Waarom ik de leeftijd van mijn kind niet in maanden tel

Iets wat ik nooit gesnapt heb – en nog steeds niet doe – is waarom we de leeftijd van ons kind in maanden tellen. Ja, tot één jaar snap ik het. Maar na 1 is je kind gewoon 1. In dit artikel vertel ik je waarom ik de leeftijd van mijn kind niet in maanden tel.

Toen ik nog geen kinderen had, snapte ik het al niet. “Mijn kind is 15 maanden.” In mijn hoofd was ik aan het rekenen hoe oud dat kind nou precies was. Vooral als moeders zeiden: “Mijn kind is 22 maanden.” Hoe oud?! Nou is rekenen al niet mijn sterkste vak, maar los van mijn rekenvaardigheden: moet dat nou echt op die manier?

Toen Isabelle werd geboren telde ik haar leeftijd wel in maanden. 1 maand, 2 maanden, 3 maanden. Tot en met de 11 maanden. Vanaf dat ze 1 jaar is geworden, is ze gewoon 1 jaar. Ik zeg nooit: “Isabelle is 13 maanden.” Ik zeg toch ook niet dat ik 364 maanden oud ben? Ga dat maar eens berekenen… 😉 Hoe lastig kun je het jezelf maken. En als ze dadelijk 18 maanden is, dan zeg ik wel dat ze 1,5 jaar oud is. Waarom zo moeilijk als het ook makkelijk kan?

Toch was ik wel erg nieuwsgierig waar het vandaan komt. Wie heeft het ooit bedacht en waarom tellen we na 1 jaar nog steeds in maanden? Google is my best friend! Maar helaas leverde mijn zoekactie weinig – zeg maar gerust geen – informatie op. Ik beschik denk ik niet over de juiste Google-Fu. Dus als jij hierop het antwoord weet, dan hoor ik het graag hieronder bij de reactieTes.

Natuurlijk snap ik dat het voor het consultatie bureau nog wel eens handig kan zijn om in maanden te tellen, want zo krijgen kinderen bij 14 maanden een vaccinatie. Je zegt niet zo snel dat je kind 1 jaar en 2 maanden is. Maar ja… De eerst volgende meting is volgens mij pas bij 18 maanden en dat is toch echt 1,5 jaar. Dat is toch wel uitspreekbaar?

Tel je graag in maanden, dan doe je dat vooral. Ik tel liever in jaren. En is het nodig om iets in maanden te noteren of te zeggen, dan maak ik wel even snel het rekensommetje. Hoef ik andere niet te irriteren met het rekenen in maanden. Zit ik zelf ook niet op te wachten namelijk.

Hoe zeg jij de leeftijd van je kind?

Liefs Natasja

Volg mij ook op: Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, YouTube of Bloglovin'

6 Comments

 • Yvette

  7 november 2018 at 06:51

  Ik kan het je wel uitleggen 😉 Als mensen vragen hoe oud je kind is, is dat meestal ook (vooral tussen moeders) omdat ze willen peilen in welke fase van de ontwikkeling je zit. Tot een bepaalde leeftijd, ik gok zo een jaar of 2, kan die ontwikkeling per maand ontzettend verschillen. Een kind van 12 maanden kan heel anders zijn dan een kind van 17 maanden. Als je ouder wordt gaat die ontwikkeling niet meer zo snel of stopt, dus dan is het logischer dat je de leeftijd in jaren zegt.

  Beantwoorden
 • Kelly

  7 november 2018 at 19:52

  Oh ik kan mij hier ook best aan storen haha. Ik zei ook vanaf dat Olivia 1 was dat ze 1 was. Pas als er naar de maanden word gevraagd ga ik heel hard rekenen. Maar voor de rest vind ik het maar onhandig ??‍♀️

  Beantwoorden
 • Wendy

  7 november 2018 at 23:10

  Ooh dit vind ik ook zo vervelend, haha, blehh. Ik heb mijn beide kinderen vanaf 1 jaar ook gewoon 1 jaar genoemd. 22 maanden?? Je kind is dan dus gewoon 2 jaar ? Ik denk altijd dat de achterliggende gedachte is dat ze hun kind graag “baby” willen houden. Snap ik wel, ik wil dat ook haha, maar niet met 16 / 19 / 23 maanden ?

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close