21 Boeken die ik in 2018 heb gelezen

Waar ik vroeger zo’n boekenwurm was, is dat op een gegeven moment enorm gaan verslonzen. Als ik al één boek per jaar las, was het veel. Ik had al jaren het voornemen om weer meer te gaan lezen. Afgelopen jaar is dat eindelijk gelukt! Ik kocht eind 2017 een e-reader (de Kobo Aura) en dat is écht een mega goede aankoop geweest. Ik heb in 2018 maar liefst 21(!) boeken uitgelezen! Vandaag neem ik je mee in de boeken die ik gelezen heb en wat ik er van vond (zover als ik me het duidelijk kan herinneren 😉 ).

The Lunar Chronicles – Marissa Meyer

In eerste instantie wist ik niet dat het hier ging om een serie. Ik zag de naam en de omslag van het eerste boek en dacht natuurlijk meteen aan Cinderella. Een herschreven versie dan, want dit verhaal speelt zich af in de toekomst. En ja, het heeft ergens zeker iets weg van Assepoester. De andere boeken zijn ook geïnspireerd op sprookjesfiguren. Zo is Scarlet geïnspireerd op RoodkapjeCress op Rapunzel, Levana op de Boze Koningin en Winter is geïnspireerd op Sneeuwwitje.

De serie leest snel weg en volgt een duidelijk verhaal. Ik vind het leuk hoe het ene boek de overlap maakt naar het vorige boek en het zich zo laat samensmelten tot één kloppend verhaal. Daarnaast eindigt ieder boek (behalve het laatste natuurlijk) met een gigantische cliffhanger waardoor je het volgende boek ook zo snel mogelijk wil lezen.

De boeken zijn heel beeldend geschreven waardoor je het als een film door je hoofd kunt laten meespelen en er dus helemaal in gaat zitten. De verhalen zijn afwisselend met humor, af en toe licht cynisch en vol emoties geschreven, zonder dat het veel tijd kost om personages en situaties te beschrijven en te leren kennen. Je kunt door de regel door met de personages meeleven en dat vind ik enorm knap gedaan!

Cinder #1

Mensen en androïden leven samen in de grauwe straten van Nieuw Peking. Een dodelijke plaag houdt lelijk huis onder de bevolking. Vanuit de ruimte kijken de meedogenloze maanmensen toe, hun kans afwachtend. Niemand weet dat het lot van de aarde afhangt van één meisje. Cinder, een getalenteerde monteur, is een cyborg. Ze is een tweederangsburger met een mysterieus verleden, beschimpt door haar stiefmoeder en beschuldigd van de ziekte van haar stiefzus. Maar als prins Kai in haar leven verschijnt, bevindt ze zich plots in het midden van een intergalactische strijd. Verscheurd door de keuze tussen plicht en vrijheid, loyaliteit en verraad, moet Cinder eerst de geheimen uit haar verleden achterhalen om de toekomst van haar wereld te kunnen beschermen.

Scarlet #2

Cinder is gevangen genomen in het paleis in Nieuw-Beijing en zal alles op alles moeten zetten om te ontsnappen en te ontkomen aan koningin Levana. Ondertussen is aan de andere kant van de wereld Scarlet Benoit uit Frankrijk op zoek naar haar verdwenen grootmoeder. Scarlet ontdekt dat zij veel verborgen hield, en dat haar geheimen levensgevaarlijk zijn. Straatvechter Wolf lijkt de enige die Scarlet kan helpen, ook al zegt haar instinct dat ze hem niet kan vertrouwen. Als de zoektocht van Scarlet en Wolf hen uiteindelijk bij Cinder brengt, blijkt dat ze elkaar veel meer nodig hebben dan ze ooit konden vermoeden. Het is oorlog op Aarde, en koningin Levana is meedogenloos – en op zoek naar hen.

Cress #3

Cinder en kapitein Thorne zijn op de vlucht, samen met Scarlet en Wolf. Ze zullen een plan moeten bedenken om te voorkomen dat koningin Levana de macht op Aarde overneemt. Cress is misschien de enige die hen kan helpen. Zij zit al sinds ze klein is opgesloten in een satelliet met alleen haar netschermen als gezelschap, waardoor ze een uiterst goede hacker geworden is. Helaas wordt ze gedwongen te werken voor koningin Levana, en heeft ze zojuist het bevel gekregen om Cinder op te sporen. Als de poging om Cress te redden mislukt, versplintert de groep. Cress is eindelijk vrij, maar ze betaalt een hoge prijs. Ondertussen is koningin Levana vastbesloten niets tussen haar geplande huwelijk met prins Kai te laten komen – zeker geen ontsnapt cyborgmeisje.

Levana #3.5

Levana is een spin-off van de Lunar Chronicles en vertelt het verhaal van Koningin Levana. Dit deel kun je (zoals de 3.5 al doet vermoeden) het beste lezen tussen Cress en Winter.

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand,
Wie is de mooiste van het land?

Koningin Levana is een meedogenloze heerseres, die haar glamour gebruikt om de macht te houden. Maar lang voordat ze het pad van Cinder, Scarlett en Cress kruiste, was Levana een heel ander iemand. In ‘Levana’ kom je erachter hoe het komt wie ze nu geworden is.

Winter #4

Prinses Winter is geliefd vanwege haar zachtaardige en vriendelijke karakter. De bewoners van Luna fluisteren dat ze ondanks de littekens op haar gezicht, nog mooier is dan haar stiefmoeder, koningin Levana. Winter haat haar stiefmoeder en weet dat die haar grote liefde nooit zal goedkeuren, omdat Jacin niet meer is dan een simpele paleiswacht. Maar hij is ook haar beste vriend en helpt Winter om haar hallucinaties, waar ze soms door wordt overvallen, in toom te houden. Winter is echter niet zo zwak als Levana denkt. Samen met Cinder en haar bondgenoten zou Winter weleens genoeg macht kunnen hebben om een revolutie te ontketenen én de oorlog, die al veel te lang bezig is, te beëindigen. Lukt het Cinder, Scarlet, Cress en Winter om koningin Levana te verslaan en zullen ze nog lang en gelukkig leven?

Alle sterren #5

Officieel is Winter het laatste boek in de serie. Maar vond je de serie zó tof en wil je nog meer van de personages te weten komen? Dan is dit boek ook een aanrader om te lezen. Overigens is dit boek niet zo goed als de voorgaande boeken. Ik kwam er dan ook veel moeilijker doorheen.

Hoe kwam Cinder in Nieuw Beijing terecht? Hoe werd Wolf een meedogenloze moordenaar? Waar komt Iko vandaan? Wanneer ontdekten lijfwacht Jacin en prinses Winter dat hun toekomst misschien anders zou worden dan verwacht?

Geheimzinnig, romantisch en verrassend: in Alle sterren kom je meer te weten over je favoriete personages in het Lunar Chronicles-universum. Een onmisbaar deel voor alle fans.

Schildpadden tot in het oneindige – John Green

John Green ken je misschien van Een weeffout in onze sterren, die ook verfilmd is. Ik had nog nooit eerder een boek van John Green gelezen, maar gezien het succes van zijn voorgaande boeken, was ik erg nieuwsgierig naar deze nieuwe roman.

‘Schildpadden tot in het oneindige’ gaat over vriendschap voor het leven, onverwachte ontmoetingen, Star Wars-fanfictie en een tuatara die op het punt staat een fortuin te erven. Maar bovenal gaat het over Aza Holmes, een meisje dat worstelt met een dwangstoornis en klem komt te zitten in de verstikkende spiraal van haar gedachten.

Ik kwam er heel eerlijk gezegd maar moeilijk doorheen. Misschien doordat het genre niet direct mij aanspreekt of misschien door de hele manier van schrijven? Hoe dan ook, met moeite ben ik door het boek gegaan om uiteindelijk tot de conclusie te komen dat het op zich wel een redelijk boek is. Sommige passages wilde ik wél echt doorlezen omdat het me aansprak, maar dit was niet de hele tijd het geval en dat vind ik jammer. Ik kon ook niet echt sympathie hebben voor de personages en daar stoorde ik mij dan weer aan. Het persoonlijke thema van het boek (dwanggedachte) vond ik dan wel weer interessant en van de ernst van die stoornis krijg je best een duidelijk beeld.

Twilight – Stephanie Meyer

Tja, je haat het of je houdt er van. Voor mij geld absoluut het laatste. De films én de boeken. Het was dan uiteraard ook niet de eerste keer dat ik deze boekenreeks las. Ik word iedere keer opnieuw meegesleurd in het romantische en ook spannende verhaal rondom Bella (een ogenschijnlijk normaal meisje, met toch al een bijzondere gave), vampier Edward (een vampier die al meer dan een eeuw leeft en een hopeloze romanticus is) en Jacob (een weerwolf die worstelt met alles waar een normale tiener ook mee worstelt). 

Een levensgevaarlijke liefde

Als Bella Swan naar het regenachtige Forks verhuist en de mysterieuze en aantrekkelijke Edward Cullen ontmoet, neemt haar leven een spannende wending. Edward, met zijn krijtwitte huid, gouden ogen en betoverende stem, is zowel onweerstaanbaar als ongenaakbaar. Tot nu toe heeft hij zijn ware identiteit verborgen weten te houden, maar Bella is vastbesloten achter zijn geheim te komen. Wat Bella zich niet realiseert, is dat ze haar leven en dat van anderen in gevaar brengt naarmate ze hem beter leert kennen. En misschien is het al te laat…

Nieuwe maan

Voor Bella Swan is slechts één ding belangrijker dan het leven zelf: Edward Cullen. Maar verliefd zijn op een vampier is nog veel gevaarlijker dan ze ooit had kunnen denken. Edward heeft Bella al eens gered uit de klauwen van een slechte vampier, maar nu hun gewaagde relatie alles wat hen lief is bedreigt, komen ze pas echt in de problemen.

Eclips

Seattle wordt geplaagd door een serie mysterieuze moorden. Vampier Victoria zint nog steeds op wraak. Ze lijkt niet te stoppen. Bella is in groot gevaar. Daarnaast kampt Bella met een levensgroot dilemma. Ze moet kiezen tussen haar liefde voor Edward en haar vriendschap met Jacob. Door deze beslissing dreigt de eeuwenlange strijd tussen vampiers en weerwolven weer op te laaien. Na haar eindexamen staat ze voor nóg een keuze, de belangrijkste in haar leven: die voor het leven, of voor de dood.

Morgenrood

Bella Swan heeft een roerig jaar vol verleidingen, verlies en strijd achter de rug en staat nu voor het ultieme keerpunt. Ze wordt verscheurd door haar intense passie voor Edward enerzijds en haar grote vriendschap met Jacob anderzijds. Kiest ze voor de duistere maar verleidelijke wereld van de onsterfelijken, of besluit ze toch een volledig menselijk en dus sterfelijk leven te leiden? Bella is de schakel geworden in het eeuwigdurende conflict tussen de weerwolven en de vampiers. Haar keuze bepaalt het lot van beide stammen.

Vervloekt (Vampieren Legendes #1) – Emma Knight

Dit boek was een gratis e-book en gezien mijn liefde voor verhalen met vampiers, wilde ik dit boek graag lezen. 

Wanneer haar vader wordt overgeplaatst, wordt Rachel Wood ontworteld uit haar huis in Pennsylvania en geforceerd om naar een andere middelbare school te gaan, in de 2e klas, in een welvarende buitenwijk in Westchester, New York. Ze heeft moeite om zich aan te passen, terwijl ze strijd om nieuwe vrienden te maken, een vriendje te vinden, het ontlopen van groepjes met gemene meiden en leren te overleven in een dergelijke vijandige nieuwe wereld.Ze heeft moeite om zichzelf te sturen in deze nieuwe wereld, waar drank en drugs normaal lijken, en waar sociale druk vanuit elke richting op haar wordt uitgeoefend.
Alles lijkt verkeerd te gaan voor Rachel, totdat er verlossing komt in de vorm van Rob, een footballspeler die haar leuk vindt. Maar net wanneer hun liefde begint op te bloeien, raakt ze in de war door haar gedrag. 

Terwijl ze een dieptepunt bereikt, ontmoet Rachel een mysterieuze jongen op haar school, Benji, een eenzame jongen die zich afstandelijk houdt van andere kinderen, en die haar meeneemt voor een rit op zijn motorfiets. Ze beleven samen een onvergetelijke avond in het pretpark—totdat er iets verschrikkelijk fout gaat, en Benji haar laat schrikken door haar leven te redden. 

Rachel weet dat Benji anders is dan anderen, en ze weet dat hij de liefde van haar leven is. En terwijl ze verder verliefd op elkaar worden, moet ze een beslissing maken of ze bereid is om alles op te geven om achter zijn geheim te komen…

Het boek vond ik totaal niet boeiend. Het verhaal is slordig geschreven en staat nog vol spellingsfouten. Ik was blij dat het boek maar 119 pagina’s heeft, want ik was er snel doorheen. Doordat het een serie is (er zijn nog twee vervolg boeken) heb ik nog getwijfeld om die te lezen. Maar ik vond dit deel zó slecht, dat ik het zonde van mijn geld zou vinden om de andere boeken ook te kopen.

The Vampire Diaries – L.J. Smith

Zoals jullie ondertussen wel weten, ben ik dus gek op vampierverhalen. De serie The Vampire Diaries is gebaseerd op deze boekenreeks van L.J. Smith. Dat het écht gebaseerd is op het boek heb ik al eens eerder geschreven in dit artikel over The Vampire Diaries | De tv-serie VS. de boeken. Desondanks vroeg ik mezelf af of ik de boeken ook leuk zou vinden. Dat was ook zo toen ik het boek los kon zien van de tv-serie. Misschien had ik de boeken leuker gevonden als ik die eerder gelezen had, dan dat ik de serie gezien zou hebben. 

The Awakening

Elena Gilbert is used to getting what she wants and she wants mysterious new boy, Stefan. But Stefan is hiding a deadly secret – a secret that will change Elena’s life for ever… 

The Struggle

Elena is torn between her boyfriend, Stefan, and his brother, Damon. But these brothers hide dark secrets and a tragic past that threatens them all. Damon wants to lead Elena astray – and he’d rather kill Stefan than let him possess her…

The Fury

Faced with an ancient evil, Stefan and Damon must stop their feuding and join forces with Elena to confront it. But in so doing, they are unwittingly sealing her fate… 

Dark Reunion

Elena summons the vampire trio once more to unite and challenge their fate. Together they will be called to face the most terrifying evil Fell’s Church has ever known.

Harry Potter – J.K. Rowling

Ik vond het weer tijd om alle Harry Potter boeken te gaan lezen. Overigens is dat niet helemaal gelukt. Op 31 december 2018 was ik halverwege boek 6. 

Tja, wat valt hier over te zeggen? Magisch. Fantastisch. Meeslepend! De boeken zijn zóveel beter dan de films. De details zijn ongelooflijk, maar ook hoe uitgedacht het boek is! Bijna alles komt bij elkaar. Alleen daarom al is Harry Potter een meesterwerk. 

Door het eerste en tweede boek moet ik me altijd een beetje doorheen slaan omdat die ook wat kinderlijker geschreven zijn (ook logisch, want het is een kinderboek), maar de schrijfstijl van Rowling gaat met de leeftijd van Harry Potter mee en dat is erg leuk en fijn! Mijn favoriete boek blijft het dikste boek: De Orde van de Fenix. Maar dat komt misschien ook wel doordat de film bij lange na nog niet eens de helft heeft kunnen verfilmen wat beschreven staat. 

Harry Potter en de Steen der Wijzen

Met een speciale trein die vertrekt van perron 9¾ belandt Harry Potter op Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus Pocus, waar hij alles leert over bezemstelen, toverdranken en monsters. En uiteindelijk moet hij het opnemen tegen zijn aartsvijand Voldemort, een levensgevaarlijke tovenaar.

Harry Potter en de Geheime Kamer

Na een verschrikkelijke vakantie bij zijn gemene oom en tante gaat Harry Potter naar de tweede klas van Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus Pocus. Maar alleen al om daar te komen blijkt een ware heksentoer te zijn, waarbij een vliegende auto Harry en zijn vriend Ron uitkomst biedt. Na alle avonturen van het vorig schooljaar denkt Harry zich rustig aan zijn lessen – Toverdranken, Transfiguratie, Bezweringen, Verweer tegen de Zwarte Kunsten – en zijn favoriete sport Zwerkbal te kunnen wijden. Maar dan hoort hij een mysterieuze stem, vinden er aanslagen plaats en ontdekt hij een wel heel bijzonder dagboek…

Harry Potter en de Gevangene van Azkaban

Voordat Harry Potter aan zijn derde jaar op Zweinstein kan beginnen, moet hij de zomervakantie bij zijn gemene oom en tante doorbrengen. Door een magisch ongeluk komt hij ‘s avonds laat op straat te staan. Dan blijkt dat Sirius Zwarts, een beruchte volgeling van Jeweetwel, uit de gevangenis van Azkaban is ontsnapt. Hij is op de vlucht en heeft het wellicht op Harry gemunt. Er volgt een enerverend schooljaar met nieuwe vakken als Dreuzelkunde en Zorg voor Fabeldieren, spannende Zwerkbalwedstrijden en griezelige voorspellingen. De school wordt bewaakt door Dementors, de gevreesde bewakers van Azkaban, en Harry zal zijn lessen Verweer tegen de Zwarte Kunsten hard nodig hebben.

Harry Potter en de Vuurbeker

Harry kan niet wachten tot hij terug mag naar Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus, om aan zijn vierde schooljaar te beginnen. Maar voor het zover is, wordt hij door de familie Wemel op spectaculaire wijze bij de Duffelingen opgehaald, om mee te gaan naar de finale van het WK Zwerkbal! Harry weet dan nog niet dat er dat jaar op Zweinstein een nog groter en spannender evenement zal plaatsvinden. Ondanks alle opwinding en magische gebeurtenissen, probeert hij zich toch op zijn lessen te concentreren. Ondertussen zijn er allerlei tekenen die er op wijzen dat Voldemort, met behulp van Duistere tovenaars, weer aan kracht begint te winnen. De angst dat Hij Die Niet Genoemd Mag Worden opnieuw zal toeslaan, wordt steeds groter…

Harry Potter en de Orde van de Fenix

Harry’s verplichte zomervakantie bij oom Herman en tante Petunia op de Ligusterlaan is dit keer nog erger dan alle voorgaande jaren: niet alleen wordt hij door de Duffelingen weer vreselijk behandeld, ook zijn beste vrienden lijken hem deze zomer totaal te negeren. Harry vindt dat hij iets moet doen, maakt niet uit wat, om zo snel mogelijk te kunnen terugkeren naar Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus. Maar dan krijgt de vakantie een onverwacht einde en wordt het zelfs onzeker of Harry nog wel aan zijn vijfde schooljaar op Zweinstein mag beginnen. Vreemde gebeurtenissen stapelen zich op en Harry doet ontdekkingen die het hem onmogelijk maken kalm te blijven…

Welke boeken heb jij het afgelopen jaar gelezen en kun je aanraden? Laat het me hieronder bij de reacties weten.

Liefs Natasja

Volg mij ook op: Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, YouTube of Bloglovin'

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close