Het is fijn om in de 21e eeuw te leven. Wij vrouwen mogen werken, mogen stemmen en mogen nog zoveel meer. Zeker als je het vergelijkt met bijvoorbeeld een eeuw geleden. Er komt steeds meer gelijkheid tussen de man en vrouw en dat is ook zoals het hoort te zijn als je het mij vraagt. Dus is het huishouden alleen voor vrouwen? Nee, en daarom pleit ik voor een uniseks huishouden. Want we hebben de keuze hoe we taken verdelen! [no_toc]
Vrouwen doen (nog steeds) het huishouden
Wie kent deze – overduidelijk door een man bedachte – zin niet? “Vrouwen hebben maar één recht en dat is het aanrecht.” Oftewel, de vrouw zorgt voor het huishouden. Vanuit vroeger gezien was dit ook zo, maar tegenwoordig kun je deze zin gewoon niet meer zeggen. Er zit nog maar bar weinig waarheid aan.
Doordat vrouwen tegenwoordig ook carrière maken is het helemaal niet persé meer zo dat vrouwen het huishouden verzorgen. De man van tegenwoordig doet dat ook steeds meer. Als ik kijk naar mijn eigen man is dat ook zeker zo. Roy kookt vrijwel altijd, stofzuigt iedere ochtend als hij er eerder uit is dan ik, hij verzorgt net zo goed Isabelle en Odin, draait ook wasjes en vouwt net zo goed wasjes op en ga zo maar door.
Ik denk dat er nog steeds mensen zijn met een ‘traditioneel’ beeld, die vinden dat vrouwen verantwoordelijk zijn voor het huishouden. Maar dat is natuurlijk totaal niet meer passend bij deze tijd. Zoals ik al zei: de vrouw is niet meer persé fulltime thuis. En dat betekent heel simpel dat het huishouden zowel door de man als de vrouw gedaan moet worden. In mijn ogen verdeel je de huishoudtaken aan de hand van hoeveel iemand werkt. Als ik 3 dagen werk en mijn man 5 is het toch ook niet heel gek dat ik meer huishoudtaken op mij neem? Maar dat kan net zo goed andersom zijn. In ons geval is dat vaak ook, doordat Roy zelfstandig muzikant is. Dus dat houdt in dat als Roy wat meer thuis is, hij ook meer van het huishouden doet. Even los van het feit dat ons huishouden best chaotisch is…
Emancipatie en haar grenzen
Het is goed dat wij vrouwen voor onszelf opkomen en dat we grenzen stellen. Maar we moeten vooral niet de realiteit uit het oog verliezen. Natuurlijk kun je niet meer zeggen dat alleen de vrouw het huishouden regelt. Dat is stereotyperend en zoals ik net al benoemde bij veel gezinnen totaal niet meer passend. Dus je mag daar iets van vinden en iets van zeggen.
Maar ik denk wel dat het zo is dat er meer vrouwen voor het huishouden zorgen dan dat mannen dat doen. Maar ligt dat aan het ‘traditionele beeld’ wat sommigen hebben óf ligt dat juist aan de keuze van de vrouw zelf? Want is dat niet waar het om gaat? Toen ik Isabelle kreeg, ben ik bewust minder gaan werken omdat ik er graag voor mijn dochter wilde zijn en mij wilde bezig houden met haar opvoeding. Dat is mijn keuze geweest. Roy heeft mij niet gezegd dat ik nu minder moet gaan werken omdat het mijn verantwoordelijkheid is of iets dergelijks.
Verbod op seksistische reclames
Daarnaast denk ik dat het huishouden ook meer in het hoofd van de vrouw zit dan in het hoofd van de man. Misschien wel door tv-reclames, films, boeken en alles wat ons een beeldvorming heeft gegeven over het huishouden. Om die reden vind ik het dan ook heel positief dat in het Verenigd Koninkrijk een verbod van kracht is gegaan op seksistische reclames. Zo ga je niet alleen maar vrouwen zien voor typische huishoud reclames, maar ook mannen. Zo kan ons beeld ook langzaam gaan veranderen. En nogmaals: het blijft de keus van de vrouw (en net zo goed ook de man) hoe je de taken verdeelt.
Het huishouden een uniseks onderwerp
We zijn gewoon al een heel eind gekomen als het gaat om emancipatie, maar vergeet niet dat een verandering met kleine stapjes gaat en dat het niet in één keer lukt om iets te veranderen. Zo’n verbod op seksistische reclame is gewoon weer een kleine stap richting een ander beeld over de taakverdeling thuis. Ook in films zien we steeds meer vrouwen als carrière tijgers en mannen die daardoor het huishouden doen. Dit zijn allemaal kleine stapjes. Desondanks moeten we wel in het oog houden dat er vrouwen zijn die de keuze maken om juist heel ‘ouderwets’ om te gaan met het huishouden. En dat moet ook prima zijn. Zolang we, wanneer we praten over het huishouden, maar niet meer alleen de vrouw aankijken. Laat het huishouden een uniseks onderwerp worden.
Wie doet bij jullie thuis het huishouden? Of zijn bij jullie juist ook de taken verdeeld? Discussieer hieronder in de reacties mee!
6 comments
Ik doe het meeste in huis en ik vind het wel prima. Ik ben niet zo geëmancipeerd en vind dit ook totaal onbelangrijk. Ik ben ondanks dat ik parttime werk nog steeds de hoofdverdiener in huis dus mij hoor je niet klagen. Je doet het immers samen vind ik. De zorg voor de kinderen neem ik ook het meest op mij maar dat neemt niet weg dat mijn vriend niks doet ofzo. Hij doet klusjes en de sporten enz met de zoon. Ligt er maar net aan hoe het voor je voelt denk ik.
Ja inderdaad! Maar jij eigent je die taken toe en vind dat prima en samen overleggen jullie wie wat doet. Prima geregeld toch?
Mijn man en ik doen het gewoon samen. Of degene die het meest thuis is. We hebben het daar niet eens over eigenlijk.
Ook prima geregeld dan als je het er niet over hoeft te hebben 🙂
Hier in huis zijn de rollen grotendeels gelijk verdeeld. Ze schieten vaak zelfs de andere kant op, zodat ik meer in het huishouden doe en mijn vriendin vaak tot laat aan het werk is. Bij ons kijken we naar welke verdeling effectief het beste werkt en onder aan de streep het meeste oplevert.
Slim! Goed verdeeld dan toch?