De pros en cons van borstvoeding (volgens mijzelf )

Isabelle is vandaag 11 weken oud en ik ben gezegend dat ik nog altijd goed borstvoeding kan geven. Ik vind het zó mooi! Heus hik ik er ook wel eens tegenaan. Maar serieus… Ik had dit voor geen goud willen missen. Ik ben gezegend dat ik het kan, dat ik voldoende aanmaak en dat zij er voldoende door groeit. Maar toch is niet iedereen het hier mee eens. Heel veel vrouwen kiezen toch al meteen of vrij snel voor flesvoeding. Niks mis mee natuurlijk, want daarop worden ze ook groot. Toch wilde ik graag met jullie de pros van borstvoeding delen. En vooruit. De cons horen er toch ook bij… 😉

Waarom ik gekozen heb voor borstvoeding

Laat ik jullie allereerst eens even vervelen met de reden dat ik gekozen heb voor borstvoeding. Ik zeg bewust ik en niet wij. Dit is een keuze die ik alleen gemaakt heb. Nu ik er zo over nadenk, heb ik dit totaal niet besproken met Roy. Niet bewust overigens. Ik denk dat ik er gewoon vanuit ging dat deze beslissing bij de vrouw ligt. Bij mij dus. Gezien ik de enige van ons twee ben die borstvoeding kan geven, haha!

Ik hou van dingen romantiseren. Borstvoeding hoort daar ook bij. Het leek mij zo mooi om mijn meisje groot te kunnen laten worden door voeding die mijn eigen lijf maakt. Dat is toch vet bijzonder?! Daarnaast leek me dit moment ook zo fijn. Zo intiem. Een extra bindingsmomentje met mijn meisje.

Heb ik dingen opgezocht over borstvoeding? Nee, totaal niet. Ik heb alleen meegenomen wat ik er van wist door verhalen van anderen of verhalen die ik per toeval ooit op het internet gelezen heb. Zo heb ik dus mijn besluit genomen om borstvoeding te geven.

Pros

Goed. Nu kan ik uit eigen ervaring spreken. Ik heb al laten doorschemeren dat ik absoluut voor borstvoeding ben en dat ik het fantastisch vind. En dit is waarom:

 • Het is écht intiem. Dat was niet geromantiseerd. Ik vind mijn borst prachtig met haar er aan. Dat klinkt misschien wat vreemd en lachwekkend, maar dat is echt zo. Mijn meisje zó zen en puur en vooral zó dichtbij. Dichterbij kan ze eigenlijk niet komen.
 • Voeding van mezelf. Niks is puurder dan voeding die mijn lijf zelf aanmaakt om haar groot te brengen. Geen toegevoegde suikers, geen vreemde E-nummers, geen converseringmiddelen. Maar echt puur natuur, zoals voeding hoort te zijn.
 • Ik kan haar overal voeden. Echt overal! Ik doe mijn shirt omhoog, bh omlaag en tadaa, het eten voor de kleine meid is ready. Een beetje jammer dat er mensen zijn die borstvoeding iets vies vinden. Tuurlijk hoeft het niet zó openbaar, maar als een vrouw het subtiel doet vind ik niet dat iemand er ook maar iets op tegen hoeft te hebben. Maar hé, dat is uiteraard mijn mening!
 • Afvallen? Deze is bewust met een vraagteken. Het zal wel aan mijn eigen levensstijl liggen, maar ik merk er (nog) niet bijster veel van. Alhoewel ik ook niet kan zeggen dat ik aan kom en dat terwijl ik toch echt teveel ongezond eet en absoluut te weinig beweeg. Hmmm… misschien daar toch maar eens een verandering in gaan brengen dan! Maar goed. Van horen zeggen – en misschien door mijn eigen ervaring dat ik eigenlijk niet aankom, terwijl ik dat normaal gesproken wel zou doen met deze levensstijl – kun je er door afvallen. Wel zo fijn na een zwangerschap,  I can tell you that for sure!

Cons

Aan elk voordeel zit natuurlijk ook een nadeel. En ja, ook ik vind als voorstander van borstvoeding dat er ook echt nadelen zijn. Voor mij wegen die echter niet op tegen de pros. Maar goed. Om jou te helpen:

 • Je bent als vrouw altijd nodig. Mijn man kan eigenlijk niet zeggen: “Schat, blijf jij maar liggen vannacht. Ik ga er uit om haar eten te geven.” Tuurlijk kan ik een flesje afgekolfde melk klaarzetten. En ja, dan kan mijn man Isabelle ook laten drinken. Maar om de productie op gang te houden, moet ik op het moment dat Isabelle om eten vraag, toch mijn borsten legen. Daarnaast moeten mijn borsten ook wel om de zoveel uur geleegd worden, anders ontploffen ze.
 • Volle borsten. Tja, voor je man/vriend zal dit absoluut geen nadeel zijn. Hoewel ik die van mij toch wel echt te groot vind. Maar mooi rond zijn ze wel. 😉 Anyway, die stuwing is minder fijn. Ik had me zo verheugt om na mijn bevalling weer op mijn buik te kunnen slapen, maar helaas. Die borsten van mij zijn echt te vol (of te groot) om daarvan te kunnen genieten.
 • Lekkende borsten. Ja jongens. The shit is real. Op verschillende momenten voel ik mijn borsten gewoon lekken. Soms omdat ze te vol zijn, soms omdat het tijd is voor Isabelle om te eten, maar soms ook als ik andere baby’s hoor of aan Isabelle denk of aan baby’s denk of…. Nou je snapt het… #GelukkigBestaanZoogkompressen
 • Je kunt niet zomaar weg blijven. Eigenlijk is dit hetzelfde als de eerste con. Je kunt niet zomaar wegblijven, want jij bent nodig. Of in ieder geval moeten je borsten geleegd worden. Remember: opgang houden van productie en te volle borsten. Niet fijn…. Zo kreeg ik van de week de vraag of ik zin had om mee op stap te gaan. Nou JA! Maar chips… er zit nog één voeding binnen die tijd dat we willen gaan….. Hoe ga ik dat oplossen? Of ik ga niet, of ik ga maar even, of ik moet ergens kunnen kolven. Dit laatste is bij op stap gaan uiteraard niet zo geschikt.

Er zullen vast meer pros en cons zijn, maar dit zijn degene die ik zo kon bedenken. Nogmaals: ik vind borstvoeding geven echt heel mooi. Ik wist dat ik het bijzonder zou vinden, maar zó bijzonder… Wat mij betreft probeert iedere vrouw in ieder geval borstvoeding te geven en moeten ze ook proberen om niet meteen op te geven als het even tegenstaat. Maar natuurlijk: als het écht niet gaat of je voelt je er totaal niet fijn bij… Geef dan maar gewoon lekker de fles.

Weet jij nog meer pros en cons? Laat het me hieronder bij de reacties weten!

 

Liefs Natasja

Volg mij ook op: Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, YouTube of Bloglovin'

6 Comments

 • Wendy

  13 december 2017 at 07:52

  Ik wilde 2 keer héél graag borstvoeding geven maar door vernauwing van mijn bloedvaten lukte het niet. Na allebei de zwangerschappen heb ik een kleine 2 weken met veel pijn steeds een paar cc kunnen kolven. Aanleggen ging niet, ook met tepelhoedjes waren mijn tepels in no time kapot 🙁 ook de lactatie kundige was van mening dat het soms gewoon niet lukt. Toen ik dat van haar hoorde kon ik het los laten en ben ik overgestapt naar flesvoeding waardoor ik een veel blijere moeder werd want eindelijk was ik van die constante pijn af! Afbouwen hoefde ik niet eens want mijn melkproductie was zo minimaal dat het gewoon stopte. Maar toch ben ik blij dat ik het geprobeerd heb en hoera voor melkpoeder! Wel super fijn dat het bij jou zo goed gaat, geniet! 🙂

  Beantwoorden
  • Natasja

   13 december 2017 at 07:54

   Aah! Heel vervelend als je het wel echt graag wil, maar het niet lukt! Dan moet je het inderdaad los laten om zelf gelukkiger te kunnen worden. En we mogen zeker blij zijn dat melkpoeder bestaat! Wel echt balen dat het tot 2x toe niet gelukt is…. x

   Beantwoorden
 • Gerda van Horrik

  13 december 2017 at 11:51

  Ik heb ong. 6 weken borstvoeding kunnen geven maar dat bleek te weinig te zijn voor Romy.
  Ze had na iedere voeding nog honger dus toen overgestapt naar melkpoeder als extra.
  Buikje vol, Romy tevreden, ik blij. Ikzelf heb de intimiteit bij de overstap van borstvoeding naar fles niet gemist omdat ze met een flesje ook heel dicht tegen je aanligt.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close