“Too sexy too soon”

Achtjarigen die make-up dragen? Negenjarigen die met een nummer meezingen over “hoes” en “bitches”? Tienjarigen die bezig zijn met verliefd en kussen en misschien zelfs wel meer? Elfjarigen die (te) korte rokjes dragen en shirts die (te) laag uitvallen?
Het komt steeds vaker voor dat jonge meiden zich gaan kleden – en soms zelfs proberen te gedragen – als oudere meiden: meiden van boven de 16 of 18 of waar die grens dan ook ligt.
Misschien, mijn lieve lezeres, ben jij wel een van die meiden. Voel je alsjeblieft niet persoonlijk aangevallen, want met dit artikel wil ik je ergens bewust van maken.
Een filmpje op YouTube zette mij aan tot het schrijven van deze blogpost. Een – noem het maar zo – ongeloof die al heel lang speelt.

Op een luie zondagavond was ik lekker aan het YouTube-en. Nou ja, lekker? Mijn internet was ontzettend traag en viel continu weg, maar dat doet er nu even niet toe. Ik was dus heerlijk rustig allerlei filmpjes aan het kijken. Wat begon bij beauty eindigde met het onderstaande filmpje nadat ik verschillende keren doorgeklikt had van filmpje naar filmpje naar filmpje naar filmpje. Het is een Engelstalig filmpje en komt van het YouTube kanaal ‘NBC News’.

Als ik kinderen zie zoals ik dit artikel mee begonnen ben, vraag ik me af hoe het komt dat deze kinderen al met make-up op over straat gaan, korte shirtjes en rokjes dragen en de woorden roepen die ik vroeger op mijn leeftijd of niet eens wist of niet durfde te roepen omdat ik dan flink op mijn donder zou krijgen.
Ligt het dan aan de kinderen? Hun ouders of hun opvoeding? Of ligt het juist aan reclames en muziekvideo’s?

Ik denk zelf dat het een combinatie is van deze drie. In eerste instantie wilde ik hier namelijk gaan typen dat “in mijn tijd” er geen sexy muziekvideo’s en reclames waren. Maar ik ben nog niet zo oud en dus – toen ik er goed over na ging denken – kon ik dat argument ook niet gebruiken. Kijk maar eens naar Britney Spears’ “Baby One More Time”. Een ‘onschuldig’ tienermeisje wat een sexy schooloutfit draagt. Al kan ik me nu geen reclame voor de geest halen, toch ben ik er van overtuigd dat we toen ik zo jong was ook aanstootgevende reclames hadden.
In mijn beleving is het dan wel zo dat meisjes echt pas make-up gingen dragen zo rond de middelbare school. En dan vaak ook pas halverwege de eerste klas. En dan zelfs alleen een beetje oogpotlood en mascara. Als ik nu rond kijk, zie ik al veel tienermeisjes met een “geplamuurd” gezicht. Maar ook het basisschool kind draagt al mascara, oogpotlood en lipgloss naar school.
Hetzelfde met strings. Ik kan me nog goed herinneren wanneer ik deze voor het eerst kreeg. Ja, ik KREEG een string van mijn vriendinnen, voor mijn verjaardag. En goh, wat deden wij hier giebelig over! Het was vlak voor de zomervakantie en na de zomervakantie gingen we naar de tweede klas. Er waren al een paar meiden die halverwege het jaar een string begonnen te dragen, maar de rest van ons droeg gewoon een degelijke onderbroek. Nu hoor je van veel jonge meisjes (en dan bedoel ik degene die nog op de basisschool zitten) dat zij al een string dragen.
En wat denk je van de korte rokjes, laag uitgesneden shirts of zelfs de naveltruitjes? Ik heb vroeger ook wel naveltruitjes gehad, maar dit was volgens mij in het derde jaar van de middelbare school. En ook naarmate ik ouder werd gingen er wel meer meiden met lager uitgesneden shirts naar school – lees: middelbareschool! – en dan waren ze bij lange na nog niet zo laag als ze nu zijn. En eerlijk is eerlijk, we wisten in die tijd allemaal dat het aanstootgevend was naar de jongens. Het was toch een manier om aandacht te trekken van die leuke jongens. But then again: middelbare school.
Ik vraag me af of de meiden in de leeftijdscategorie waar ik op doel – dus de 9 t/m 12 jarigen – ook beseffen dat het aanstootgevend kan zijn. Zouden zij zich bewust zijn van de reacties die ze hiermee uitlokken van het andere geslacht? Of misschien wel die vieze, perverse ouderen? Of trekken ze die kleren alleen aan en smeren ze die make-up alleen maar op omdat hun held zoals Rihanna dat ook doet en ook draagt?
Ik denk dat dat een cruciaal punt is: besef.

Ik denk niet dat je er van uit mag gaan dat die kinderen dit écht in de gaten hebben. En luister goed als ik zeg dat weten iets anders is dan zich echt bewust zijn van….
Dan kom je dus vooral aan bij opvoeding. Ouders of verzorgers hebben de taak om kinderen bewust te maken van hun gedrag. En één keer iets zeggen telt niet. Blijf praten met je kinderen. Maar misschien belangrijker: luister naar ze. Zorg dat je als ouder of verzorger er achter komt waarom ze make-up willen dragen of die uitdagende kleding willen kopen. Is het alleen omdat Miley Cyrus dat ook doet? Of willen ze jongens versieren? Of willen ze er bij horen? Tal van redenen die kunnen gelden bij de keuzes van je kind.

Ik schreef ook al dat ik dacht dat een kind zelf ook een invloed heeft. Hier bedoel ik mee dat wanneer een kind gevoelig is om er bij te willen horen, of dat ze sexy gevonden wil worden of wat dan ook, zich sneller mee zal laten sleuren door reclames, sterren en vrienden/vriendinnen. Een kind dat hier minder gevoelig voor is, zal ook minder snel mee gaan met de “trend” om sexy kleren te kopen of om haar gezicht vol te plamuren met foundation, poeders, lipstick en smokey eyes.
Nu heb ik het vooral over kleding en make-up, maar ineens dook er in mijn geheugen een verhaal op wat ik ooit gehoord had.
Het meisje was toen 13 jaar jong. Het was carnaval geweest en ze had een leuke carnaval gehad. Ze had wel met maar liefst vijf jongens gekust. Uhh, wat? Pardon? Vijf jongens??? Maar volgens haar was dat niks, want een vriendin had wel met elf jongens gezoend! Oh…
Natuurlijk probeerden volwassenen haar uit te leggen wat voor namen je dan kunt krijgen – laat ik die hier overigens maar niet neer zetten, gezien het geen nette namen zijn – en wat voor imago er dan bij hoort.

Zoals je kunt lezen in mijn artikel ben ik erg verbaasd over wat het jonge kind tegenwoordig mag en doet. Ik zal niet zeggen dat ik vroeger altijd een lieverdje ben geweest of het heilige boontje, maar zoals nu…
Of ben ik de enige die er zo over denkt? Ik ben vooral ook heel nieuwsgierig wat de jonge meiden hiervan vinden. Dus als jij – ja jij, mijn lieve lezeres – hoort bij de beschreven leeftijdscategorie, kun jij mij misschien uitleggen hoe het komt? Wat je gedachtegang is?

Ik hoop dat ik jullie aan het denken heb gezet.
Liefs,
Natasja

Liefs Natasja

Volg mij ook op: Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, YouTube of Bloglovin'

6 Comments

 • Hilde

  22 november 2013 at 09:17

  Wat ben ik blij om te lezen dat ik niet de enige ben die er zo over denkt. Ik (22 jaar) schrik soms ook echt als ik zie hoe basisschool kinderen zich al gedragen!! Bijna allemaal hebben ze al dure telefoons, kleding die inderdaad meer geschikt is voor wat oudere kids en waar ze het wel niet allemaal over hebben! Het lijkt wel alsof sommige kinderen tegenwoordig al jongvolwassenen zijn =/ Ik herinner mijn basisschooltijd vooral als relaxed en nergens zorgen over maken, ben ook pas ’n klein beetje make-up gaan dragen op de middelbare en dat begon met doorzichtige mascara haha :p Oh, en m’n eerste zoen? Toen was ik 17 ofzo :p

  Beantwoorden
  • Natasja

   22 november 2013 at 18:25

   Ja inderdaad, aan telefoons had ik ook nog niet gedacht maar de meeste hebben al een Blackberry of een iPhone. Vind ik inderdaad ook erg overdreven en dan denk ik: “Hoe maak je je kind materialistisch?”

   Beantwoorden
 • Vanessa

  22 november 2013 at 17:49

  Ugh wat ben ik blij dat ik hier niet de enigste ben die zo denkt . I zag laatst een meisje van 7/8 jaar dat al nepnagels had . Ik ben zelf 16 en gebruik bijna geen makeup misschien een beetje blush en lipgloss of lipstick. Ik schrik wel hevig van de kinderen die ik zie . Naja ze gaan t vanzelf inzien , hoop ik !

  Beantwoorden
 • Ginny

  24 november 2013 at 19:38

  Ja, precies dit dus.
  Ik zat in groep 8 nog op de schommel, haha. En ik riep nog heel hard dat ik nooit make up ging dragen. Ik denk dat het ook een gedeelte in de opvoeding ligt; ouders krijgen het druk, minder zicht op het kind, jullie kennen het verhaaltje. Als ex-cassière in het oosten van het land (waar toch altijd de kinderen wat braver zijn en langer jong blijven dan kinderen in het westen), verbaasde ik me toch altijd over de hoeveelheid kinderen van een jaar of 8 dat 2 keer per dag chips, chocola, energiedrink en dergelijke kwam halen. Echt niet dat ik dat vroeger mocht.

  Beantwoorden
  • Natasja

   24 november 2013 at 22:19

   Ik werk zelf in het onderwijs en als ik zie wat kinderen mee naar school nemen inderdaad. Hele zakken chips, zakken snoep, chocolade brownies… Waar is de tijd van de appel of de kleine zakjes smoeltjes gebleven?

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close