KOBO AURA | Boeken lezen op een e-reader

Afgelopen november pakte ik het lezen weer eens op. Dit heb ik altijd super leuk gevonden, maar op de een of andere manier lees ik al jaren een héél stuk minder. Als ik al één boek in een jaar las, was het veel. Ik vond het lezen weer super fijn, maar merkte dat ik een boek eigenlijk maar irritant vind. Ik lees vooral in bed en daar kreeg ik eigenlijk mijn draai niet gevonden om goed en fijn te lezen. Ik liep tegen nog meer dingen aan (die vertel ik hieronder) en dus kocht ik een e-reader. Ondertussen zijn we weer wat maandjes verder en wil ik jullie vertellen hoe het mij bevalt om te lezen op een e-reader.

Boek VS e-reader

Menu van de Kobo Aura

Een boek is authentiek. Zo zijn we opgegroeid. Maar we leven ondertussen in de 21e eeuw en daar staat technologie centraal. Dus waarom zouden we blijven lezen in een boek? Kijkend naar mijn boekenkast (en tegelijkertijd beseffen dat er eigenlijk geen boeken meer bij passen) bedenk ik me dat een e-reader wel handig zou zijn. Het kost geen extra opbergruimte én als je op reis gaat heb je altijd al je boeken bij je! Scheelt een hoop in gewicht.

Ik werd door deze gedachte getriggerd en ging serieus nadenken over een e-reader. Ik irriteerde me aan het lezen in bed, terwijl ik daar meestal lees. Ik kan mijn draai (met vooral dikke boeken) niet vinden en daarbij vind ik het lezen met licht op bed niet altijd relaxt. Ten eerste omdat het vaak recht in je ogen schijnt en ten tweede omdat ik bang ben Roy wakker te maken met het licht. Welke eigenschappen moet een e-reader voor mij dan hebben om van meer toegevoegde waarde te zijn dan een fysiek boek?

Wat was voor mij belangrijk bij de keuze voor een e-reader

Backlightning instellen

Allereerst wilde ik een e-reader met backlightning. Want dan zou ik geen lampje meer aan hoeven te doen. Een voorwaarde hierbij was wel dat ik de lichtinstelling kan aanpassen zodat ik – als ik in het donker lees – niet scheel word van het felle licht. Ten tweede wilde ik ook buiten kunnen lezen, zonder last te hebben van de zon en weerspiegeling. En dus moest het type display e-ink zijn. Verder moest het uploaden van de boeken ook handig gaan.

e-reader of i-Pad?

Kobo Aura in zonlicht

Roy vond dat ik moest gaan voor een i-Pad omdat je daar meer mee kunt en ook boeken op kunt lezen. Maar een i-Pad is veel duurder (afhankelijk van de e-reader die je anders koopt natuurlijk). Ik heb het wel degelijk overwogen, maar vond het e-ink scherm toch eigenlijk wel een must. Ik vind het in de zomer heerlijk om buiten in de tuin in de zon te lezen.

Daarnaast vroeg ik mij af hoe vaak ik de i-Pad zou pakken om ‘die andere dingen’ te doen. Want al die andere dingen kan ik ook op mijn telefoon en ik gebruik geen apps waarvoor ik een groter scherm nodig zou hebben.

Kobo Aura

Kobo shop op de e-reader

In de reclame kocht ik uiteindelijk de Kobo Aura (generatie 2) met sleepcover. Deze voldoet aan al mijn voorwaarden. Een e-ink scherm, instelbaar achtergrondlicht en boeken zijn makkelijk te uploaden.

Je bol.com account kun je koppelen aan je Kobo en aan Kobo Rakuten (de boekensite van Kobo zelf). Super makkelijk, want zo kun je via bol.com boeken bestellen (en meteen synchroniseren op je e-reader), maar ook via de Kobo Aura zelf. Ik vind dat echt super ideaal!

Ik vind dat het scherm veel weg heeft van papier, al voelt het uiteraard anders. Ik vind het super prettig lezen. Wat ik ook chill vind is dat je je voortgang op 2 manieren kunt instellen: of via procenten of via de bladzijdes van het fysieke boek. In eerste instantie heb ik boeken gelezen via procenten. Maar toen ik een keer een dikker boek las, gingen de procenten minder snel vooruit en dat was eigenlijk best frustrerend. Daarna dus de fysieke bladzijden ingesteld en dat vind ik dus wel echt heel erg fijn werken. Wat ook erg fijn is, is dat je een hoekje kunt ‘vouwen’ in de bladzijde waar je gebleven bent. Kun je rustig nog terug bladeren zonder te vergeten waar je gebleven bent.

Wat ik ook heel fijn vind, is dat je bij de instellingen van je boek kunt zien hoe lang je hoofdstuk ongeveer nog duurt en hoe lang de komende hoofdstukken duren. Zo weet je precies of je nog tijd hebt om een hoofdstuk te lezen voordat je bijvoorbeeld weg moet. Ik vind dat super fijn omdat ik er een hekel aan heb om midden in een hoofdstuk te moeten stoppen of juist weer verder te lezen.

Sleepcover

Ik kocht bij de Kobo Aura meteen een sleepcover. Dit is een beschermhoesje voor de e-reader en wanneer je hem dicht maakt, gaat de Kobo Aura meteen in slaapstand. Ideaal! Ook als je hem opent, gaat de e-reader meteen aan. Heel fijn! Daarnaast zit op de achterkant een gaatje voor de sleepbutton van de e-reader zelf. Zo kun je hem ook nog gewoon afzetten als je dat zou willen.

Door het hoesje durf ik hem ook mee te nemen in mijn tas, omdat hij niet kan beschadigen zo.

Er zitten super veel instellingen op de Kobo Aura waardoor je altijd een fijne leeservaring kunt hebben.

Gelezen boeken

Misschien ook leuk om even te delen welke boeken ik ondertussen allemaal gelezen heb op mijn Kobo Aura e-reader.

 1. De Kooi – Josh Malerman
 2. De Sekte – Mariette Lindstein
 3. Cinder – Marissa Meyer
 4. Scarlet – Marissa Meyer
 5. Cress – Marissa Meyer
 6. Levana – Marissa Meyer
 7. Winter – Marissa Meyer
 8. Alle Sterren – Marissa Meyer
 9. Schildpadden tot in het oneindige – John Green (ben ik nu aan het lezen)

Kobo Aura: €99,-

Lees jij liever een fysiek boek of ben je ook overgestapt naar een e-reader? Laat het me hieronder weten!

Liefs Natasja

Volg mij ook op: Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, YouTube of Bloglovin'

6 Comments

 • Joanydvv

  6 mei 2018 at 07:26

  Ik heb deze ereader ook en vind hem ook superfijn! De boeken van Marissa Meyer vind ik echt geweldig. Het is een van mijn favoriete YA series ever. Wist je dat je ook een LeesID aan kunt maken waarmee je ebook-aankopen in nog veel meer webshops automatisch gesynchroniseerd worden? En op theblacksheepindie staan echt hele gave boeken (en lekker voordelig) van toffe indie auteurs ? Veel leesplezier!

  Beantwoorden
 • Stefanie

  6 mei 2018 at 08:16

  Voorheen was ik echt super anti e-reader. Ik houd can boeken: de geur, het gevoel, het zoeken naar, alles op een rij in de boekenkast, gewoon alles. Ik las ook echt veel en tijdens vakanties sleepte ik dan ook een halve boekenkast mee, met de auto is dit niet zo erg maar als je gaat vliegen is dat geen optie. Zo kwam het idee van een e-reader toch in m’n hoofd en kocht ik er een paar jaar geleden toch een… En ja er zitten veel voordelen aan: je kan altijd lezen ongeacht het licht of als je boek uit is, het is lekker licht, makkelijk mee te nemen maar ik vind het niet hetzelfde als een boek en als ik tussen die twee zou moeten kiezen zou ik toch voor een echt boek gaan ?

  Beantwoorden
  • Natasja

   6 mei 2018 at 10:58

   Ik snap wat je bedoelt! Daarom wil ik mijn papieren boeken ook gewoon blijven lezen. Maar alle nieuwe boeken gaan voor mij op de e-reader.

   Beantwoorden
 • Luna

  10 mei 2018 at 20:30

  Ik lees nu op de Kobo Aura One, voorheen had ik de Aura H20. Beide e-readers mogen ook mee in bad, want zijn waterbestendig. Ik lees vrijwel alles digitaal, ik vind dat fijn lezen. Ik heb ook een abonnement op Kobo Plus, dat werkt ook fijn met deze e-reader.

  Ik heb zelf altijd percentages aanstaan, soms wil ik wel eens switchen naar paginanummers, maar ik vind percentages fijner lezen. Dan zie ik echt wanneer ik een kwart of de helft gelezen heb. Soms gaat dat inderdaad langzaam bij een wat dikker boek, maar frustrerend vind ik dat niet.

  Beantwoorden
  • Natasja

   10 mei 2018 at 20:39

   Ik vind procenten zeker ook heel fijn! Maar t irriteerde mij toen ik een boekenreeks aan t lezen was. De eerste 3 boeken waren ongeveer even dik en de laatste schijnbaar dikker. Ik twijfel nog over kobo plus!

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close