Bloggen anno 2019 VS. 2013

In juli 2013 begon ik met bloggen. Bloggen anno 2013 was hip! Er kwamen dan ook steeds meer blogs bij tussen 2013 en 2015 en daarna liep het weer wat terug, hoewel er dagelijks nog steeds nieuwe blogs bij komen. In mijn 6-jarige blog carrière is er best wat verandert omtrent bloggen. Vandaag deel ik met jullie welke veranderingen er volgens mij zijn omtrent bloggen anno 2019 VS. 2013.

Aantal blogs

Ik noemde het net al. Maar volgens mij is het hoogtepunt qua nieuwe blogs wel écht geweest. Waar je blogs anno 2013 als paddenstoelen uit de grond zag schieten, zie je nu veel minder nieuwe blogs. Nog altijd ontstaan er wel nieuwe blogs, want er zijn altijd mensen die wel iets te vertellen (willen) hebben, maar zoveel als ‘vroeger’… Nee, dat lijkt een beetje passé.

Reacties

Waar ik in 2013 soms wel meer dan 20 reacties kreeg (en dat met een blog met een minder aantal bezoekers), mag ik blij zijn als ik er nu eentje heb. Waar het in 2013 redelijk normaal was om een reactie achter te laten na het lezen van een blog, is dat anno 2019 blijkbaar niet meer van toepassing. Er wordt nu gelezen en weer doorgeklikt of weg geklikt. Zo jammer! Ik mis daardoor echt de interactie met mijn lezers en ik weet minder wie er de blogs lezen. Daarnaast vind ik de discussies ook altijd interessant, maar die zijn er dus nu (bijna) niet. Ik zie het ook op de ‘grote’ blogs. Ook daar zijn het aantal reacties niet meer zoveel als in 2013. Ik vind dat echt mega jammer! Ik wil iedereen die deze blog dan ook leest oproepen om weer een beetje love te geven door een reactie achter te laten op de blogs die je hebt gelezen. Kleine moeite en mega leuk en gezellig toch?

Niches

In 2013 zag je vooral beautyblogs. Ik weet nog dat ikzelf (en vele met mij) de blogs las van o.a. Mascha, Teske, Vera, Cynthia en Serena. Beautybloggen was echt wel hip. Toen kwamen er steeds meer lifestyle blogs die voornamelijk gingen over sporten en gezond eten. En nu zie je vooral mamablogs oppoppen. Er zijn natuurlijk nog zoveel meer niches, maar ik denk dat dit wel de meest populaire niches waren en zijn. Sowieso is het op een gegeven ogenblik gebeurd dat je niet meer zomaar over alles ‘mocht’ bloggen, maar dat er eigenlijk van je werd gevraagd om een niche te kiezen. Dat zou beter zijn voor je bezoekersaantallen en mensen zouden sneller terug komen. Waar absoluut een kern van waarheid in zit hoor! Ik ben persoonlijk een blogger die mezelf niet persé wil vastpinnen op één niche, omdat mijn blogervaring mij heeft geleerd dat ik daar niet voor gemaakt ben. Mijn blog is persoonlijk en verandert dan ook met de persoon die ik ben. Nu ik moeder ben, zal dat voorlopig wel mijn grootste niche zijn, maar dat wil niet zeggen dat ik nooit meer beauty, lifestyle of entertainment dingen zou plaatsen. Ik heb dat nichebloggen ook los gelaten, om het bloggen leuk te blijven vinden.

Regeltjes

Natuurlijk zijn er nooit regeltjes als je het hebt over het bloggen. Want je moet vooral doen wat goed voor jou voelt als je blogt. Maar toch zijn er in de loop er der blogjaren wel een aantal ‘regeltjes’ die je zou moeten volgen als je blogt. Ik benoemde net al dat je bijvoorbeeld een niche zou ‘moeten’ hebben. Maar ook over hoe jij je mening uit wordt iets van gevonden. En als je een artikel online zet, wat lijkt op een ander artikel zou het plagiaat zijn of iets dergelijks. Daarnaast moet je héél zichtbaar zijn op social media. Voor mijn gevoel zijn er zoveel regeltjes bijgekomen. Wat ik het meest belangrijk vind is dat je vooral blijft doen wat jou gelukkig maakt, dat je respect hebt voor een ander en altijd eerlijk bent, want dan blijf je het meest bij jezelf.

Dit is wat mij vooral is opgevallen. Wat is jou opgevallen? En waarom reageer je wel of juist niet op een blog? Laat het me hieronder bij de reacties weten 😉 

Bron foto header

Liefs Natasja

Volg mij ook op: Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, YouTube of Bloglovin'

8 Comments

 • Tineke

  25 juli 2019 at 07:11

  Ik mis het bloggen van vroeger wel heel erg. De interactie met elkaar vond ik juist zo leuk en dit mis ik heel erg. Daarom neig ik de laatste tijd steeds meer naar Instagram, korte verhaaltjes delen met foto’s, bloggen via Instagram. Hier heb ik het gevoel dat het veel meer gelezen wordt.

  Beantwoorden
  • Natasja

   25 juli 2019 at 10:10

   Ja om die reden mis ik het ook. Maar ik vind het nog steeds te leuk om verhalen te delen en soms hoor je het via een omweg wel terug dat mensen je blog gelezen hebben. Via Instagram is er momenteel inderdaad meestal veel interactie 🙂

   Beantwoorden
 • Simone

  25 juli 2019 at 08:24

  Dat van de reacties herken ik maar al te goed en ook het aantal blogs zijn inderdaad flink gedaald. Ik vind het wel jammer, want vroeger las ik uren blogs. Dat vond ik super leuk!
  Maar goed als we kijken naar de tamagochi, wie weet komt dit ook weer terug ?

  Beantwoorden
 • Wendy

  25 juli 2019 at 09:32

  Ja, echt wat je schrijft en vooral dat heeeel erg zichtbaar “moeten” zijn op social media. Ik heb daar een haat-liefde verhouding mee. Ik heb zo geen zin om continu online te zijn… Ik wil gewoon schrijven en dat heeft op zich niks met social media te maken maar ik voel me, zelfs met m’n hobby blog, bijna verplicht om veel op de socials aanwezig te zijn. Niet dat ik het doe ? maar ik weet dat ik wel meer uit mijn blog zou kunnen halen als ik het wel doe. Maar ik ben dan liever met mijn kinderen, werk, schrijven en andere dingen bezig ? Bloggen moet vooral leuk blijven…

  Beantwoorden
 • Anne

  27 juli 2019 at 12:03

  Ik merk zelf niet dat het bloggen is veranderd, want mijn blog is juist het laatste jaar gegroeid! Maar weet wel dat inderdaad vroeger bij andere blogs heel veel gereageerd werd en dat dat nu zoveel minder is. Best jammer inderdaad, ik zou zelf ook graag mee reacties krijgen op mijn blogs. Je schrijft omdat je wil schrijven, maar uiteindelijk zet je het niet voor niet online en is een beetje interactie wel fijn inderdaad!

  Beantwoorden
 • Lisette

  23 oktober 2019 at 07:24

  Herkenbaar! Ik begon in 2009 met bloggen en op het hoogtepunt had mijn blog 18.000 bezoekers per maand en kreeg ik tientallen reacties op posts. In 2015 stopte ik met mijn blog en begon ik een nieuwe omdat ik met mijn creativiteit een nieuwe weg insloeg. De kentering in het bloggen was toen al ingezet en ik schreef vanaf 2015 over minder ‘hotte’ items (lees: haakpatronen, vilt en gratis patronen – vooral dat laatste was altijd een grote publiekstrekker). Mijn nieuwe website/blog heeft vele malen minder bezoekers en ik krijg bijna nooit meer reacties. Vooral het gemis aan interactie vind ik jammer en het haalt een stukje motivatie weg. Wat ik wel heel mooi vind is dat ik via mijn nieuwsbrief een aantal hele trouwe volgers heb, die soms een persoonlijk berichtje mailen n.a.v. een nieuwsbrief en via Instagram heb ik wel weer hele leuke interactie. In die zin denk ik dat er een verschuiving is. Een blog is veel meer een soort ‘kennisbank’. Je leest een artikel en je gaat weer verder. Social media is meer de plek waar de interactie plaatsvindt. Soms overweeg ik te stoppen met bloggen en over te gaan op Instagram, maar iets houd me nog tegen. Wat dat iets is weet ik nog niet goed… Misschien zijn er anderen met dezelfde overweging? Leuk dat je met deze post weer interactie weet aan te slingeren! 🙂

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close