BOEK REVIEW | Grey – E.L. James

In 2011 begon er langzaam een nieuwe hype. Vrouwen boeken met een erotisch tintje werden steeds populairder. Met name door het in mei 2011 uitgebrachte boek ’50 tinten grijs’. Hoewel die hype in Nederland twee jaar later pas écht zichtbaar werd: in 2013. Met rode oortjes kochten vrouwen de ’50 tinten’ serie en er waren maar twee meningen: you hate it of you love it. Een tussenweg? Nee, dat was onacceptabel. Door het grote succes werd het eerste deel ook nog eens verfilmd (februari 2015) en is het nu wachten op de twee vervolg delen. En als er dan toch al zo’n hype heerst, waarom gaan we dat niet extra uitbuiten met een nieuw boek met precies hetzelfde verhaal, maar dan vanuit het oogpunt van een ander hoofdkarakter. Ja, er waren nog vele vragen rondom het karakter van Christian Grey. Maar is het boek ook echt een toevoeging voor 50 tinten grijs…?

FLAPTEKST

“Bekijk de wereld van Vijftig tinten grijs opnieuw, door de ogen van Christian Grey. In Christians eigen woorden, en door zijn gedachten, overpeinzingen en dromen, geeft E L James een verfrissend ander perspectief op de liefdesgeschiedenis die wereldwijd miljoenen lezers betoverde. Christian Grey lijkt een man van totale controle; zijn wereld is duidelijk, gedisciplineerd en volstrekt leeg – tot de dag dat de jonge literatuurstudente Anastasia Steele zijn kantoor binnen valt. Hij probeert haar uit zijn hoofd te zetten, maar raakt meer en meer bevangen door gevoelens waar hij maar geen vat op krijgt. In tegenstelling tot andere vrouwen lijkt Ana dwars door zijn afstandelijke houding heen te kunnen kijken, voorbij zijn zakelijke successen en luxe levensstijl, recht in zijn gehavende ziel. Zal zijn samenzijn met Ana hem verlossen van de gruwelijke jeugdherinneringen die Christian elke nacht wakker houden? Of zullen zijn duistere seksuele … verlangens, zijn dwangmatige behoefte tot controle en zijn zelfhaat deze jonge vrouw van hem wegdrijven en de broze hoop vernietigen die zij hem biedt?”

HETZELFDE OF TOCH ANDERS?

De vraag die iedereen heeft over dit boek: is dit nou echt heel anders of is het gewoon hetzelfde verhaal en daarbij dus goede marketing?
Laten we eens beginnen over hetzelfde verhaal en zijn marketingstrategie. Want eerlijk is eerlijk: een goede marketingstrategie is het zeker. Iedereen wil antwoord op de vraag of het anders is, waardoor de verkoop al bijna gegarandeerd is. Daarbij is het slim om iets uit te melken wat veel geld in het laatje brengt. Dat is in het verleden al zo vaak gebleken en ik kan me voorstellen dat E.L. James daar maar al te graag aan mee doet. Ka-ching. Hetzelfde verhaal, maar dan vanuit het perspectief van Christian is ook slim, gezien Christian toch best een mysterieuze man is met zijn – zoals hij zelf zegt – 50 tinten van verneukt. Iedereen die de ’50 tinten grijs’ serie geweldig vond, zal vast en zeker meer van Christian willen weten.

Is het boek héél anders? Nee. De verhaallijn is hetzelfde, alleen dan vanuit het perspectief van Christian. Maar met toevoeging van dromen die hij heeft, gedachtes die hij heeft en zo nu en dan zelfs een stuk waar Anastasia Steele niet is, zodat je toch ook nog wat andere locaties hebt. Is dit een slecht ding? Nee. Ik vond van niet. Ik wist precies – of zover ik het onthouden heb – wat er zou gaan komen en vroeg me continue af hoe Christian tot dat punt zou komen. Hoe zou hij daar over gedacht hebben. Hoe kwam hij in ’50 tinten grijs’ tot die ene opmerking. Waarom zegt hij bepaalde dingen. Nogmaals, als je ’50 tinten grijs’ geweldig vond, dan wíl je dit ook echt weten. En daardoor leest het makkelijk.

AANRADER OF NIET?

Als je al niet door de eerste serie heen kon, of je vond het toen verschrikkelijk, dan vind je ‘Grey’ ook verschrikkelijk. Maar vond je de boeken geweldig, dan moet je ‘Grey’ zeker lezen.
Ik vond het zó makkelijk lezen. Ik wilde bijna niet stoppen. Ik zat weer opnieuw in het verhaal, ondanks dat ik het verhaal ken. Dus ja, dat is zeker een applausje waard. Daarnaast heeft dit boek een open eind. Zou dat betekenen dat er ook een deel 2 en deel 3 komt? Ik hoop stiekem van wel, want ik ben stiekem heel nieuwsgierig naar de gedachtegang van Christian tijdens de avonturen die gaande zijn in ’50 tinten donkerder’ en ’50 tinten vrij’.

Nogmaals: you hate it of you love it. En dat is uiteraard ieders eigen mening. Wat mij betreft is het echt een aanrader als je de ’50 tinten grijs’ serie hebt gelezen.

Wat vind jij van de ’50 tinten grijs’ serie?

Liefs Natasja

Volg mij ook op: Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, YouTube of Bloglovin'

4 Comments

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close