blog inspiratie

Hoe ik bloginspiratie krijg en wat ik doe als ik dat niet heb

Soms zit ik ’s avonds met mijn laptop op schoot, omdat ik mega veel zin heb om te bloggen. Ik open mijn blog achter de schermen om iets te typen, maar eigenlijk heb ik geen idee wat. Ik kan dan echt úren die laptop open laten staan op hetzelfde scherm in de hoop dat er iets verschijnt. Maar niets. Dat is zó enorm irritant. Wel heel graag willen bloggen, maar geen onderwerp hebben. Hoe ik dan toch op iets kom of wat ik juist doe als ik toch geen bloginspiratie heb, vertel ik je hieronder.

Eigenlijk is het net zoiets als met deze blog. Ik had enorm veel zin om te bloggen, maar – je raadt het al – geen idee waarover. En dus begon ik gewoon met dat te typen. En tadaa! Ineens heb ik een idee waarover ik kan schrijven. Natuurlijk kan dit maar eenmalig, maar op deze manier heb ik toch al vaker blogs geschreven. Soms door een emotie die ik op dat moment voel, soms doordat ik net iets op tv gezien heb en soms doordat ik net ergens iets ergens over gelezen heb, wat dan toch nog in mijn hoofd zit.

Bloginspiratie

Ik heb lange tijd (vooral in mijn Another Chapter tijd) iedere dag een artikel online kunnen zetten. Ik schreef al eerder een artikel over waar ik bloginspiratie vandaan haalde. Dat artikel kun je hier lezen. Maar ondanks dat je overal inspiratie vandaan kunt halen, komt het er toch niet altijd uit. En die momenten zijn juist zo jammer.

In die 6 jaar dat ik blog, heb ik me er ondertussen heel goed bij neer kunnen leggen dat ik geen vast schema heb. Misschien is dat irritant voor jullie als lezers zijnde, maar voor mij geeft het rust. Tenminste geen druk dat er iets online moet komen, terwijl ik met mijn handen in het haar zit omdat ik inspiratieloos ben.

Wat het vooral is, is dat wanneer je persé iets wilt schrijven, maar je niet weet waarover, het waarschijnlijk ook niet gaat komen. Maar zelden dat ik dan – want hé, er ontstaat toch een bepaalde druk – inspiratie krijg voor een blog. Let it go, let it goooooo. En is dat erg? Nee, joh. Als ik nu kijk naar de grotere blogs die ik volg, bloggen die bij lange na ook niet allemaal meer iedere dag. Zij hebben misschien wel een schema, maar bloggen ook nog maar drie of vier dagen in de week. Dus dat iedere dag bloggen is leuk, maar wel als je inspiratie hebt.

Wat mij ook regelmatig overkomt, is dat wanneer ik de laptop dan net zuchtend weggezet heb – want ik heb toch geen bloginspiratie – er ineens een idee opfloept. Het feit dat ik het los laat, laat mijn brein blijkbaar ook weer werken. Vreemd hoe dat bij mij werkt, maar misschien ook wel herkenbaar?

Hoe dan ook is inspiratie best wel een dingetje. Je hebt het in de hand en toch ook weer niet. Tuurlijk kan ik over alles schrijven. Natasja Online is mijn persoonlijke blog en iedere dag doe ik wel iets. Dus ik zou zeker een dagverslag kunnen maken, of kunnen schrijven over iets wat ik gedaan heb zoals mijn kookkunst (ahum!). Maar ik heb liever artikelen online waarvan ik denk dat ik een ander kan inspireren of ergens over na kan laten denken. Of artikelen die voor mij een soort van dagboek zijn, maar niet te privé om te delen (en waar misschien ook wel herkenbaarheid in zit bij anderen).

Het moraal van dit verhaal? Natuurlijk kan ik – en jij ook – iedere dag bloggen. Overal om je heen is inspiratie. Maar als het even niet lukt, is dat ook helemaal oké. Er gaat niemand dood als ik een dag geen artikel online heb omdat ik geen bloginspiratie heb. Gelukkig maar! Poeh! Laptopje open om te schrijven en anders laptopje dicht en lekker Netflixen of iets anders doen waar je van geniet.

Als jij een blogger bent, hoe ga jij hier mee om?

Liefs Natasja

Volg mij ook op: Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, YouTube of Bloglovin'

14 Comments

 • Merel

  15 juni 2019 at 07:43

  Ik heb ooit een blog geschreven met meer dan 155 onderwerpen voor je mamablog (staat op Bloggen Baart Kunst). Superhandig, vaak helpt dat al. En is dat niks dan bedenk ik een nieuwe tag of vul de vragen in bij iemand anders. Of ik haal iets van mn lijstje met mogelijke onderwerpen.

  Maar wat je zegt, als ik geen inspiratie krijg van die oplossingen dan houdt t op. Dan ga ik gewoon oude content nalopen en updaten. Of netflixen ?

  Beantwoorden
 • Kelly

  15 juni 2019 at 07:51

  Ik sta er een beetje hetzelfde in als jij. Lange tijd wilde ik perse een x aantal blogs per week online zetten maar hoe meer ik dat dacht hoe averechts het werkte. Zelf haal ik ook inspiratie uit dagelijkse dingen; iets wat me overkomt, een goed gesprek met vriendinnen, een gevoel waar ik op dat moment mee zit. Herkenbaar wel dus ?

  Beantwoorden
  • Caroline

   16 juni 2019 at 06:40

   Ik blog zakelijk/professioneel, zowel in opdracht als spontaan en zit eigenlijk nooit verlegen om onderwerpen. Soms is het wel een uitdaging om aan een schrijfopdracht een dusdanige twist te geven om er aantrekkelijke en relevante content van te maken, passend bij de look & feel, doelgroep en contentstrategie. Soms ontbreekt het me dan aan inspiratie om dit alles goed op elkaar afgestemd te krijgen. Ik gun mezelf dan meer tijd of kijk er een ander moment weer naar, dan lukt het vaak wel met de inspiratie.

   Beantwoorden
   • Natasja

    16 juni 2019 at 08:01

    Wat fijn dat je altijd wel weer waarover je kunt schrijven! Vaak is het idd helpend om het even los te laten en er later op terug te komen.

    Beantwoorden
 • Frederique

  18 juni 2019 at 09:02

  Op sommige dagen heb ik juist enorm veel inspiratie en dan schrijf ik het allemaal op in mijn ‘blogschriftje’. Zo kan ik op momenten waarop ik het iets minder hebben gewoon even kijken in het boekje en lekker aan de slag!

  Beantwoorden
  • Natasja

   18 juni 2019 at 09:59

   Ik doe dat inderdaad in mijn telefoon. Maar vaak is het zo dat ik het idee opschrijf en dan juist veel inspiratie heb bij het onderwerp en de volgende keer als ik t nodig heb niet dezelfde inspiratie terug krijg bij wat het onderwerp wat ik opgeschreven heb? Heel irritant haha! Heb jij daar ook last van?

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close