Fun

ANOTHER TALK | Te oud om te bloggen of te vloggen?

Waar mijn wereld voor een groot deel draait om het bloggen en het maken van video’s, is de wereld om mij heen vooral met andere dingen bezig. Vooral degene van mijn leeftijd. Kijkend tussen alle blogs en YouTube-kanalen valt me dan ook op dat vooral tieners en begin twintigers hiermee bezig zijn. Ben ik dan te oud om te bloggen of te vloggen?

Ik geloof er sowieso in dat je altijd moet doen waar je hart ligt. Dus of je nou 14 bent of eind 40 – of zoals ik, gaat richting de 30 – je moet gewoon blijven doen wat je leuk vind om te doen. Want wie heeft ooit beslist dat iets voor een bepaalde leeftijd is? Bloggen is toch het schrijven wat jou op je hart ligt? En vloggen is toch het filmen van dingen die je leuk vind om te doen of te vertellen? Dus nee, ik geloof er niet in dat iemand – of in dit geval ik – te oud is/ben om te bloggen of te vloggen.

Toch zit er wel een verschil tussen de bloggers en vloggers van jonge leeftijd en degene die wat ouder zijn. Bij tieners leeft het internet véél meer in mijn beleving. En dus lijkt het alsof het daardoor komt dat bloggers en vloggers van onder de 20 makkelijker volgers krijgen en dus sneller groeien. Of dat daadwerkelijk zo is weet ik niet. Maar dat is wat mijn gevoel zegt.

Ik heb het gevoel veel harder mijn best te moeten doen omdat ik in eerste instantie door mijn leeftijd niet echt ’tieners’ aantrekt, terwijl ik vind dat (het meeste van) mijn content wel toegankelijk is voor die leeftijd. Snap je wat ik wil zeggen? Tieners volgen andere tieners omdat het herkenbaar is. Hoe kan een meisje – of jongen – van 14 zich met mij verbinden? We zitten beiden in hele andere fases van het leven.

Wat ik wil zeggen is dus dat een jonge blogger of vlogger sneller volgers zal trekken dan ik omdat het die leeftijd is die ook meer doet met internet en graag dingen volgt waar hun interesses liggen. Ze willen de wereld nog ontdekken. Als ik ooit groot wil worden met mijn blog of YouTube-kanaal, dan moet ik het echt hebben van leuke content waar veel leeftijden aan kunnen verbinden. Want eerlijk is eerlijk, er zijn toch een stuk minder bloggers, vloggers en volgers van rond de 30, toch?

Tja, wat ik nou eigenlijk wil bereiken met deze blogpost? Ik denk dat ik dit gewoon even kwijt wilde.

Volg jij liever iemand van je eigen leeftijd of maakt dat voor jou niet uit? En uiteraard: waar ligt dat dan aan?

Liefs Natasja

Volg mij ook op: Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, YouTube of Bloglovin'

35 Comments

 • Robin

  23 juni 2015 at 06:28

  Ik denk dat je een punt hebt. Ik zie veel blogs van meisjes rond de 15 en zij hebben in no time een behoorlijk aantal volgers. Dat zie je ook op Instagram. Ik denk dat het vooral de mensen zijn die nog naar school gaan nog blogs lezen en youtube filmpjes kijken. Als je eenmaal werkt dan niet meer?

  Beantwoorden
 • Minke Maria

  23 juni 2015 at 06:32

  Mascha en Serena zijn ook al (bijna) 30 en beide superduper succesvol, dus in mijn ogen ben je dan niet ’te oud’. Ook ik ben geen 18 meer (haha, ik hoor mijn moeder) maar richt me met mijn blog wel echt op een jongere doelgroep, waarom? Ik voel me veel meer verbonden met een thuiswonend meisje van 18/19 dan een vrouw van 35 met met man en kind.

  Beantwoorden
  • Natasja

   23 juni 2015 at 06:36

   Klopt. Maar beide voorbeelden waren begin twintig toen ze begonnen. Zij konden snel ‘succesvol’ worden omdat er in die tijd nog niet mega veel blogs waren.
   Ik zeg ook zeker niet – of dat bedoel ik in ieder geval niet – dat een ouder iemand niet succesvol kan worden, maar het kan meer tijd kosten.
   Ik voel me ook nog niet verbonden met man en kind whahaha! Ik denk ook zeker dat een ouder iemand een jongere doelgroep kan hebben 🙂

   Beantwoorden
 • Klaasje

  23 juni 2015 at 09:00

  De tieners bloggen vooral over kleding en make-up, dat vinden andere tieners blijkbaar heel boeiend (ik niet destijds maar dat is wat ik nu zie 😉 Ik vind het ook een beetje ‘eng’, toen ik die leeftijd had was dat allemaal veel minder belangrijk. Nu moet je er zo uitzien en moet je dit en dat écht wel hebben!1!!!!11 Waar halen die meiden in vredesnaam toch het geld vandaan om elk weekend de kast weer opnieuw voller te hangen of de make-up doos aan te vullen, dat is mij al helemaal een raadsel.. Maar ze kunnen het en dat levert ‘fans’ op, want alle andere meisjes denken namelijk weer dat álle tieners zo zijn en wat willen de meeste tieners…juist. Maar goed, tot zover al mijn verbazing rond hele jonge beautybloggers 😉

  De 30-plussers bloggen vaker vooral over kinderen en interieur, iets wat de jongere garde simpelweg zelden van zichzelf heeft. Jonge moeders klitten ook snel samen, ook een beetje eng soms haha.

  Zelf hou ik van beide blogs niet echt. Ik ben 36, en een gescheiden van 2: ik hou van-alles-watjes, zoals de jouwe 🙂

  Beantwoorden
 • Laura

  23 juni 2015 at 11:29

  Ik ben al helemaal stokoud (30+) en ik volg vaak juist jongere mensen, twintigers. Dit omdat bijna alle bloggers van mijn leeftijd mama- of huis-tuin-en keuken-blogs hebben, en daar kan ik niks mee. Andersom heb ik dus ook een doelgroep-probleem, want dertigers haken af omdat ik een andere leefstijl heb, en twintigers vinden me ongetwijfeld een oude muts. 😀

  Ik merk wel een verschuiving. Toen ik voor het eerst blogde, waren andere bloggers rond de 30 of 40 terwijl ik net twintig was. Nu is het omgekeerd. Ergens heb ik de boot gemist.

  Beantwoorden
  • Natasja

   25 juni 2015 at 17:49

   Hahaha, ik bedoelde niet te zeggen dat 30 oud is. Ik kan ook niks met mama bloggers of interieur blogs. (nog) Niet zo mijn ding.
   Ach, ik denk niet dat je perse de boot gemist hebt maar dat internet steeds meer belangrijk wordt voor de ‘jeugd’.

   Beantwoorden
 • Kim

  23 juni 2015 at 13:07

  Ik volg als dertiger al jaren blogs van twintigers en ik begin er eerlijk gezegd genoeg van te hebben. Sommige bloggers vind ik ondertussen niet interessant niet meer, ik denk dat het ligt aan een verschuiving in mijn interesses. Als 30+ voel ik mezelf zeker niet te oud om te bloggen en ook niet te oud om bloggers te volgen maar ik merk idd wel dat het in deze leeftijdscategorie moeilijker is om een publiek te bereiken. Waarschijnlijk hebben de meeste vrouwen het te druk met hun man en kind en ik merk ook dat het fenomeen blogs in mijn vriendenkring zo goed als onbekend is. Zo zat ik ook al jaren op Twitter en Instagram voor zij het ontdekten.
  Ik ga eens brainstormen met mezelf over onderwerp die mijn leeftijdsgroep wel zou aanspreken en hoe ik hen beter zou kunnen bereiken. Je artikel zet me aan het denken.

  Beantwoorden
  • Natasja

   25 juni 2015 at 17:53

   Ik denk ook zeker dat na mate je ouder wordt, je interesses ook anders worden. Ik heb dat dus ook: moeilijker publiek trekken. Hoewel ik eerlijk moet zeggen dat deze blog het verbazingwekkend goed doet in vergelijking met mijn beautyblog (ook toen ik daar nog wekelijks actief op was).
   Tof dat ik je aan het denken zette 😉 Let me know wat er uit komt?

   Beantwoorden
 • Selma

  23 juni 2015 at 14:49

  Dat gevoel heb ik ook soms. Soms denk ik was ik maar eerder begonnen met alles. Maar ook al ben ik 30. Ik voel me niet zo. Ik ben nog steeds gek op makeup en fashion en blog daar ook over.. maar je hebt gelijk die jongere meiden groeien (lijkt het) het veel sneller of je moet idd al vroeg zijn begonnen.. gewoon lekker doen wat je leuk vindt!!! ?

  Beantwoorden
 • Annette - Ann Ages Gracefully

  23 juni 2015 at 20:51

  Hallo oma hier 🙂 hahaha ik ben 44 dus echt stok-oud. Vandaar dat ik zelf dus maar vorig jaar een blog ben gestart. Ik vond namelijk ook enorm veel jong bloggers die overigens best leuke blogs hebben maar ook een heleboel wat mij absoluut niet aanspreekt. Dus hoppatee toen zelf maar begonnen en zie daar inmiddels ook andere ‘oudere’ bloggers tegengekomen. Ik ben inderdaad blij met elke nieuwe volger *staat op de bank te juichen* en dat gaat dus heeeeeel langzaam (lees 1 per week ofzo) maakt mij niets uit hoor want ik vind het superleuk maar denk idd dat die jonge meiden gewoon sneller aan een hoger aantal volgers zitten.

  Beantwoorden
  • Natasja

   25 juni 2015 at 17:55

   hahaha, wat erg! Ik krijg het gevoel dat ik iedereen boven de 30 beledigd heb. Was uiteraard niet mijn bedoeling (spreekt upcomming oma dus ;)) Dat juichen is heeeeeel herkenbaar! Belangrijk ook om het super leuk te vinden!

   Beantwoorden
 • Angela | Great Body & Skin

  24 juni 2015 at 08:17

  Het valt me op dat je het vooral hebt over volgers krijgen. Misschien dat je je meer kunt richten op het doel ‘gezien worden als expert’ in jouw vakgebied. Daarvoor ben je natuurlijk nooit te oud om te vloggen en bloggen. Bloggen wordt zo meer een middel. Ik weet niet hoe verdienstelijk je blog op dit moment is obv bezoekesaantallen, maar wellicht heb je hier nu je ouder wordt en dus volgens jou minder makkelijk volgers krijgt meer profijt van.

  Beantwoorden
  • Klaasje

   25 juni 2015 at 09:10

   ‘Gezien worden als expert in jouw vakgebied’ is wat werkelijk alle beauty- en fashionbloggers doen en wat dus uiteindelijk niemand van hen echt is: 9 van de 10 keer zijn het gewoon blogs vol reclame, bewust vanwege een gratis gekregen artikel of onbewust door continu over consumeren en merken te schrijven. Ik zou haar vooral aanraden dat nu eens lekker níet te doen 🙂 Ze omschrijft haar blog als ‘life & fun’ blog, en zo komt het ook op me over; iemand die veel plezier heeft met het bloggen!

   Beantwoorden
   • Angela | Great Body & Skin

    25 juni 2015 at 11:17

    Ze denkt er duidelijk over na, dus een suggestie voor een andere weg leek me welkom. Je gaat er nu trouwens vanuit dat beauty haar vakgebied is. Geen idee of dat zo is, ik had niet dat idee. Zodoende had ik het idee dat er vast nog iets anders is waarin ze expert is (en dus waarschijnlijk passie voor heeft) en dat ze naast haar blog doet. Slaat ze ook nog eens 2 vliegen in 1 klap.

    Beantwoorden
    • Klaasje

     26 juni 2015 at 08:57

     Oh ze bedoelde ik het niet hoor, ik dacht gewoon óók hardop 🙂 Ik vergeleek het met beauty omdat dat een algemeen bekend blogonderwerp is waar ‘expertise’ wordt rondgestrooid, en ik het juist zo verfrissend vind dat ze richt op plezier en gewoon leven, ik zie juist dat als het kracht van haar blog, die vrolijkheid. Ik bedoelde niet dat je advies stom of vervelend was natuurlijk!

     Beantwoorden
  • Natasja

   25 juni 2015 at 17:59

   Zie mijn blogpost vooral als een hersenspinsel en absoluut niet als een doel. Mijn doel is gewoon heerlijk schrijven over de dingen die ik leuk vind. Daarom is het ook een life en fun blog 🙂 Bedankt voor het meedenken 🙂

   Beantwoorden
 • Ilse

  24 juni 2015 at 11:29

  Ik denk dat je nooit te oud bent om te bloggen, een aantal van mijn meest favoriete blogs zijn van mensen van dertig jaar of ouder. (Manhattan Nest, Thrifty Decor Chick, 40 en voor het eerst moeder)
  Ik denk wel dat iéderéén te oud is om te vloggen. Vind ik namelijk een vreselijk fenomeen 😉

  Beantwoorden
 • PatriciaKleijn

  1 juli 2015 at 16:01

  ik merk dat ik veel bloggers/vloggers van mijn eigen leeftijd (27) volg, maar ik vind het ook wel leuk om bepaalde bloggers te volgen die jonger zijn, gewoon puur om te zien hoe hun met de fases in hun leven omgaan waar ik al doorheen gegaan ben! Voor bloggen/vloggen ben je nooit te oud vind ik, maar je interesses zullen veranderen maar dat is normaal toch!

  Beantwoorden
 • Rochella

  5 juni 2016 at 22:46

  Ik denk dat Internet idd meer leeft bij jongeren en daardoor is hun bereik sneller groot. Ik ben 33 en vind vloggen en bloggen leuk en daarom blijf ik het doen. Dus ik zeg, je bent nooit te oud 🙂

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close