tijd hobbyblog

Zoveel tijd kost een hobbyblog

Al sinds 2013 ben ik bezig met bloggen. Ik blog dus nu zo’n ruime 6 jaar. Nog altijd met veel liefde en plezier maar ook met ups en downs zoals jullie (degene die mij langer volgen) ongetwijfeld ook gemerkt hebben. De downs zit hem vooral in tijd en inspiratie. Vandaag vertel ik jullie meer over hoeveel tijd het hebben van een hobbyblog kost.

Laat ik beginnen met te zeggen dat het voor iedere hobbyblogger anders kan zijn. Heel eerlijk: toen ik back in the days een beautyblogger was, kostte het me meer tijd dan nu. Daar kom ik zo nog even op terug. Tijd is relatief en het is natuurlijk maar net hoe je er zelf in staat en hoe makkelijk of moeilijk jij iets vindt. De onderstaande tijden zijn richtlijnen waar je aan kunt denken, maar verschilt zeker per persoon en blog.

Het aanmaken van een blog

Het aanmaken van een blog is in principe zo gepiept. Via een gratis variant of een betaalde variant heb je binnen 10 minuten je eigen blog op het World Wide Web. Misschien moet je wat vooronderzoek doen over waar je wilt dat je blog staat (vergelijken van gratis en betaald als ook welke host), dan ben je weer wat meer tijd kwijt. Ikzelf ben begonnen met een gratis variant op WordPress en zodoende had ik binnen 5 minuten mijn eigen blog. Echter wist ik hiervoor al meteen een naam.

Ik raad je sowieso aan om over de naam even goed na te denken. Wat past bij jou, bij de onderwerpen waar je over wilt schrijven en is de naam vooral niet te moeilijk. Daarna kun je kijken of die naam beschikbaar is. Dit proces kan je in 5 minuten al gedaan hebben als ook dagen overheen laten gaan omdat je er écht goed over na wilt denken. 

Lay-out

Ook een lay-out kan snel gepiept zijn. Je kunt een gewoon de eerste de beste gratis variant gebruiken (nog geen minuut werk) of je scrolt langs alle mogelijkheden. Dit laatste kan lang duren als je perfectionistisch bent. Om eerlijk te zijn kan dat zelfs dagen tot weken duren als je weet wat je wilt. Maar begin je net met bloggen, dan denk ik dat je nog niet zo’n grote voorkeur hebt en dat je er pas achter komt wat je wilt als je langer bezig bent met bloggen. 

Het installeren van een lay-out kan in principe binnen 5 minuten. Maar vaak kun je een lay-out ook nog aanpassen naar je eigen smaak afhankelijk welke mogelijkheden de gekozen lay-out je biedt. Ik heb al zo vaak gedacht: “Dit doe ik wel ff”, maar eigenlijk valt het altijd tegen. Vaak ben ik dan 5 tot 10 uur bezig om het helemaal naar mijn zin te krijgen. Dan ben ik wel helemaal (of in ieder geval voor 95%) tevreden. 

Bloggen maar

Je site staat online en je hebt een prachtige lay-out, dan is het tijd om te bloggen. Hoeveel tijd je aan bloggen kwijt bent verschilt heel erg. Ik typ bijvoorbeeld heel snel en kan snel woorden vinden voor wat ik wil zeggen, dus kost me het minder tijd dan iemand die daar slechter in is. Hoeveel tijd ik kwijt ben met een blog is afhankelijk van een aantal factoren:

 1. Inspiratie
 2. Het onderwerp van de blog
 3. Afbeeldingen

 

Als eerste over inspiratie. Inspiratie kan stromen, maar ik kan ook echt héél veel zin hebben in bloggen en toch totaal niet weten waarover ik wil schrijven. Wat dit laatste betreft betekent het dat ik een hele avond met mijn laptop op schoot kan zitten staren naar een beeldscherm. Uiteraard komt dan de inspiratie al helemaal niet. In principe kun je over elke poep en scheet bloggen, zolang je er een verhaal van ongeveer 300 woorden bij kunt bedenken. Maar ook hier telt dat je wel de juiste inspiratie moet hebben en je wilt – tenminste, ik wil – wel dat het ook nog kwaliteit bevat. Ik kan letterlijk over poep schrijven, maar dan moet er wel een humoristische kant aan zitten anders valt zo’n artikel echt in de ‘WTF-heb-ik-gelezen’ categorie. Komen lezers dan terug naar mijn blog? Ik denk het niet. Wel als het dus met humor geschreven is. 

Dan is het onderwerp van de blog ook heel belangrijk als het gaat om tijd. Persoonlijke verhalen kan ik binnen tien minuten geschreven hebben (afhankelijk van het verhaal), maar een review duurt véél langer. Ten eerste omdat je er rekening mee moet houden dat je het wél moet reviewen. Of het gaat om een film, muziekstuk, beauty product, schoen of ingrediënt, je rekent de test/kijk/luister tijd wel mee in het schrijven van een blog. Als een beauty product bijvoorbeeld aangeeft dat ik het eerst twee maanden moet smeren voordat je resultaat ziet, betekent het dat ik er dus drie maanden mee bezig wil zijn alvorens ik er überhaupt over kan schrijven. Tenminste, als ik een eerlijke en oprechte review online wil hebben. Niet alleen voor een review, maar ook een artikel wat veel feiten bevat kost tijd. Want je kunt informatie wel van Wikipedia plukken, maar dat zegt niets over de waarheid. Altijd de feiten driedubbel checken. 

En dan de afbeeldingen. Een waarschuwing voor nieuwe bloggers: je mag nooit zomaar ergens afbeeldingen vandaan halen. Afbeeldingen op Google e.d. zijn een absolute no-go. Dat heeft alles te maken met copyright en auteursrecht. Verdiep je hierin, want je kunt hiervoor een boete krijgen. Het beste is dan ook om altijd zelf je foto’s te maken. En je snapt, de perfecte foto(‘s) kost(en) tijd. Voor het reviewen van en beautyartikel raad ik je dat sowieso aan. Denk hierbij aan het product op jezelf, de verpakking en het product in de verpakking. Ik kon hier echt een uur mee bezig zijn. En dan heb ik het nog niet eens gehad over het bewerken van de foto(‘s).
Geen zin om zelf foto’s te maken voor je blog? Er zijn ook sites waar je gratis foto’s vandaan mag halen. Controleer dit altijd goed! Wil je een foto gebruiken van een andere blogger, benader dan eerst die blogger en vraag toestemming. Zonder toestemming ben je nergens en illegaal bezig. 

Heb je je blog geschreven, dan heb je nog een keer je tekst na te lezen op spellingsfouten en daarna moet je alle instellingen goed zetten. Eventueel plan je het artikel in op Facebook, zodat er ook daadwerkelijk bezoekers komen. Staat ‘ie online, dan wil je ook dat anderen hem lezen en zal je dus promotie moeten maken op verschillende sociale media kanalen en dergelijke. 

Conclusie

Geloof me, een blog heeft nog zoveel meer instellingen waar je mee bezig kunt zijn, maar ik denk dat dit wel de basis is. Als je echt kijkt naar het bloggen zelf, kan het zowel in tien minuten geschreven zijn als ook in een uur tot zelfs maanden. Uiteindelijk vind ik de tijd niet het allerbelangrijkste. Ik blog omdat ik het leuk vind om te doen en ik hou van de positieve reacties. Maar besef je dus wel dat bloggen tijd kost. Véél tijd. En als je dat leuk vind, top! Zo niet, begin er niet aan haha!

Blog jij en hoeveel tijd ben jij er aan kwijt?

Bron afbeelding

Liefs Natasja

Volg mij ook op: Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, YouTube of Bloglovin'

6 Comments

  • Natasja

   15 oktober 2019 at 08:15

   Ja dat optimaliseren is een flinke klus inderdaad! Ik heb vorig jaar alles redelijk opgeschoond, maar heb toen vooral de ‘belangrijke’ artikelen gedaan. Deze blogpost word denk ik een bewerk document waar ik nog veel meer aan wil toevoegen zodat de relevantie ook blijft.

   Beantwoorden
 • Riek

  15 oktober 2019 at 08:43

  Ben pas gaan bloggen dus kom net kijken. Maar merk wel dat ik er blij van wordt.Probeer ongeveer 3 keer in de week te bloggen, omdat er nog niet veel opstaat. Een prof blogger ben ik zeker nog lang niet maar ik vind het gewoon leuk om te doen.

  Beantwoorden
  • Natasja

   15 oktober 2019 at 16:25

   Klopt zeker. Ik heb het artikel voornamelijk geschreven naar de mensen de mensen die graag blogs lezen maar niet per se daar iets mee zouden willen. Gewoon de buitenwereld bekend maken met dat je niet zomaar even blogt.☺️

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close