Ieder kind vanaf 8 heeft een YouTube kanaal, toch?

Hoi lieve lezers. Vandaag weer even een hersenspinsel van mij. Zoals jullie wel weten, werk ik op een basisschool. Ik ben daardoor vaak op de hoogte van de ins en outs bij de jeugd van tegenwoordig. Iets wat enorm hot is, is YouTube. Ze lijken wel allemaal Enzo Knol te kijken, kijken prank video’s en videoclips en maken zelf video’s en uploaden deze op hun eigen kanaal. Herhaal dat laatste even… Jep, veel kinderen vanaf 8 jaar hebben hun eigen YouTube kanaal. 

Steeds meer hoor ik kinderen zeggen dat ze een eigen kanaal hebben. Ze maken prank video’s, challenges, reviewen dingen en vloggen. Precies zoals hun grote helden doen. Waarvan de grootste held Enzo Knol is. Ik zie bijna elk kind wel met een shirt of pet lopen met het Enzo Knol logo of met #KnolPower. YouTubers zijn de nieuwe supersterren lijkt wel.

Maar terug naar hun eigen YouTube kanaal. De meeste van die kinderen maken – dus net zoals Enzo – game video’s. Voornamelijk Minecraft, maar soms iets anders. Ze imiteren hem door bijvoorbeeld op dezelfde manier hun filmpje te openen: “Ik ben…. en leuk dat je weer kijkt naar een nieuwe video!”

Ik heb hier echt een dubbel gevoel bij. Niet bij het imiteren van hun grote helden. Nou ja, soms wel want hun favoriete woord is ondertussen bijvoorbeeld prank geworden. “Prank gaat fout.” “Prank!” “Prank gaat goed!” “Dat was gewoon een prank.” Nou ja, je snapt het wel. En naast het gebruik van dit woord, zijn er uiteraard nog zoveel woorden die YouTubers gebruiken en hun jonge fans overnemen. Dat hoor je ook terug in het taalgebruik van de kinderen. Niet alleen in hun video’s, maar ook in real life.

Maar ik ben weer afgeweken. Ze hebben dus een eigen kanaal. Ik vraag me af hoe bewust kinderen zijn van de gevolgen. Jezelf op het internet zetten, kan een grote impact hebben op je toekomst. Bijvoorbeeld als ze later moeten solliciteren. Of als ze naar een nieuwe school gaan. Daarnaast vraag ik me af of ze bewust zijn van de (persoonlijke) informatie die ze delen en wat daarmee gedaan kan worden.

Zo ver ik weet, zijn alle ouders wel op de hoogte van het feit dat hun kind filmpjes maakt en deze op het internet deelt. Ik kan alleen maar hopen dat ouders een oogje in het zeil houden of zich zelfs ermee bemoeien. Een goed gesprek aangaan met hun kind over de gevolgen, lijkt me dan ook absoluut niet onverstandig. Zelfs al maken ze  alleen maar onschuldige filmpjes.

Nogmaals. Ik vind het dubbel. Het is absoluut een leuke hobby en je kunt er ook een hoop van leren. Maar aan de andere kant vind ik kinderen van de basisschool wel érg jong voor dit soort bezigheden en denk ik: “Ga toch gewoon nog lekker buitenspelen!”

Wat zijn jullie gedachtes hierover?

Ps. Jullie kunnen nog steeds vragen stellen en opdrachten geven voor mijn Q&A. Klik hier voor meer informatie!

Liefs Natasja

Volg mij ook op: Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, YouTube of Bloglovin'

25 Comments

 • Robin

  31 mei 2016 at 06:13

  Echt? Woooow… Ik vind dat erg jong. En inderdaad: ze zijn zich niet bewust van de gevolgen…. Er zou een leeftijdslimiet moeten komen…

  Beantwoorden
 • Bianca Schrijft

  31 mei 2016 at 07:07

  Helaas slaat de cultuur van YouTube veelte ver door. Dat je jeugd hier zo in mee gaat en in opgaat vind ik eng. Als je een beetje naar dat wereldje kijkt, is die behoorlijk verziekt aan het raken. Allemaal grote kanalen die elkaar onderuit halen, belagen met klachten, strikes, etc. Het is wachten tot dat bij de kinderen door dringt en ze dat na gaan doen. Dan is in mijn ogen het hek echt van de dam en niet op een leuke speelse manier met lammetjes.

  Beantwoorden
 • Nicole

  31 mei 2016 at 08:40

  Aan de ene kant niets mis mee.. Het is gewoon een nieuwe generatie. Maar aan de andere kant gaat het er online soms zo hard aan toe en daar komen ze ook mee in aanraking. En dát vind ik dan weer niet goed. Daar moeten ze nog beschermt voor worden of in ieder geval heel goed over geïnstrueerd. Het zou goed zijn als er online media lessen standaard gegeven worden. Maar dan niet door de leerkrachten zelf want die weten vaak zelf niet hoe of wat (bedoel niet jou he maar meer de oudere generatie)

  Beantwoorden
  • Natasja

   31 mei 2016 at 14:20

   Dat klopt. Het is absoluut een nieuwe generatie. Ik denk dat het vooral belangrijk is om de kids te leren hoe er mee om te gaan. En of dat ouders doen of school… Tja daar valt over te praten. 😉

   Beantwoorden
   • Nicole

    31 mei 2016 at 14:29

    Ik denk zelf beide. Zoals met meerdere dingen. Kom zelf uit het onderwijs dus ik snap de druk en dergelijke ook qua leerstof. Misschien in de jongere jaren thuis en vanaf de middelbare ook op school? En het hoeft niet elke dag te zijn ofzo. Maar dat er goed aandacht aan besteed moet worden dat is wel een feit.

    Beantwoorden
 • Nesrin

  31 mei 2016 at 09:37

  Mijn dochter van 8 vind YouTube te gek MAAR ik laat mijn kind niet alleen op YouTube van filmpje naar filmpje rond skippen. Een eigen kanaal krijgt ze niet. Ze vertelde laatst dat een kind uit haar klas een mooi verjaardagscadeau had gekregen je raadt het al: een eigen YouTube kanaal 😉

  Beantwoorden
  • Natasja

   31 mei 2016 at 14:22

   Goed dat je haar begeleid! Dat ze het kijken is nog 1 ding. Maar als verjaardagscadeau een eigen kanaal… Poeh… Hippe ouders 😉 Hopelijk begeleiden ze dat kind goed!

   Beantwoorden
 • Claudia

  31 mei 2016 at 09:46

  Je hebt er toch eigenlijk een Google account voor nodig om een Youtube kanaal aan te maken? En in NL is de leeftijdsgrens voor een Google account 16 jaar en ouder… Maar ja, net zo als op Facebook gaan ze dan het geboortejaar veranderen. Daar zie je ook zoveel kinderen jonger dan 13 jaar!
  Volgens mij is dit ook in ieder geval veel te jong om te gevolgen te overzien. Ze zien de leuke kanten, maar de gevaren van Social Media kunnen zelfs tieners vaak niet goed inschatten.

  Beantwoorden
 • Fabian

  31 mei 2016 at 11:49

  Zelf kijk ik ook heel veel YouTube. Het valt mij ook zeker op hoeveel jonge kinderen op YouTube actief zijn. Ik heb er ook zo’n mijn twijfels over. Heel veel kinderen worden er echt niet goed in begeleid en weten zelf niet wat ze doen. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen. Heel veel van die jongere kinderen zie je ook schelden onder andere video’s. Die reacties lees ik dan echt met open mond. Zelf scheld ik bijvoorbeeld nooit met Kanker en dan zie ik een acht jarige dit onder iemands video plaatsen. Ik schrik daar af en toe best wel van

  Beantwoorden
  • Natasja

   31 mei 2016 at 14:24

   Ik vind die reacties ook altijd verbazingwekkend. Vooral het schelden… Ik schrik daar ook van, maar begrijp wel waar mijn leerlingen hun taal vandaan halen… Jammer genoeg…

   Beantwoorden
 • Meike

  31 mei 2016 at 11:50

  Ik vind dat ik er niks van mag zeggen, met een YouTube kanaal, maar ik vind het echt wel gek hoor! Vroegah (haha!) had ik tot mijn 12e niet eens een telefoon, dat is niet eens zo lang geleden (23 nu). Buitenspelen en dat soort ouderwetse ongein is ook belangrijk. Aan de andere kant, wij deden Habbo hotel en dat soort dingen, wat voor die tijd misschien vergelijkbaar was. Het nadeel van nu met YT is dat het op het internet openbaar blijft staan en ik heel blij ben dat beelden uit mijn tijd niet meer te zien zijn :p

  Beantwoorden
  • Natasja

   31 mei 2016 at 14:27

   Ik heb ook een eigen kanaal, maar ben dan ook 20+ 😉 Een kind vind ik echt van totaal andere orde. En je hebt absoluut gelijk: onze generatie zat ook op het internet. Maar toen was het nog niet zo actief als nu. Daarbij is alles tegenwoordig digitaal en leren de kinderen digitaal te communiceren. Dat was bij ons nog niet het geval. Of denk je daar anders over?

   Beantwoorden
 • Gerda van Horrik

  31 mei 2016 at 13:58

  Ik ben heel ouderwets. Kinderen van 8 zijn nog te jong om een eigen YouTube kanaal te hebben.
  Als ze ’n x ruzie hebben met een vriendje of vriendinnetje dan zetten ze het er ook op.
  De reacties die daarop komen zijn vaak niet de meest subtiele.
  Iets heel kleins wat opgelost kan worden met ’n x sorry zeggen ontaard dan misschien in iets veel groters dan dat het in werkelijkheid is.

  Beantwoorden
  • Natasja

   31 mei 2016 at 14:28

   Precies dit inderdaad! Ze hebben geen idee hoe er mee om te gaan… Het kijken. Van filmpjes is nog een ding, maar de bewustzijn van de gevolgen van alles wat je op het internet zet…

   Beantwoorden
 • Yvette

  31 mei 2016 at 14:47

  Zo, dat is inderdaad erg jong! Ik ben het enerzijds eens met dat ze beter buiten kunnen aan spelen. Wat dat betreft zijn we net onze ouders: ‘vroeger was het beter’ 😉 Dat brengt me op het volgende punt en dat is dat iedere generatie wel zoiets heeft. Ik ben weer van de generatie die voor het eerst ‘opgroeide’ met de tv. Wilden we allemaal toen we 8 waren niet op een bepaald moment actrice of zangeres worden? Daar snapten onze ouders dan weer niets van. En nu zijn YouTubers de nieuwe voorbeelden en wil iedereen YouTuber worden. Opzich niets mis mee, aangezien wij ook oke terecht zijn gekomen.
  Wel ben ik het met je eens dat er iets van voorlichting moet komen op scholen (als dat er niet al is hoor, daar heb ik geen kijk op) over de gevolgen van het op internet zetten van jezelf en je persoonlijke informatie, precies wat jij ook zegt.

  Beantwoorden
  • Natasja

   31 mei 2016 at 14:51

   Klopt ook. Iedere generatie heeft zijn eigen ding. Dat zullen hun kids ook weer hebben. Maar het gaat er mij vooral om het bewust bezig zijn met internet en de gevolgen. 🙂

   Beantwoorden
 • Daenelia

  31 mei 2016 at 21:32

  Toevallig las ik vandaag dat kinderen vaker botten breken bij gymlessen op school… omdat ze een achterstand hebben in motoriek, wat dan weer ligt aan niet voldoende bewegen. Fijn.
  Nee, ik vind het niet normaal dat een kind van 8 zichzelf presenteert op een volwassen platform als Youtube. Mag ik het zeggen?? “Waar zijn die ouders dan??” Wie filtert de comments, wie houdt in de gaten of er een klasgenootje gestalked en gepest wordt?
  Natuurlijk heeft elke generatie zijn ‘ding’, Strips, ‘The A-Team’, tamagotchi’s, merkkleding: en elke oudere generatie klaagt daar dan over. Maar echt. Is dit niet meer het jaren 80 equivalent van als 8-jarige een chatline bellen? Dat zou toch geen enkele ouder goed gevonden hebben?

  Beantwoorden
 • Vivian

  2 juni 2016 at 15:33

  Ik vind dit ook best wel heftig… of misschien is heftig niet het goede woord, maar ik denk inderdaad dat het gevaarlijk kan zijn, vooral omdat kinderen nog helemaal niet begrijpen wat er allemaal uit hun mond komt als ze zo voor de camera zitten te praten en hoe dat tegen ze gebruikt kan worden. Als ze het leuk vinden is dat natuurlijk top, maar ik denk wel dat het goed zou zijn als daar een soort van begeleiding bij is. Van ouders, maar ook van leraren misschien, zoals jij 🙂

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close