Fun

Het mysterie van (vele) uitroeptekens

Het was een zaterdagochtend. Een vroege zaterdagochtend. Ik kreeg al reacties op de blogpost van die dag. Ik schreef zoals gewoonlijk een reactie terug en plaatste achter elke zin een uitroepteken. Dat is nogal een gewoonte van mij. Vooral wanneer ik enthousiast ben. Dat doe ik ook veel in artikelen, alleen probeer ik het te beperken door de artikelen na te lezen en veel uitroeptekens te veranderen in punten. En dat komt omdat ik ooit gehoord heb dat uitroeptekens er – of nou ja, eigenlijk het gebruik van vele leestekens – schreeuwerig uit zouden zien. En ineens – tijdens het reageren op reacties op mijn blog – wist ik het. Dat kwam uit een fictief boek.

Dat boek was vroeger absoluut een van mijn favoriete boeken. De manier van schrijven, de ik-vorm, het verhaal, de hoofdrolspelers. Ja, dat boek heb ik zó vaak gelezen. Niet heel gek dat ik bepaalde passages niet terug kan plaatsen naar het boek. Als je iets vaak leest onthoud je het. Ik heb het over het boek Dagboek van een Prinses geschreven door Meg Cabott.

Hieronder het stukje waar in het boek geschreven werd over leestekens. Mia is aan het chatten met Michael, de broer van haar beste vriendin.

“CracKing:  Dat ze geen idee heeft wat er de laatste tijd met je aan de hand is, maar sinds je vader op bezoek is, gedraag je je alsof je gestoord bent.
DkLouie:  Ik? Gestoord? En zij dan? Zij is degene die altijd kritiek op me heeft. Ik ben het zo zat!! Als ze vriendinnen met me wil zijn, waarom accepteert ze me dan niet zoals ik ben??
CracKing: Je hoeft niet zo te schreeuwen.
DkLouie: Ik schreeuw helemaal niet!!!
CracKing: Je gebruikt overdreven veel leestekens en online is dat hetzelfde als schreeuwen.”

You see? En dat heb ik altijd onthouden. Dus in het schrijven van teksten heb ik dat altijd in mijn achterhoofd. Al ben ik zelf vaak zo enthousiast – zoals in reageren op jullie als ook op andere blogs – dat ik dan wel ongegeneerd gebruik maak van vooral vele uitroeptekens. Ik vind uitroeptekens dus niet per definitie schreeuwerig, maar in mijn geval enthousiast. Ik weet natuurlijk niet hoe het overkomt op jullie.

Vinden jullie iemand schreeuwerig overkomen als hij of zij veel leestekens gebruikt?

Liefs Natasja

Volg mij ook op: Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, YouTube of Bloglovin'

36 Comments

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close