SUGARCHALLENGE | 1 week zonder suiker

Dag 10 van januari is begonnen en dat betekent dat ik al 9 dagen suikervrij heb gegeten! Jippy! Officieel begin ik maandag pas met de cursus, maar zoals ik jullie eerder al vertelde, wilde ik graag 2016 suikervrij starten. Vandaag laat ik jullie zien wat ik tot nu toe gegeten heb (maar forgive me, want ik ben vaak vergeten foto’s te maken), hoe het me afgaat, waar ik tegenaan loop én of het nu duurder is dan ‘normaal’ eten. 

EETDAGBOEK

Vrijdag 1 januari 2016
Ontbijt: Feta-paprika omelet
Lunch: 2 Wasa Lichtgewicht crackers met avocado, een gekookt eitje en himalaya zout en peper
Diner: Pastinaak stamppot met feta

Zaterdag 2 januari 2016
Ontbijt: Volle yoghurt met peer, pompoenpitten, zonnebloempitten, chiazaad en een vleugje vanille extract
Lunch: Uiteten bij Samy Den Bosch –> carpaccio salade
Diner: Pastinaak stamppot met feta (dit hadden we nog over!)
Snack: Chio Chips Kettle Cooked Sea Salt

Zondag 3 januari 2016
Ontbijt: Volle yoghurt met mango, pompoenpitten, zonnebloempitten, chiazaad en een vleugje vanille extract
Lunch: omelet maaltijdrolletjes met hüttekase, tomaat en rucula sla
Diner: Courgette spaghetti met aurbergine en mozzarella

Maandag 4  januari 2016
Ontbijt: 2 Wasa Lichtgewicht crackers met ei en avocadomousse en 150 ml aloë vera drank
Lunch: ei-groente salade
Diner: broccoli-geitenkaassoep

Dinsdag 5 januari 2016
Ontbijt: Volle kwark met peer, pompoenpitten, zonnebloempitten, chiazaad en 15 ml aloë vera drank
Lunch: Tosti met geitenkaas en rode pesto
Diner: Snelle kip salade

Woensdag 6 januari 2016
Ontbijt: Volle kwark met peer, pompoenpitten, zonnebloempitten en chiazaad
Lunch: 3 Wasa Lichtgewicht crackers met zelfgemaakte hummus, tomaat en komkommer
Diner: Saté nasi met garnalen

Donderdag 7 januari 2016
Ontbijt: 2 Wasa Lichtgewicht crackers met zelfgemaakte hummus en 150 ml aloë vera drank
Lunch: Mozarella salade
Diner: Nieuwjaars receptie op het werk, waar ze rekening hielden met mijn suikervrije lifestyle! Gekruide kip, groene salade en pulled pork.

Vrijdag 8 januari 2016
Ontbijt: Bosvruchten-avocadopudding
Lunch: 2 roggebrood met zelfgemaakte hummus, 1 roggebrood met zelfgemaakte amandelpasta
Diner: Frietjes uit de airfryer, ovenfrikandel, ovenkroket en Belse mayonaise
Snack: Doritos Naturel met zelfgemaakte guacamole dip

Zaterdag 9 januari 2016
Ontbijt: Uitgeslapen!
Lunch: Roerei met gele paprika en feta en 150 ml aloë vera drank
Diner: Spinazie met ui, knoflook, feta, noten en gekruide kip

ERVARING

Ik had héél véél zin om te beginnen. En ik ben blij dat ik deze keuze gemaakt heb! Het is even wennen dat je niet zo maar alles kunt pakken. Het is ook even wennen dat je in de supermarkt de etiketten goed moet lezen. En het is wennen dat je niet spontaan ergens kunt eten. Al bij al gaat het me niet geheel verkeerd af.

Kijkend naar mijn eetdagboek zullen je vast een aantal dingen opvallen. Op zaterdag 2 januari at ik ’s avonds chips. Maar dat is toch niet gezond? Nee, chips is niet bepaald gezond te noemen. Deze was echter wel suikervrij! We gingen naar de bioscoop en het is toch nog een gewoonte om dan iets te kunnen snacken. Daarbij had ik voor mezelf bedacht dat wanneer de cursus start ik ook echt gezond erbij ga leven.

Maar wat het allermeeste opvalt zal het vrijdagavond diner zijn. Friet, met ovenfrikandel en ovenkroket? En ’s avonds als snack Dorito’s? De friet is suikervrij. Wat?! Jup! Echter zijn de ovenfrikandel en ovenkroket dat niet. Ik verwijt het die ene periode van de maand. Natuurlijk had ik me kunnen inhouden, maar dat heb ik niet gedaan. Nope, want ’s avonds snackte ik ook een halve zak Dorito’s naturel leeg met zelfgemaakte guacamole dip. Wel helemaal suikervrij!

Ik vond het fijn te merken dat er ook gewoon nog heerlijke ongezonde dingen zijn, die geen suiker bevatten. Natuurlijk is het niet de bedoeling van deze challenge om ongezond te eten.  Maar het is toch een fijn idee om te weten dat je suikervrij ongezond kunt eten.

Daarnaast vond ik de donderdagavond ook een lastige opgave. Tijdens de nieuwjaarsreceptie van het werk, werd er gezorgd voor een lopend buffet met barbequevlees. Wat rook het heerlijk en wat zag het er fantastisch uit! Maar mijn eerste gedachte was: shit!!! Ik zat er serieus aan te denken om mijn hoofd te negeren en gewoon lekker mee te doen met de rest. Gelukkig had ik van te voren al weten te regelen dat ik suikervrij kon eten. En dus had de catering speciaal voor mij een suikervrije kip geregeld. En lekker dat het was! Ook kon ik gewoon genieten van de groene salade. Ik heb ook nog een beetje pulled pork op – goddelijk!!  Hierbij was alleen het bovenste laagje gemarineerd, maar daar heb ik bijna niets van op.

GEZOND ETEN IS DUUR, TOCH?

Het eerste wat Roy zei toen ik mee mocht doen met deze cursus was: “Nou, die boodschappen zullen wel duur worden…” Tja, daar was ik eerlijk gezegd ook wel bang voor, want gezond eten is duur, toch?

Allereerst is het belangrijk om één keer per week boodschappen te doen, want dan neem je nooit te veel mee. Daarbij heb ik alle boodschappen in de Jumbo app gezet, want daar krijg je ook meteen de prijs van de producten en de totaalprijs erbij. Dit viel me best mee. We zijn eerst naar de Makro gegaan. Door de app konden we zien wat we bij de Makro beter konden meenemen en wat we beter bij de Jumbo konden halen.

In eerste instantie heb ik er niet aan gedacht om bonnetjes te bewaren. Afgelopen maandag deden we boodschappen en dit bonnetje heb ik wel bewaard. We zijn toen alleen bij Jumbo Foodmarkt in Veghel geweest. De boodschappen van maandagavond t/m zondagochtend kostten ons: €39,29. Dat vind ik écht meevallen voor twee personen. Dat is een ruime €3 per dag, per persoon! Vergeet niet dat we een aantal producten al in huis hadden en niet opnieuw hoefden te kopen. Maar dan nog! Als dit elke week zo is…

AL EFFECT OP HET LICHAAM?

Ik heb nog niet bewust gemerkt dat ik bijvoorbeeld meer energie heb of dat ik minder last heb van wisselingen in energie en humeur. Ik hoop dat ik dat nog ga merken. Nou aten wij al vrij gezond en weinig uit pakjes en zakjes, dus misschien is het effect er daarom nog niet. Wel ben ik 0,7 kg kwijt in 9 dagen. Dat vind ik netjes van mezelf!

Ik kijk uit naar week 2! Zeker omdat ik maandag ook pas echt begin! We beginnen met 10 dagen de voorbereidende fase. Wat dat inhoudt? Ik heb geen idee. Ik weet alleen dat ik morgen een e-mail ontvang en dan hoor ik het wel verder. En ik hou jullie uiteraard elke zondag op de hoogte!

Ben jij 2016 ook suikervrij gestart?

Disclaimer: Alle updates omtrent de Sugarchallenge betreft een samenwerking.
Liefs Natasja

Volg mij ook op: Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, YouTube of Bloglovin'

19 Comments

 • Renske

  10 januari 2016 at 09:03

  Jeetje, wat knap zeg! Stiekem zou ik mij ook bewuster moeten zijn van mijn suikerinname. 😉 En het beste is om er grotendeels mee te stoppen, maar ik heb het gevoel dat suiker óveral in zit. Zoals natuurlijke suikers in bijvoorbeeld appels etc., die eet je wel? En is het niet een ongelofelijke klus om boodschappen te doen? Aangezien suiker tig verschillende namen heeft, hihi. Ik vind het tof zo’n update!

  Beantwoorden
  • Natasja

   10 januari 2016 at 09:09

   Natuurlijke suikers eet ik zeker! Je lichaam heeft suiker nodig. Suiker wordt omgezet in energie. Tja, maak een lijstje thuis en op internet (of bijv via de app van de jumbo) kun je de ingrediëntenlijst al zien. Suiker heeft inderdaad vele namen. De meest bekende zijn: suiker, dextrose, sarcharose, glucose, glucose-stroop. Maar er zijn er nog veel meer. Ik heb een suikerspiekpas bij een van de boeken gekregen dus kan ik spieken haha!

   Beantwoorden
 • carolien

  10 januari 2016 at 09:18

  Goed begin van het nieuwe jaar. Ik zou het niet kunnen. Alleen koffie al bijvoorbeeld. Daar moet echt een schepje suiker in, anders lust ik het niet. Brn blij dat ik er als nog niet op in ben gegaan want ik kreeg ook een mailtje over dezs challenge. Misschien een tip voor als je er nog gezonder bij wilt eten. Neem magere yoghurt, daar zitten geen vetten in. In volle yoghurt zit dat toch wel behoorlijk. Leuke tip! Mocht je het te zuur vinden doe je er natuurlijke zoetstoffen bij als fruit! Probleem opgelost 🙂 heel veel succes nog, ben benieuwd naar het resultaat!

  Beantwoorden
 • Mariska

  10 januari 2016 at 10:45

  Helemaal suikervrij is voor mij too much, ik let op meer fruit en groente eten in plaats van ongezonde snacks. Dat gaat prima 🙂 Wel heel knap dat je dit doet! En leuk zo’n fotodagboek!

  Beantwoorden
 • Eva

  11 januari 2016 at 10:13

  Knap he dat je het zo goed volhoudt 😀 Ik zou het niet kunnen haha. Ik hou teveel van een beetje suiker tussendoor en heb het ook echt nodig anders hal ik de dag niet met school overdag en werk in de avond. Die omelet maaltijd rol ziet er echt super lekker uit btw ~

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close