennis vertelt hem over het eiland waar kandidaten heen werden gestuurd die weggestemd werden. Hij is erg verbaasd. Hij hoort dan ook dat er naast Amara nog iemand de halve finale speelt.


“Dag Klaas!” “Dag Anna…”

Tijd voor de uitleg van de proef. De kandidaten moeten opzoek naar een amulet in de vorm van een dolk. Er zijn er 3 verstopt. Ze moeten zoeken naar aanwijzingen. Deze vinden ze in kokers met een kleur en een getal. Die vind je dan weer door op zoek te gaan naar een aantal plekken die Dennis laat zien d.m.v. een tekening. Er ligt ook een getekende kaart met windrichtingen. Ze krijgen een kaart en een kompas mee om de aanwijzingen te vinden. Hebben ze een aanwijzing gevonden, moeten ze deze laten liggen. De kleur moeten ze onthouden. Dan moeten ze terug naar de plek waar ze beginnen om de kleur te checken met de kleuren op de kaart hier. Is het gelukt moeten ze terug naar de plek met de aanwijzing en kijken naar het getal. Dan moeten ze weer terug naar het begin om erachter te komen waar dan het amulet ligt. De eerste twee die hun dolk vinden en deze in het hout steken gaan door.

Ze gaan allemaal hun eigen weg.

Klaas denkt het gevonden te hebben, maar ziet niks. Ook Amara vindt niks terwijl ze denkt dat ze op de goede plek zit. En dus volgt ze een andere route. Hij snapt er niks van. 

Anna denkt het eilandje gevonden te hebben maar ziet geen aanwijzing. Toch denkt ze dat ze er is en gaat ze zoeken.

Er zijn veel eilandjes in het moeras, dus Amara probeert goed te kijken op de kaart. Van een meter of 10 afstand ziet ze uiteindelijk een kokertje. Ze rent er op af en kijkt erop. Hij is donkerblauw met lichtblauw en er staat 21 op. Snel rent ze terug naar Dennis om de windrichting te kijken.

Klaas gaat naar een andere plek. Ziet het fruit wat hij moet zien, maar ziet nog steeds geen aanwijzing.

Amara ziet terug bij Dennis dat ze in noord-noordwestelijke richting  21 stappen moet zetten. Ze gaat terug naar de aanwijzing om daar 21 stappen in de goede richting te zetten. Ze ziet iets glimmen en neemt het mee.

Anna weet niet meer of ze naar de citrus of de boom aan het kijken is.

Amara steekt de dolk in het hout bij Dennis en is de tweede finalist van Expeditie Robinson. “Onbeschrijfelijk!”

Klaas hoort Amara een blijdschap gil slaken en denkt dat hij het laat zitten, want hij is niet eens close geweest van iets.

Anna: “Ik raak al verdwaald in mijn eigen straat. Dit is niet mijn spel.”

Klaas: “Volgens mij zit ik op de goede plekken, maar ik zie ze niet.”

Dan vindt Klaas een koker: geel met getal 25.

Klaas rent als een gek terug. “Misschien dat het toch wel weer gaat lukken.” Hij ziet op de kaart bij Dennis zowel donkergeel als lichtgeel en denkt dat donkergeel op zijn koker stond. Er staat West op de donkergele tegel.

Anna ziet een oude boom en hoort hier Dennis nog iets over zeggen in haar hoofd. Ze ziet vervolgens de koker: oranje met getal 8. Wanneer ze terug rent, verliest ze haar schoen.

Klaas is terug bij de aanwijzing en zet 25 stappen in zuid. In zuid?! Oeps, Klaas… 

Anna komt erachter dat ze als laatste is, maar Klaas ook nog niet terug is. En dus gaat ze er nog vol voor. Anna weet ondertussen dat ze bij de oude boom 8 stappen in zuid-oostelijke richting moet zetten. Ze strikt haar schoen en rent weer terug.

Klaas heeft zijn stappen gezet, maar ziet niks.

Anna is ondertussen terug bij de boom. “Dan zit ik weer te kutten met het kompas…”

Beiden zoeken en vinden niks. En dus zoeken ze opnieuw.

Anna ziet opeens de dolk, terwijl Klaas nog zoekt. Ze denkt alleen dat Klaas eerder terug is.

Klaas probeert opnieuw 25 passen in zuidelijke richting.

Anna komt aan bij Dennis en steekt het mes erin. Daarmee is ze de 3e finalist!

“Het was niet mijn proef.” Aldus Klaas. Hij neemt afscheid en moet definitief naar huis.

Oscar wacht op het eiland en ziet een boot aan komen. Maar hij ziet neit wie het zijn. Er lijkt niemand aan boort te zijn, totdat Amara op springt. Oscar is blij verrast. Maar daarna springt Anna tevoorschijn. “What the fuck is dit?! Deze had ik niet zien aan komen.”

Amara: “Het is een rare, lange reis geweest. Er komt eigenlijk geen einde aan zo’n trip en dan in een keer is het zo ver.”

Anna: “Ik vond het slapen hier echt het allerfijnst ooit. Wakker worden onder duizenden sterren…”

Tijd voor het eerste deel van de finale. Uiteraard alleen voor ons, want Oscar, Anna en Amara doen dat in één dag. 

Het wordt de langste en zwaarste proef van deze expeditie. Ze moeten kokosnoten kapot hakken met een machete. Het kokoswater moeten ze in een beker gieten. Bij voldoende water, zakt de beker en komt er en sleutel omhoog. Met deze sleutel kunnen ze een kist openmaken en de spullen eruit pakken om vervolgens in de rivier te springen. Dan komen ze bij 3 poorten die je alleen open kunt maken met een sleutel. Deze moeten ze uit het water vissen met een hengel die ze zelf moeten maken. Daarna moeten ze vuur maken om hun fakkel aan te steken, zodat ze in de grot iets kunnen zien. Hier moeten ze 5 vragen over de expeditie beantwoorden. Als ze alle vragen goed hebben, moeten ze een som ermee maken. Aan het einde van het parcours, moeten ze een trap bouwen met treden die allemaal een andere lengte hebben. Tot slot bouwen ze een toren van 15 blokjes. Degene die dat als eerst voor elkaar krijgt is de winnaar van Expeditie Robinson 2015!

Oscar en Anna hebben als eerste de eerste kokosnoot bij de machete. Oscar is het snelst klaar. Veel sap, maar uiteraard nog niet genoeg. Als de beker helemaal gevuld is, komt de sleutel vrij.

Anna kan haar beker ook vullen en ook Amara volgt snel. Oscar besluit het iets rustiger te doen dan Anna omdat er nog 7 andere onderdelen aan komen. Daardoor komt Oscar wel achteraan.

De derde van Anna heeft geen water. Dat is mooi balen!

De beker van Oscar zakt al, maar komt nog te kort. En dat zelfs ook nog bij de volgende ronde, want kokosnoot 6 is ook nog niet genoeg. De sleutel komt wel iets te voorschijn, maar nog niet helemaal.

Die van Anna is als eerste helemaal boven. Ze maakt de kist open, pakt de het zakje met de touwtjes en springt het water in. Oscar volgt snel.

Op het platform moeten ze een hengel maken met de koortjes die ze meegenomen hebben en de bamboestokken die er liggen. Oscar neemt de gok om zuinig aan te doen met de koortjes. 

Anna is als eerste klaar en gaat het water in om naar het hek te gaan. Haar hengel is niet heel stevig en dat weet ze zelf ook. Ze heeft de sleutel en dan gaat hij… plons het water in.

Ook de hengel van Amara lijkt niet erg stevig. Hij valt een beetje uit elkaar. “Dit heb ik een beetje onderschat.” Ook poging twee van Anna lukt niet. 

Maar poging 1 van Oscar lukt meteen!

Oscar kan door de poort en zwemt naar het volgende onderdeel: vuur maken. Hij is hier wel bang voor, omdat hij dit niet goed kan.

Anna heeft nu ook de sleutel. “Op het nippertje!” Als zij aankomt op het plateau, heeft Oscar nog steeds geen vuur.

Amara lukt het ook en komt Anna achter na.

Oscar spiekt bij Anna. Het lukt hem om als eerste vuur te maken. De vonkjes van Anna slaan niet over en daar baalt ze van.

Oscar komt aan bij deg rot en weet 2 vragen. Hij besluit om de antwoorden vast op te schrijven. 

Anna heeft vuur en gaat met haar fakkel ook naar de grot en weer volgt Amara snel.

Anna weet 3 vragen en zwemt met de antwoorden terug om deze op te schrijven.

Oscar gaat de antwoorden halen door een extra uitdaging aan te gaan: hij moet de schroef van de ene naar de andere kant zien te krijgen per antwoord. Dit kost wel extra tijd.

Amara weet 2 vragen en de derde gokt ze. Zowel Anna als Amara gaan ook voor de schroeven proef en zwemmen tegelijkertijd terug naar de grot om de antwoorden te zoeken.

Oscar die al eerder weg was, komt aan op het plateau en beseft dat hij vergeten is te kijken welke cijfers er bij de antwoorden horen en moet dus terug.

En daar eindigt de eerste helft van de finale. Volgende week is de live finale met uiteraard de uitslag! Meestal zien we dan de oud-deelnemers en met hen wordt ook gepraat. Mijn vraag voor deze week: willen jullie de antwoorden van deze vragen bij de recap van volgende week, of willen jullie alleen een verslag van de finale proef?

Liefs Natasja

Volg mij ook op: Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, YouTube of Bloglovin'

5 Comments

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close