De hel van tandjes krijgen is begonnen… Of toch niet?

Eindelijk is het zo ver: ook Isabelle krijgt haar eerste tandjes. Twee zelfs. De twee centrale snijtanden in de onderkaak. We waren er al op aan het wachten. Vooral omdat de eerste tandjes vaak tussen de 4 en de 7 maanden verschijnen. Maar Isabelle deed er dus langer over. Zo’n 10,5 maand. De hel van tandjes krijgen is begonnen… Of toch niet?

Symptomen

Wanneer kinderen tandjes krijgen, gaat het meestal gepaard met symptomen. Denk aan kwijlen, huilerig en sneller geïrriteerd, gezwollen tandvlees, op alles bijten, kauwen en zuigen, wrijven over wangen ent rekken aan oren, slaapproblemen en het weigeren van eten.

Wij dachten daardoor maanden geleden al dat het eerste tandje door zou komen. Ze begon namelijk meer te kwijlen en meer in haar mond te stoppen. Maar verder was er dus niks te zien. Daardoor werden we nu eigenlijk ook wel verrast door de komst van haar eerste twee tandjes. We bemerkten geen andere symptomen.

Tandjes krijgen is de ware hel, toch?

Als ik de mensen om mij heen moet geloven, is het doorkomen van tandjes echt een ware hel. Als ik dan de symptomen zie, kan ik me dat heel goed voorstellen. Ik was (en ben nog altijd) er op voorbereid dat Isabelle ook wel iets zou laten merken. Maar tot nu toe – en waarschijnlijk roep ik het nu op me af – lijkt ze niet echt ergens last van te hebben. Nou ja, eergisteren en gisteren merkten we dat het inslapen wat moeilijker ging. Wat dat betreft lijkt ze normaal gesproken erg op haar mama en slaapt ze dus al snel. Maar nu werd ze wat huilerig toen we haar neerlegden. Ook werd ze eergisteren net voor middernacht overstuur wakker en wilde ze bijna niet terug naar bed.

Maar als dat het is… Ik vind dat we (tot nu toe) in onze handjes mogen klappen. Tot nu toe lijkt ze er eigenlijk heel goed doorheen te komen. Als dit bij iedere nieuwe tand zo gaat zijn…

Tandenpoetsen

Op het moment dat je kindje tandjes krijgt, moet je beginnen met poetsen omdat het glazuur nog niet is uitgehard en de tandjes daardoor dus extra kwetsbaar zijn. Ik was hier heel nieuwsgierig naar. Niet omdat het iets nieuws is bij het bedtijd ritueel (oké, dat ook wel), maar omdat Isabelle elke keer haar lippen op elkaar knijpt als we alleen al met onze vingers in de buurt van haar mond komen. We mogen niet eens naar de binnenkant van haar mondje kijken. Dat vindt ze dus echt super vervelend.

Laatst kreeg ik van mijn zus de tip om haar tijdens het verschonen alvast met een tandenborstel te laten spelen, zodat ze al een beetje went aan het ding. Ook toen liet ze niet toe dat wij de tandenborstel gingen bewegen. Dus toen het moment daar was om haar tandjes te gaan poetsen, zijn we met zijn tweeën het bedtijd ritueel gaan doen. Ik had mijn eigen tandenborstel gepakt om het tandenpoetsen voor te doen. Daarnaast leek ze het wel interessant te vinden dat er ineens iets op haar haar tandenborstel gedaan werd. Ik weet nog altijd niet waarom, maar ze liet het tandenpoetsen meteen in een keer toe! Blije mama hier dus! Ik was al bang dat het iedere avond krent zou zijn.

Wat een geluk!

We mogen echt in onze handjes klappen. Wat een geluk dat ze zo weinig klachten lijkt te hebben én dat het tandenpoetsen goed gaat. Hopelijk heb ik het nu niet op me afgeroepen, haha! Zal je altijd zien…

Wanneer kregen jullie kindjes hun eerste tandje(s)?

Liefs Natasja

Volg mij ook op: Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, YouTube of Bloglovin'

4 Comments

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close