Even bijkletsen

Dag radiostilte| Even bijpraten | December 2020

Ruim 5 weken hebben jullie héél weinig van mij gehoord. Het enige waardoor jullie wisten dat ik nog leefde was door de weekvlogs die iedere zondag online komen. En misschien als je me volgt op Instagram. Maar goed. Ik was dus even afwezig. Mocht je inderdaad mijn vlogs kijken, dan weet je dat ik druk bezig ben geweest met leren voor de toelatingstoetsen van de pabo. Afgelopen week heb ik de laatste twee gemaakt en nu is het dus wachten op de uitslag. In deze blog praat ik jullie even helemaal bij over de afgelopen weken.

Leren, leren en nog meer leren

In februari wil ik beginnen aan de flexibele deeltijdopleiding van de pabo. Voordat ik echter mag beginnen moet ik de toelatingstoetsen gehaald hebben voor natuur-techniek, aardrijkskunde en geschiedenis. Iedereen die naar de pabo wil en een MBO 4 diploma heeft moet dit doen. Ook als je een havo diploma hebt, maar daarin één of meerdere van deze vakken niet als eindexamen hebt gedaan moet je de toets van het vak waar je geen diploma voor hebt maken. Kom je van het VWO heb je geluk en mag je rechtstreeks naar de pabo.

Om je een beeld te geven van hoeveel je moet leren: je moet per vak alle stof kennen op havo 3 niveau. Het is dus niet maar één hoofdstuk of onderdeel dat je moet kennen, maar voor geschiedenis betekent dat je de hele tijdlijn in je hoofd hebt moeten zitten, voor aardrijkskunde dat je de belangrijkste 100 Nederlandse plaatsen/provincies/rivieren moet kennen, de 100 belangrijkste rivieren/plaatsen/bergen/zeeën van Europa en de 100 belangrijkste plaatsen/rivieren/bergen/oceanen van de wereld en daarnaast ook eens kennis moet hebben van alles omtrent aardrijkskundige kennis zoals aardplaten, duurzame energie, het heelal (en nog 100 dingen meer) en voor natuur en techniek alles rondom het dieren- en plantenrijk, voortplanting, krachten en nog meer van dit soort zaken. Het is veel. Héél veel.

Ik heb 4 weken geleerd voor geschiedenis (en deze had ik vorige maand gelukkig behaald!) en ik heb 2 weken gedaan over aardrijkskunde en 2 weken over natuur-techniek omdat ik deze twee vakken afgelopen dinsdag op dezelfde dag heb getoetst. Daar heb ik momenteel nog geen uitslag van. Maar je snapt nu wel waarom ik écht geen tijd meer had voor mijn blog.

Jufnatasjaonline.nl

Misschien heb je het op mijn Instagram al meegekregen. Tussendoor heb ik ook nog eens een nieuwe blog geopend. De naam verraad het al: op die blog blog ik over het juffenleven en deel ik mijn eigen inspiratie omtrent aanbod. Omdat ik dans en drama juf ben op de basisschool vind je vooral aanbod omtrent die vakken, maar het is zeker de bedoeling ook ander dingen online te zetten. Zo is mijn pabo avontuur daar ook te volgen! Of ik voor deze blog dan wel tijd had? Nou nee, maar gezien ik mijn aanbod toch voorbereid voor school, was het maar tien minuten extra werk om het online te zetten.

Voor mij was deze blog dan vooral ook om mijn eigen verzinsels omtrent onderwijs niet te vergeten en daarmee meteen andere juffen en meesters te inspireren. Voor mij is het een makkelijke bron om aanbod in terug te vinden. Ik blog daar dus zeker niet regelmatig! Het is meer een bij-blog, haha. Vind je het leuk om daar eens te kijken, klik dan op deze link om naar mijn juffenblog te gaan.

Gezin

Daarnaast is het hier thuis ook allemaal even wennen. Roy is – zoals jullie weten – muzikant. Maar door COVID-19 is er natuurlijk helemaal geen werk momenteel. We hadden gehoopt dat het virus allang en breed weer weg zou zijn, maar niets is minder waar. Financieel betekende het dat we vooral van mij afhankelijk waren, alleen gaat dat niet echt. En dus werkt Roy momenteel als bezorger. Gelukkig bevalt het hem prima en is het goed te combineren met het muzikant zijn, wanneer hij straks weer mag gaan optreden!

Omdat het geld hard nodig is, werkt Roy vrijwel iedere week 6 dagen. Hij is dus veel niet thuis. En dat is best even wennen. Zeker gezien het feit dat hij eerst overdag ALTIJD thuis was. Nu ik zoveel moest leren was het natuurlijk helemaal niet handig dat hij er niet was. Want leren en twee kleine kindjes om je heen is geen succesformule. Ik ben dan ook héél dankbaar voor mijn schoonmoeder die de afgelopen periode de kindjes extra heeft opgevangen zodat ik af en toe de rust had om overdag veel te kunnen leren i.p.v. alle avonden met de studie bezig te zijn. Ik voel(de) me behoorlijk schuldig tegenover mijn kinderen, maar gelukkig vinden ze het ook leuk bij oma. En uiteindelijk is het voor een goed doel. Als Roy straks weer muziek kan maken werkt hij als het goed is nog maar 4 dagen en dat betekent voor mij ook ruimte voor de studie overdag. Het is allemaal even aanpassen, maar zo komen we er wel!

Overig

Verder heb ik mij ondertussen al twee keer moeten laten testen door verkoudheid. Waarschijnlijk zijn dat ook niet de laatste keren, want in deze tijd ben ik altijd snotverkouden. Gelukkig waren ze beiden dan ook negatief. Fijn! Het zijn rare tijden. Want eerder ging je bij een verkoudheid gewoon naar je werk of naar de hobby- of sportclub. En nu… Nu blijf je thuis en laat je jezelf testen. Bizar. Maar goed, het is niet anders.

Nu mijn toetsen gemaakt zijn (mits ik moet herkansen, wat ik uiteraard niet hoop) heb ik weer wat meer tijd en rust. Gisteren had ik mijn eerste echte rust dag zonder dat ik iets moest. Wat was dat enorm fijn! Ik heb er intens van genoten. Ik moet nog één weekje werken (of nou ja, drie dagen) en dan heb ik kerstvakantie. Ik kijk er naar uit.

Hoe gaat het met jullie?

Liefs Natasja

Volg mij ook op: Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, YouTube of Bloglovin'

2 Comments

 • Rachel

  12 december 2020 at 19:47

  Dat zal wel wennen zijn als je man opeens zoveel minder thuis is.. het is voor iedereen niet de makkelijkste tijd dit.. en wij hebben ons ook al twee keer moeten laten testen waardoor we al vier dagen compleet thuis hebben gezeten in afwachting van de test.

  Beantwoorden
  • Natasja

   12 december 2020 at 20:09

   Ja wel echt ff wennen inderdaad! Maar begint langzaam te komen haha. Ohhh 4 dagen wachten op de uitslag? Ben toch blij dat ik binnen 24u in principe de uitslag heb! Was je wel iedere keer negatief?

   Beantwoorden

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close