Een maand na het stoppen met borstvoeding

Vandaag is het precies één maand geleden dat ik gestopt ben met borstvoeding. Het is raar. Voor mijn gevoel is die periode al veel langer geleden. Vandaag vertel ik jullie hoe het mij bevalt om geen borstvoeding meer te geven en welke voor- en nadelen ik hierbij zie.

Eén maand geen borstvoeding

Zoals jullie weten, heb ik het heel erg moeilijk gevonden om de keuze te moeten maken om te stoppen met borstvoeding. Het was echt een emotionele verbinding met Isabelle. Ik heb er denk ik nog wel een weekje last van gehad en mezelf verdrietig gevoeld dat ik geen borstvoeding meer gaf. Isabelle had gelukkig weinig last van de omschakeling. Natuurlijk hebben we het ook rustig afgebouwd en kon ze er rustig aan wennen dat ze vaker de fles kreeg met kunstvoeding. Wat ze in het begin nog wel eens deed is wanneer we ‘s ochtends in bed spelen en wanneer ik geen BH aan had, dan probeerde ze nog wel eens aan te happen. Dat doet ze nu ondertussen niet meer.

De voordelen van het geven van de fles in vergelijking met borstvoeding

Het grootste voordeel is dat ik nu ook kan uitslapen én dat als we ergens zijn zonder Isabelle, ik ook echt niet meer hoef na te denken over voeding. Dat geeft een hoop meer vrijheid en dat is wel heel prettig. Daarnaast hoef ik haar dus niet meer perse te voeden. Hoewel ik de drinkmomentjes nog altijd wel heel fijn vind, is het ook fijn als Roy of iemand anders het kan doen.

De nadelen van het geven van de fles in vergelijking met borstvoeding

Toch vind ik er nog altijd meer nadelen zitten aan het geven van de fles. Ten eerste is het best prijzig en is de verpakking best snel op. Als de verpakking op is, moet je wel zorgen dat je nieuwe in huis hebt, anders heb je een probleem. Met borstvoeding had ik gewoon altijd haar drinken bij de hand (of eigenlijk dus bij de borst 😉 ). Nog een nadeel vind ik het dat het onhandig is als je ergens bent. Meestal kun je wel ergens een magnetron vinden, maar als je in de auto zit in bijvoorbeeld een hele lange file, heb je wel een probleem. Met borstvoeding kun je dan toch de auto aan de kant zetten om even te voeden, mocht het nodig zijn.

Daarnaast is er nog één nadeel. En daar schreef ik laatst al over in het artikel over mijn lichaam na 10 maanden zwangerschap. Nu ik geen borstvoeding meer geef, zijn mijn volle (3 cupmaten gegroeide) meiden nog maar slappe theezakjes die hangen tot aan mijn navel bij wijze van. Maar dat hou je denk ik toch niet tegen als je borstvoeding hebt gegeven. Ach, het was allemaal voor een heel goed doel. 😉

Wat ik bij een evt. tweede kindje zou doen

Mochten we ooit nog eens een tweede kindje krijgen, dan zou ik precies hetzelfde willen doen als dat ik nu bij Isabelle gedaan heb. Borstvoeding blijft iets fantastisch moois en ik heb er intens van genoten. De vrijheid die ik nu weer heb is heel fijn, maar het was het absoluut waard. Ik zou zeker weer zo lang door proberen te gaan, maar mocht het kunstvoeding worden, is dat ook prima. Zolang het kindje maar groeit.

Waarom koos jij voor borst- of juist voor kunstvoeding?

Liefs Natasja

Volg mij ook op: Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, YouTube of Bloglovin'

4 Comments

 • Gerda van Horrik

  7 augustus 2018 at 10:05

  Nog een voordeel: niet meer hoeven kolven!
  Die file, daar zou ik me niet zo druk over maken. Hoe vaak komt dat voor?
  Als je met Isabelle op stap gaat heb je waarschijnlijk ook die nieuwe beker met water bij je en iets te eten dus als ze echt honger of dorst heeft kan je haar dat geven. Als ze voor 1x de fles wat later krijgt of wordt overgeslagen, echt waar, daar gaat ze niet dood van.
  Ik heb pas 1x in m’n leven in echt een hele lange file gestaan (6 uur lang in de file, ijzel, glad, ongelukken etc.). Carpoolen met andere studenten en iedereen moest op een gegeven moment naar de w.c.. Dat was pas een probleem.

  Beantwoorden
 • nicole orriens

  7 augustus 2018 at 10:58

  Ik koos bij alle vijf kinderen voor borstvoeding. Of eigenlijk koos ik niet eens echt, het was voor mijn vanzelfsprekend. Ik vond het ideaal en lekker makkelijk. Bovendien vond ik het een prachtige gedachte dat de kinderen groeiden op de voeding uit mijn lichaam. Heel bijzonder!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close