bloggen dood

Waarom bloggen niet dood is en dat ook niet gaat zijn

Vorige week volgde ik een gave masterclass van Nederlands eerste bekende blogger: Mascha (beautygloss). Na de masterclass was er een Q&A en stelde iemand de vraag of bloggen dood is. Het antwoord van Mascha was dat het niet per se dood is, maar dat als je blogt het vooral bij een hobby zal blijven omdat het niet meer aantrekkelijk is voor commerciële doeleinde. Zoals je aan mijn titel ziet, ben ik het daar niet mee eens en in deze blogpost leg ik dan ook uit waarom niet.

Ondanks dat alle bekende bloggers van zo’n pak en beet 6 jaar geleden blogland hebben verlaten en zijn overgestapt naar YouTube en/of Instagram, zijn er nog altijd een hoop blogs. Blogs die écht wel geld verdienen. Want eerlijk: ook al kijken er genoeg mensen graag video’s (en waarom YouTube dus aantrekkelijker zou zijn dan bloggen), er zijn er nog steeds een hele hoop die liever blogs lezen.

Je hebt nu eenmaal drie kampen. Drie, hoor ik je denken? Ja. 1. De mensen die liever video’s bekijken. 2. De mensen die liever blogs lezen. 3. De mensen die het allebei graag doen (of afwisselen). Bloggen is niet dood of minder, maar door de populariteit van YouTube, Instagram en andere sociale media zijn er gewoon meerdere mediums waar bedrijven voor kunnen kiezen.

Als ik naar Mascha’s mening kijk, dan ben ik er van overtuigd dat zij dit denkt omdat zijzelf liever video’s bekijkt. Haar interesse is anders en daardoor is ze niet meer (goed) op de hoogte van de blogwereld van nu. Ik denk dat er wel minder te verdienen valt dan 6 jaar geleden bijvoorbeeld, maar dat lijkt mij puur doordat het geld naar verschillende bronnen gaat i.p.v. naar alleen bloginfluencers. Snappen jullie wat ik bedoel?

Hoe dan ook denk ik dat je altijd mensen blijft houden die liever lezen dan een video bekijken. En daarmee blijft er altijd een markt voor bloginfluencers. Is bloggen dood. Nee. Er is meer keuze. Er zijn meer platformen om geïnfluenced te worden en dus meer plekken voor bedrijven om hun marketingstrategieën uit te zetten.

Ik ben heel benieuwd naar jullie mening betreft dit onderwerp. Laat het me hieronder bij de reacties weten!

Pin dit artikel voor later.

Liefs Natasja

Volg mij ook op: Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, YouTube of Bloglovin'

15 Comments

 • Marloes

  21 januari 2021 at 08:18

  Bloggen is zeker niet dood, ik lees juist heel graag blogs. Ik kijk ook graag YouTube video’s, maar allebei met totaal verschillende doelen. Blogs die aansluiten bij een informatieve YouTube video met daarin extra verdieping: YES. Ik ben ervan overtuigd dat YouTube vooral voor de snelle,korte informatie en vermaak perfect is en dat blogs juist dieper op stof in kunnen gaan. Ik ben in team 3 combinatie dus 💖

  Beantwoorden
 • Esmée

  21 januari 2021 at 16:45

  Ik denk dat Mascha al een tijdje niet meer geblogt heeft ;-). Ik ben het dan ook helemaal met je eens. Ik ben blogger en verdien daar een prima boterham mee. Of je er ooit rijk van zal worden… ik betwijfel het. Dat is slechts voor een enkeling weggelegd. Maar je kan er gewoon je brood mee verdienen en doe dat dan ook graag.

  Beantwoorden
  • Natasja

   21 januari 2021 at 16:47

   Ja precies! En haar interesses liggen ook niet meer bij blogs zoals ik ook al schreef. Maar je boterham mee verdienen is goed genoeg toch? Als je op die manier werk hebt waar je van houdt!

   Beantwoorden
 • Lizette

  22 januari 2021 at 04:46

  Ik ben het helemaal met je eens. Daarbinnen denk ik dat bloggen voor bepaalde onderwezen een beter kanaal is dan YouTube. Bijvoorbeeld een blog over opvoeden. Je kunt niet echt filmpjes maken van dat soort dingen. Zul je namelijk net zien dat je peuter even niet mee werkt.
  Grappig trouwens, ik blog al bijna 7 jaar, maar die Mascha ken ik niet. Zal misschien de niche zijn dan?

  Beantwoorden
 • Mireille den Hartog

  22 januari 2021 at 14:22

  Ik ben het eens met jouw stelling, bloggen is niet dood. Ik zie mjin blog ook niet als een blog maar als een online magazine waar infomatie op staat over alles op Frans gebied in Nederland. En idd er zijn nu meerdere kanalen. Blogartikelen zijn voor sommige commerciële partijen nog steeds het interessants.

  Beantwoorden
 • Yvette

  23 januari 2021 at 14:37

  Ik ben het absoluut met jou eens. Alle respect voor haar heh, maar wat Mascha met deze opmerking vergeet, is dat je verschillende soorten manieren van bloggen hebt. Ik schrijf zelf geen persoonlijke verhalen op mijn blog, maar ik zorg voor informatie binnen een vaste niche. En mensen zullen altijd naar informatie blijven zoeken. Dat merk ik ook aan de groei in views én omzet. Bloggen is voor mij en voor vele anderen dus allerminst dood. Goed dat je je niet laat ontmoedigen!

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close