huishouden

Van sloddervos naar huishoudkoningin? | Deel 1

Geen weg meer terug nu ik deze blog schrijf. Ik, mevrouw sloddervos met een grote ergernis voor het huishouden, ben op weg om een huishoudkoningin te worden. Oké, dat is misschien nog wel een stap op vijftig te ver. Maar laten we zeggen dat ik ons huishouden even wat meer op orde probeer te krijgen. Dit is best een persoonlijke blog waarin mijn schaamgehalte ook heel hoog zit. Maar ik denk niet dat wij het enige huishouden zijn dat zo is. In deze blog vertel ik je dan ook hoe ik ons huishouden wat beter op de rit probeer te krijgen en wie weet inspireer ik mijn mede-sloddervossen om hetzelfde te doen!

Ons huishouden nu

Stofzuigen gebeurt vrijwel iedere dag: want kinderen en een harige hond. Maar dat is dan ook het enige qua huishouden waar een beetje structuur in zat. Ik heb gewoon echt een hekel aan het huishouden.

Dat betekent dus dat wasjes hier oplopen (hoewel ik het uitsorteren en het in de wasmachine en droger doen nog niet eens zo erg vind, maar begin maar niet over opvouwen. Strijken doen we toch al nooit), het aanrecht ook iedere dag opnieuw vol komt te staan en de dweil maar één keer in de zoveel tijd tevoorschijn komt.

Misschien denk je nu: ieuw, wat een huishouden. Maar toch weet ik zeker dat er meer huishoudens zijn zoals wij, die het huishouden gewoon niet tiptop in orde hebben. En het is ook weer niet zo dat het hier nou zo vies is en dat het stinkt. Maar het is hier bij lange na ook niet iedere dag opgeruimd en tiptop in orde. Verre van… Tijd dus voor verandering.

Stap voor stap

Ik merk aan mezelf een enorme onrust als het in huis (vooral de huiskamer, want daar ben ik het meest) een bende is. Daar kan ik natuurlijk zelf iets aan doen. Maar ik ken mezelf: als ik alles in één keer over een andere boeg gooi, dan werkt het niet. Nou ja, de eerste week en dan val ik terug in oude patronen.

Tijd dus om nieuwe patronen op te bouwen. Stap voor stap.

Stap 1

Het eerste wat ik ga veranderen (en wat ik ook al doe) is die vaatwasser tijdens het koken meteen uitruimen én inruimen met de vaat. Na het eten meteen netjes alles in de vaat zetten en NIET op de aanrecht. De tafel meteen poetsen (dit deden we al 😉 ) En als dan de kinderen op bed liggen, de vaatwasser aanzetten, het aanrecht en het fornuis schoonmaken.

Het lijkt zoiets simpels. Nee wacht: het IS zoiets simpels. Maar wat geen gewoonte is, is geen gewoonte. En dit gaan we nu doen. Punt.

Wanneer beginnen we aan stap 2? Als het gevoel van gewoonte er in zit. Dan zijn we klaar voor de volgende stap.

Stap 2

leifheit XL dweil

Vaker dweilen. Maar dit klusje voelt echt als nooit eer hebben van mijn werk. Met een hond is het gewoon niet bij te benen. Overigens is dat natuurlijk wel een goede reden om deze stap aan te pakken. Daarnaast is dit ook zo gebeurd na het stofzuigen wat we toch al iedere dag doen.

Ik heb laatst iets heel handigs van Leifheit gewonnen: Leifheit Easy Spray XL Comfort Vloerwisser. Je vult de spraytank met (warm) water en eventueel een sopje, je sproeit, je wist en het is klaar! Super easy! En vooral heel snel. De vloer is niet zo nat en daarom snel droog. Maar daardoor is het ook geen grondige dweilreiniging. Echter voor een slons zoals ik is dit dus ideaal. Daarbij kost het weinig ruimte (wat wij ook niet hebben). Ik kan het je in ieder geval van harte aanbevelen!

Uiteraard moet er dus ook nog zo nu en dan goed gedweild worden en deze momenten gaan we inplannen in de agenda. Nu dweilden we alleen als we dachten: het is echt nodig. Maar we willen dus naar wat consequentere dweilsessie haha.

Stap 3

Stap 3 is de was dezelfde of de dag erna vouwen. Dit klinkt misschien heel logisch, maar hier is dat zeker niet het geval. We kunnen echt een week geleden gewassen hebben voordat we de was vouwen. Hebben we teveel kleding? Nee, dat ook niet per se, maar ik heb écht een gruwelijke hekel aan de was vouwen. Dus uit een wasmand leven is hier niets nieuws (schaam. me. diep.)

Overigens wel de disclaimer dat het nu lijkt alsof we nooit de was meteen vouwen. En dat is niet waar. Het gebeurt heus ook weleens hoor, maar ook vaak genoeg niet. Dit geldt overigens voor alles in deze blog. Het komt waarschijnlijk erger over dan het daadwerkelijk is, haha. Laten we maar gewoon zeggen dat ik voor deze blog het negatieve heel erg heb uitvergroot. Maar dat zijn dan ook de dingen die we willen veranderen.

Stap 4

Tja… laten we vooral eerst de eerste drie stappen veranderen en dan kijken wat er tegen die tijd nog aangepast kan worden. Wie weet krijg ik zo’n huishoud-flow dat ondertussen andere dingen langzaamaan ook uit zichzelf aangepast worden. Wie zal het zeggen? Laten we het vooral hopen haha. Daarbij denk ik dat je altijd wel iets ziet wat beter kan. Maar voor nu zijn dit de belangrijkste stappen.

Wat kan er in jouw huishouden beter?

Liefs Natasja

Volg mij ook op: Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, YouTube of Bloglovin'

2 Comments

  • Patricia Kleijn

    28 februari 2021 at 17:02

    wat ik merk nu is als je het samen doet dat echt een verschil maakt, opruimen terwijl je er mee werkt ook enorm en ja wij zijn ook nog wel dat we het aanrecht makkelijk vol laten staan, of de was gewoon vanuit de mand aantrekken dus dat zijn nog wel verbeter puntjes hier (wij hebben dan ook alleen maar 3 katten en verder geen kinderen ofzo)

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close