Trouwen omdat je kinderen krijgt?

Mijn vriend en ik zijn ruim 9 jaar samen. Wat mij betreft waren we al getrouwd, maar van mijn vriend hoeft dat niet perse. Die vindt dat het maar gaat over een stom papiertje en ik vind de gedachte aan die beloftes iets romantisch hebben. En ja, natuurlijk wil ik mijzelf ook in een trouwjurk zien en kunnen zeggen: “dit was de mooiste dag van mijn leven”. Maar goed. Nu we de beslissing gemaakt hebben dat we samen kinderen willen, zal er toch iets geregeld moeten gaan worden. Trouwen omdat je kinderen krijgt? Of dan toch liever een geregistreerd partnerschap?

Als allereerst is het niet perse nodig om te trouwen of om jezelf als partners te laten registreren als je aan kinderen begint. Maar eerlijk is eerlijk, het is wel makkelijker en is alles veel beter geregeld. Daarom besluiten veel mensen om dan toch ‘maar even’ te trouwen of om zich te laten registreren.

Als je niet ben gehuwd of samen bent geregistreerd moet de vader de toekomstige kinderen erkennen én ouderlijk gezag aanvragen. Bij trouwen of geregistreerd partnerschap gaat dat automatisch.

Nu wij de beslissing hebben gemaakt om ouders te willen worden, ben ik ook bezig geweest met het uitzoeken van de verschillen tussen trouwen en geregistreerd partnerschap. Hier zit echter maar heel weinig verschil in.
1. Bij trouwen moet je het ‘ja-woord’ geven; bij geregistreerd partnerschap mag je dit doen.
2. Een geregistreerd partnerschap kan je – mits je geen minderjarige kinderen hebt – buiten de rechter om eindigen. Het ontbinden van een huwelijk moet altijd via de rechter. Daarnaast kent het geregistreerd partnerschap geen scheiding van tafel en bed; het huwelijk wel.

Nou, dat dus. Wat mij betreft kun je dan dus net zo goed kiezen voor trouwen. Maar doe je dat omdat je kinderen krijgt? Dat haalt wel een beetje het romantische weg…

Wat mij betreft gaan mijn vriend en ik een geregistreerd partnerschap aan als ik zwanger blijk te zijn én mijn vriend mij voor die tijd nog steeds niet ten huwelijk heeft gevraagd. 😉 Ik wil echt heel graag trouwen, maar dan wel met een mooie jurk en liever niet met een dikke buik. En gezien je een geregistreerd partnerschap kunt laten omzetten naar een huwelijk… Al heb ik ook weer ergens gelezen dat je dan geen huwelijksceremonie krijgt als je het groots wil aanpakken (je kunt het namelijk ook bij het loket van het gemeentehuis om laten zetten – hoe romantisch…). Daarnaast schijnt het toch ook nog wat rompslomp met zich mee te brengen. Maar dat zien we tegen die tijd wel weer. Om misschien ook niet… Maar dan moet mijn mannetje nog eerst een aanzoek voorbereiden, haha! No pressure!

Wat hebben jullie gedaan of zouden jullie doen?

Bron afbeelding

 

Liefs Natasja

Volg mij ook op: Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, YouTube of Bloglovin'

14 Comments

 • Susan

  10 augustus 2016 at 06:45

  Ik snap helemaal wat jij bedoelt! Mijn man vroeg mij om met hem te trouwen toen we begonnen met proberen. We hebben de bruiloft klein gehouden. Dat was maar goed, want ik was vrij snel zwanger!

  Beantwoorden
 • Josan

  10 augustus 2016 at 06:58

  De eerste keer ben ik getrouwd zonder dat ik kinderen had of er sprake van was dat we die ook maar wilden. De tweede keer trouwde ik in een kleine ceremonie. Mijn 2 oudste kinderen waren bruidsmeisje en baby was ook aanwezig in mijn buik. Ik had nog geen dikke buik omdat ik in de periode van de eerste trimster trouwde. Kotsmisselijk was, moe en we aten ’s middags pizza en zaten in pyjama op de bank film te kijken. Ik vond het prima en nu nog steeds. Ook al ben ik volgens dochters niet officieel getrouwd omdat ze de ceremonie te kort vonden 😉

  Omdat dreumes mijn laatste kind is, vind ik het nu wel mooi om te kunnen zeggen dat al mijn kinderen aanwezig waren op mijn bruiloft.

  Beantwoorden
  • -N

   10 augustus 2016 at 09:19

   Wat leuk Josan! Trouwen met de kinderen erbij lijkt mij ook iets moois! Ik neem aan dat je dan de eerste keer met iemand anders getrouwd bent…? Als ik dat mag vragen tenminste 😉

   Beantwoorden
 • Nesrin

  10 augustus 2016 at 16:18

  Ik zou ook gewoon trouwen. Why not? Dan heb meteen alles geregeld. Misschien ben ik een tikkel ouderwets maar ik geloof erin. Wij zijn voor het trouwen naar de notaris gegaan en alles helemaal in orde gemaakt.

  Het ging hier wel allemaal door elkaar trouwens. Het ja woord gaven wij pas 7 jaar na de bruiloft en toen hadden we de twee kiddo’s al. Ik had het meteen willen doen dit had een hoop geregel gescheeld.

  Beantwoorden
   • Nesrin

    11 augustus 2016 at 11:11

    In 2005 hebben we groots de bruiloft gevierd, ik ging heel ouderwets (maar wel mooi) in mijn bruidsjurk het huis uit. het ja woord kwam later omdat ik €800 gewoon te duur vond op een zaterdag bij de gemeente. Vier jaar later (oeps) stonden we op het gemeentehuis samen met de kinderen en hebben mijn man en ik elkaar eeuwige trouw belooft. Het ging dus niet allemaal volgens het chronologische plaatje 😉

    Beantwoorden
 • Fenna

  10 augustus 2016 at 20:48

  Wij zijn vorig jaar getrouwd. Mijn man vond het leuker om eerst getrouwd te zijn. Beetje traditioneel ofzo denk ik haha. Al was het niet moeten, als wij eerder een kindje hadden verwacht, waren we na de zwangerschap pas getrouwd.

  Beantwoorden
  • -N

   10 augustus 2016 at 20:53

   Gefeliciteerd! En fijn om al zo snel zwanger te zijn, toch? Ik wil al zo lang trouwen (mijn vriend dus (nog) niet) dat ik het traditionele ondertussen naast me neer heb kunnen leggen. Trouwen we niet voor de kids dan is het ook prima. Zolang alles maar goed geregeld is…!

   Beantwoorden
 • Joyce

  20 augustus 2016 at 11:32

  Toen ik zwanger bleek te zijn, hebben wij gekozen voor de “moeilijke” optie (wat veel mensen denken). Namelijk een samenlevingscontract en testament. Het erkennen is al in de zwangerschap gedaan en de papieren voor het gezag kreeg mn partner mee bij het aangeven. Invullen was zo gebeurd en met twee weken had mn partner ook gezag.

  Mijn partner wil graag trouwen en ik niet, haha. Vaak zie je het andersom!

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close