REVIEW | Ticket To Ride: Rails & Sails

Ik ben een echt spelletjes mens. Ik vind het heerlijk om spelletjes te spelen. Eén van mijn favoriete spellen is Ticket To Ride. Een bordspel waarbij het de bedoeling is om d.m.v. routekaartjes een treinroute te leggen en daarmee dus punten te verzamelen. Ticket To Ride is zo’n succes wereldwijd, dat er zelfs verschillende varianten van gemaakt zijn. Zo ook Ticket To Ride: Rails & Sails. In deze variant heb je niet meer alleen treinroutes maar ook vaarroutes. 

Spelers: 2-5
Speelduur: 60-90 min
Leeftijdvanaf 10 jaar
Prijs: €59 – €70
Merk: Days of Wonder

 

Ticket To Ride: Rails & Sails heeft een bord met twee kanten. Op de ene kant van de kaart staat The Great Lakes van Canada en Noord-Amerika en op de andere kant een wereldkaart. Daarmee kun je dus twee verschillende spellen spelen. Wij hebben alleen nog maar de wereldkaart gespeeld.

Net als in het originele spel heb je ook hier weer routekaartjes. Je hebt voor beiden speelkanten een apart setje met routes. Ook wel logisch, want er staan hele andere plaatsen op de kaart. Ook hierbij kun je een X-aantal punten verdienen door je route te voltooien. Daarnaast – wat weer een extra uitdaging is – heb je ook routekaartjes die aangeven hoe je de route op volgorde moet neerleggen. Daarmee kun je extra punten verdienen.

En niet onbelangrijk zijn de trein- en vaarkaarten. De treinkaarten zijn je vast bekend als je het originele spel ook kent. Door treinkaarten per kleur te verzamelen kun je treinroutes maken. Ook in dit spel zitten jokers: een kaart – zie op de foto bovenin – die je voor elke kleur mag gebruiken.
De vaarkaarten zijn echter wel nieuw. Je hebt – net als bij de treinkaarten – ook hier vaarkaarten die je per kleur moet verzamelen. Bij de vaarkaarten zitten echter geen jokers. Máár… Zoals je op de onderste kaart kan zien, wel een dubbele vaarkaart. Op deze kaart staan twee schepen. Dat betekent dat deze kaart dus eigenlijk zegt dat je 2 rode kleurkaarten hebt. Door die te pakken of te krijgen heb je dus in je hand minder kaarten nodig!

Weet je je route en heb je kleurkaarten verzameld? Dan kun je routes gaan aanleggen. Met de treinkaarten kun je treintjes aanleggen (links op de foto) en met de vaarkaarten schepen (rechts op de foto). In het midden zie je ook nog een gebouw. Dit moet een haven voorstellen. Ik kan je nog niet precies vertellen wat een haven doet, omdat wij die nog even achterwegen gelaten hebben. Het is toch weer een extra moeilijkheidsgraad in het spel.

Wat daarnaast óók nieuw is, is dat je aan het begin van het spel zelf een verdeling mag maken met het aantal treintjes en bootjes waarmee je start. Dat is best lastig. Dat betekent dat je van te voren goed moet nadenken over je routes en wat je denkt nodig te hebben. Kom je uiteindelijk bijvoorbeeld een treintje te kort, dan kun je die krijgen door een bootje om te ruilen. Maar dat kost je wel één punt per omgeruild item.

CONCLUSIE

Voor alle Ticket To Ride fans is dit absoluut een must-have. Het geeft een hele nieuwe dimensie en doordat je ook gebruik kunt maken van de bootjes, speel je toch een compleet ander spel. Het is nóg tactischer dan het originele spel. Zoals je in het begin hebt kunnen lezen, is het geen goedkoop spelletje, maar ik ben in ieder geval verkocht en ga Ticket To Ride: Rails & Sails nog heel vaak spelen!

Hoe lijkt jullie deze variant van Ticket To Ride?

Liefs Natasja

Volg mij ook op: Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, YouTube of Bloglovin'

7 Comments

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close