Waarin verschillen jij en je partner qua opvoeding? | Natasja Online Blogpanel

Zodra je kleintje er is begint het opvoeden. Dat kan best lastig zijn. Vooral als jij en je partner verschillen van mening. Aan de powermoms van het Natasja Online Blogpanel stelde ik de volgende vraag: Waarin verschillen jij en je partner qua opvoeding? Daar kwamen natuurlijk hele verschillende antwoorden uit. Veel lees plezier!

Willemijn

“Ondanks dat Martijn nog zo klein is merk ik al maanden dat je met opvoeding bezig bent! Jeroen werkt veel en ik merk daardoor dat ik beter weet hoe je met fases om moet gaan. Martijn begon een tijdje geleden met piepen als je weg liep van hem! Ik merk dat Jeroen het dan lastig vindt om weg te lopen, terwijl hij dat wel moet doen omdat Martijn moet leren dat hij ook alleen kan spelen/zijn!”

“Daarnaast merk ik dat ik de strenge van de twee ben. Martijn kan ons uitdagen door super boefig te doen en ik ben dan altijd degene die corrigeert en tegen Jeroen zegt ‘niet lachen’! Ik denk dat het met deze kleine dingen al begint. Net zoals spelen met z’n flesjes. Martijn gaat dan ermee schudden, maar ik wil dat Martijn duidelijk weet dat flesjes voor eten zijn en niet om mee te spelen. Ik moet dan altijd denken aan de Leeuwenkoning! ‘Heeft uw mama u nooit geleerd dat u niet met uw eten mag spelen?’ Ik ben wel heel benieuwd hoe het straks gaat als Martijn ouder is! Hopelijk kunnen Jeroen en ik een goede middenweg vinden tussen streng en vrij zijn!”

Tessa

“Ik vind het best een lastige vraag. We zitten namelijk best veel op één lijn en denken grotendeels hetzelfde. Mijn man is wel ietsje strenger dan ik, haha.”

“Ik denk dat het grootste verschil zit in het eten. Mijn man vindt dat de kinderen echt iedere dag goed groenten moeten eten. Ik ben daar soms wat losser in. Wil je het niet, dan eet je het niet. Ik maak daar geen strijd van. Als ze dan wel wat lekkers willen, gaat dat uiteraard ook niet door.”

“We zitten wel op één lijn als het gaat over bijvoorbeeld ’s avonds ongezond eten, zoals patat. Lars, onze oudste zoon, krijgt dan ’s middags wat meer komkommer en wortel. Een koekje en/of snoepje krijgt hij niet iedere dag. Vaak ’s morgens fruit en ’s middags wortel, komkommer of yoghurt. Overdag maak ik ook wel eens smoothies en dergelijke, waar groente in verwerkt zit. Als er wat over is, vriezen we dat in voor een ijsje!”

“Bij Jens zitten we vrijwel op één lijn. Hier hebben we natuurlijk al 2 jaar en 7 maanden de tijd voor gehad met Lars, haha! Als we niet op één lijn zitten, dan hebben we het er ’s avonds samen over, zodat we wel op één lijn komen tegenover de kinderen. Het moet voor hen wel duidelijk zijn.”

Yvette

“Het is even heel zoetsappig, maar mijn man en ik verschillen eigenlijk helemaal niet in onze ideeën over opvoeding. Ik heb het zelfs nog bij hem gecheckt, maar hij kon ook niets verzinnen. We hebben 2,5 jaar geprobeerd om zwanger te worden, dus we hebben in die tijd heel veel gepraat over hoe we hierover dachten en zijn op deze manier goed op één lijn gekomen. Maar onze dochter is net 1 jaar. Misschien komen we later nog dingen tegen. Dat is natuurlijk altijd een verrassing.”

Manuela

“Dat is een makkelijke! Ondanks dat ik en mijn partner 2 totaal verschillende karakters hebben, zitten we qua opvoeding wil op één lijn. Enige verschil is alleen dat ik wel overal meer bovenop zit en hij meer zoiets heeft van, ‘ach chill’. Maar ik denk dat dat de meeste mannen wel hebben haha!”

Riëlle

“Mijn vriend en ik hebben ongeveer dezelfde opvoeding gehad. We komen uit het oosten dus ‘doe normaal, dan doe je al gek genoeg’ past goed bij ons. Daarnaast werken we beiden in het onderwijs waardoor we ook al wat ervaring hebben met oudere kinderen en weten wat we zeker wel en zeker niet willen qua opvoeding.”
“Het belangrijkste vinden we dat ons kind gezond en gelukkig is. Dat we hem niks te kort doen en alles kunnen bieden. Denk wel dat we consequent zijn. Ik denk dat het bij mij nét iets strakker wordt dan bij mijn vriend. Ik hou van regeltjes (zo zit ik in elkaar).”

Jennifer

“Voordat Saige er was, hebben we veel gesproken over opvoeding en de verschillen tussen de Nederlandse en Surinaamse cultuur. Dat leidde vaak tot vurige discussies over het Sinterklaasfeest, familie hiërarchie, straf en educatie. Leroy denkt namelijk in zwart/wit en ik in alle tinten grijs.”

“Nu dat ze er is, lijkt het er op dat we tot een stilzwijgende overeenstemming gekomen zijn op bijna alle discussiepunten. Je voelt het al aankomen, behalve één namelijk: het gebruiken van u en uw in plaats van jij en je. Volgens hem is het een vorm van respect, hiërarchie en heel normaal in de Surinaamse cultuur. Ik vind het achterhaald, ouderwets en afstand creëren die er niet hoeft te zijn. Hoe we dit verschil gaan oplossen? We gaan afwachten totdat ze in volzinnen kan praten en pakken de discussie dan wel weer op.”

Chantal

“Ik moet zeggen dat we hiermee nu aardig op één lijn zitten. Natuurlijk zijn we zelf nog zoekende naar hoe we het allemaal graag zouden willen met Lennon. Misschien dat ik de ‘ideeën’ meer aandraag, zoals zonnebrand zonder chemische filters, geen (toegevoegde) suikers eten en geen tv kijken. Maar Remco gaat er wel in mee. Ben benieuwd hoe dit straks gaat als Lennon zijn eigen willetje krijgt.”

Remco is wel wat losser. Ik ben meer van de regels en schema’s. We hebben nog niet echt over regels voor later nagedacht. Dat komt allemaal nog wel. Oh, oh, dat belooft nog wat…”

Renske

“Eigenlijk loopt nu alles vanzelf wel en verschillen we nog niet in dingen. Wel denk ik dat ik consequenter ben dan Tonnie en dat we daarin nog van mening gaan verschillen als Janto ouder wordt.”

“Er zijn wel hele stomme dingen waarvan ik me afvraag of dat goed komt, haha. Zoals bijvoorbeeld vlak voor het avondeten niets anders eten. Tonnie heeft zelf nog wel eens de neiging om dingen te eten vlak voordat ik eten ga maken, met als gevolg dat hij dan geen trek meer heeft als het eten klaar is. Dit wil ik voorkomen bij onze Janto, want goed eten vind ik wel belangrijk!”

“Daarnaast denk ik ook dat ik misschien wat harder ben dan Tonnie. Als hij straks een keer valt, zal ik geen moeder zijn die daar een drama van maakt. Kusje erop, even knuffelen en indien nodig troosten, maar vooral zelf op laten staan! Verder zullen we wel zien hoe het loopt. Ik verwacht eigenlijk geen grote verschillen en zeker geen waar we niet uit zullen komen.”

Monica

“Hierover heb ik echt heel lang na moeten denken en ik heb het ook met mijn man besproken.”

“Tijdens de zwangerschap hebben we het over de opvoeding gehad en toen bleek dat we er in grote lijnen eigenlijk hetzelfde in staan. We hebben wel allebei een heel andere opvoeding gehad, waarbij ik nooit iets hoefde te doen in huis en mijn man als enig kind heel erg beschermd opgevoed is.”
“Mijn man zegt wel eens dat hij veel van mij afkijkt, omdat ik als logopedist met kinderen werk en hij bij mijn oppaskinderen de afgelopen jaren al heeft kunnen zien hoe ik dingen aanpak.
Voor alsnog praten we met elkaar als we moeten bedenken hoe we ergens mee om gaan, bijvoorbeeld bij slaapkwesties. Dit heeft nog niet echt tot meningsverschillen geleid.”

 “Onlangs ging onze 7 maanden oude dochter voor het eerst expres klieren met eten en ik was onwijs trots om te zien hoe hij daar toen mee omging.”

Mirjam

“Mijn partner is vrachtwagen chauffeur, waardoor de opvoeding doordeweeks vooral mijn taak is. Ik merk wel dat wij met veel dingen op één lijn liggen.”

Karlijn

“Waarin mijn partner en ik verschillen qua opvoeding van onze Joey is dat ik sparen echt ónwijs belangrijk vind en daar zelf een fijne opvoeding in gehad heb van mijn ouders. Mark daarentegen niet. Hij is ondernemer/heeft een eigen bedrijf en daar wordt gespaard in het bedrijf. Een heel andere manier van ‘sparen’ dus! Hier zijn we nog niet helemaal over uit hoe we dit in de toekomst zouden willen aanpakken.”

“Waar we verschillend in waren en inmiddels heel prima onze weg in gevonden hebben, is het ‘los laten’ van Joey. Dan bedoel ik met name dat ik hem meer los kan laten (al is dat soms nog wat lastig!). Ik had voor ogen Joey zolang mogelijk zo min mogelijk bij anderen te brengen voor bijvoorbeeld het oppassen als wij er niet zijn. Mark dacht hier anders over en vond dat het echt wel belangrijk is dat Joey ook aan andere mensen (en kinderen) kan wennen! Hier hebben we inmiddels een weg in gevonden. We zijn al een paar keer kort weg geweest en hebben Joey toen naar een van onze ouders gebracht (wat vond ik dat lastig….!!).”

“Er zullen vast nog veel andere dingen komen waar we het niet meteen over eens zullen zijn of waar we ieder een andere kijk op hebben, maar dat zal vast ook wel weer z’n weg vinden.”

Waarin verschillen jij en je partner qua opvoeding?

Bron afbeeldingen: header | kleuren | hond
Liefs Natasja

Volg mij ook op: Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, YouTube of Bloglovin'

4 Comments

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close