The Vampire Diaries - TV serie VS boeken

The Vampire Diaries | De tv-serie VS. de boeken

Ondertussen is de serie al lang ten einde, maar nog altijd is The Vampire Diaries reuze populair op Netflix. Niet zo heel gek ook dat deze serie een spin-off (The Originals) kreeg en daarvan binnenkort ook een spin-off (Legacies) verschijnt. Maar wist je dat The Vampire Diaries oorspronkelijk een boek is van L.J. Smith? Dit boek verscheen in 1991 en werd razend populair. Ik las laatst de oorspronkelijke 4 boeken en merkte duidelijk een aantal grote verschillen op. Laten we de serie en de boeken eens met elkaar vergelijken!

The Vampire Diaries

De eerste drie The Vampire Diaries boeken komen uit 1991 en is van oorsprong een trilogie. Na aandringen van fans kwam er een vierde boek en die verscheen in 1992. Het gaat over Elena Gilbert, een middelbare schollier, die gewend is om te krijgen wat ze wil. Maar dan ontmoet ze een mysterieuze nieuwe jongen: Stefan. Stefan verbergt een dodelijk geheim. Een geheim dat Elena’s leven voor altijd zal veranderen…

Dit verhaal is ook de insteek van de serie die in 2009 op de televisie verscheen. Maar zoals het altijd bewust genoemd wordt bij series en films: het is gebaseerd op. En dat is hier misschien wel héél letterlijk. Want er zitten nogal behoorlijk wat grote verschillen in. De basis blijft hetzelfde, maar verder…

De verschillen tussen de boeken en de serie

 1. De haarkleur van Elena
  In de boeken heeft Elena lange blonde haren. In de serie wordt Elena gespeeld door Nina Dobrev en die heeft lange bruine lokken.
 2. De gezinssamenstelling van Elena
  In de serie heeft Elena een jonger broertje met de naam Jeremy. In de boeken heeft ze een 4-jarig zusje met de naam Margaret. Daarnaast wordt Elena in zowel de boeken als de serie opgevoed door haar tante door het overlijden van haar ouders. Maar in de boeken heet haar tante Judith, terwijl haar tante in de serie Jenna heet. Als je het hebt over grote verschillen…
 3. Vrienden van Elena
  Zowel in de boeken als de serie is de beste vriendin van Elena Bonnie. Bonnie is echter in de boeken een blanke roodharige meid en in de serie wordt ze gespeeld door de donkere actrice Kat Graham. Daarnaast heeft ze in de boeken nog een beste vriendin en dat is Meredith. Meredith heeft het niet gehaald tot de serie. Caroline dan wel weer. Maar ook hier is een verschil tussen de boeken en de serie. In de boeken waren Elena en Caroline vroeger beste vriendinnen, maar is dat nu haat en nijd.
 4. Ouders van Elena
  Zowel in de boeken als in de serie zijn de ouders van Elena dood. Echter zijn ze – wanneer het verhaal begint – al 3 jaar dood en in de serie pas net een paar maandjes.
 5. Woonplaats
  Dit vind ik zo’n raar verschil. In de boeken woont Elena in Fell’s Church terwijl ze in de serie in Mystic Falls woont. Wat het verschil een beetje goed maakt, is dat de makers van de serie de naam Fell’s Church gebruiken als naam voor de Oude Begraafplaats.
 6. Achternamen
  De makers van de serie hebben nogal gegoocheld met de achternamen van verschillende karakters. Bonnie heet in de serie Bonnie Bennet, maar in de boeken is het Bonnie McCullough. Daarnaast heet Matt in de boeken van achteren Honeycutt en in de serie Donovan. Ook de achternaam van Tyler is anders. In de boeken heet hij Smallwood, maar in de serie Lockwood.
 7. Vicky en Matt
  In de serie zijn Vicky en Matt broer en zus. Guess what? Dat is niet het geval in de boeken…
 8. Pension
  De woonplaats van Stefan is ook anders. In de boeken woont Stefan in een pension wat verhuurd wordt door een oudere, bijna bejaarde, vrouw. In de serie woont hij echt in het Salvator Boarding House. Dat is het huis van Stefan (en Damon), maar wordt beheerd door hun oom/neef.
 9. Alaric
  Een belangrijke rol in zowel de boeken als de serie is weggelegd voor Alaric, die op de middelbare school geschiedenis komt geven. Echter is hij in de boeken nog maar 24 en wordt hij het vriendje van Meredith (die dus niet in de serie voor komt). In de serie is hij echter ouder. Hell, hij heeft daarin zelfs zijn vrouw een soort van verloren! Daarnaast is hij in de boeken gespecialiseerd in het bovennatuurlijke. In de serie is hij een vampierenjager.
 10. Voorouders
  Bonnie is in zowel de boekenreeks als de serie een heks. Echter zou zij – volgens de boeken – afstammen van Druïden. Maar in de serie waren haar voorouders heksen uit Salem. Daarnaast is Elena in de serie een afstammeling van Katherine. Vandaar ook de gelijkenis. In de boeken wordt dit echter nooit verklaard.
 11. Achtergrond Damon en Stefan

  Een ander groot verschil is dat Damon en Stefan in de serie vampiers zijn geworden toen ze leefden in Amerika tijdens de Burgeroorlog. Maar in de boeken zijn ze afkomstig uit Renaissance Italië. Ze zijn in de boeken dan ook al een stuk ouder dan in de serie.
 12. Persoonlijkheid Elena
  Wat ik ook een groot verschil vind, is het verschil van persoonlijkheid. In de boeken is Elena een egocentrisch persoon die krijgt wat ze wilt en de hele wereld draait om haar. Ze is populair en iedereen wil haar zijn of met haar daten. In de serie is Elena echter een zorgzaam persoon en een beetje de girl next door.

De overeenkomsten tussen de boeken en de serie

Los van de basis van het verhaal zijn er ook nog overeenkomsten. Ook logisch natuurlijk, maar gezien de grote verschillen tussen de serie en de boeken zou je die overeenkomsten bijna vergeten.

 1. Kraai en mist
  Oké, wacht even. Misschien is hier een klein verschilletje. In de boeken kan Damon veranderen in een kraai. In de serie hebben we dit nooit zien gebeuren, maar zien we in het eerste seizoen eerst een kraai, voordat we Damon zien. Daarnaast is het bij beiden wel het geval dat er mist verschijnt als Damon in de buurt is.
 2. Katherine
  Zowel in de boeken als in de serie lijkt Elena op Katherine, waren de Salvatore broers smoorverliefd op haar, heeft zij hen veranderd in vampiers én valt ze Elena lastig.
 3. Matt en Elena
  Jep. In beiden hadden ze verkering en begint het verhaal met dat ze net uit elkaar zijn. Check.
 4. Weerwolf
  Dat Tyler een weerwolf wordt is geen geheim. Het gebeurt zowel in de boeken als in de serie.
 5. Auto-ongeluk
  En ook kun je in beiden vinden hoe Elena’s ouders zijn overleden. Namelijk door een auto-ongeluk. Het enige verschil is alleen dat in de boeken Elena niet in de auto zat en dat zou wel het geval zijn geweest in de serie.
 6. Dagboek
  Het zou raar zijn als dit een verschil zou zijn. Dus ja, zowel in de boeken als in de serie schrijven Elena en Stefan in een dagboek.
 7. De ‘day-walker’ ring
  En de verklaring waarom de vampiers in het zonlicht kunnen lopen is natuurlijk de ring. Ja, ook deze komt in zowel de boeken als de serie voor.

Ik vind de serie leuker dan de boeken. Maar zodra je de boeken los kunt zien van de serie, is het best aangenaam te lezen. Ken jij de boeken van The Vampire Diaries?

Liefs Natasja

Volg mij ook op: Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, YouTube of Bloglovin'

7 Comments

  • Natasja

   29 oktober 2018 at 19:15

   Vond je? Ik vond de personages in het boek juist crinchy… Vooral Elena. Zo egocentrisch enzo. Wel grappig want ik vond juist de Elena in het boek, Kathrine in de serie. En Katherine in het boek vond ik juist het karakter hebben van Elena in de serie.

   Beantwoorden
 • Rachel

  30 oktober 2018 at 14:11

  Ik heb maar 1 boek van deze serie gelezen maar ik merkte dat de serie mij ondertussen veel meer deed. Sowieso blijft dit mijn top 1 serie. Ook kan ik bijna iedere aflevering wel een keer janken haha, en ik ben zooo blij dat Elena de hoofdrol heeft gekregen en dat bonnie erin zit! Toch moet ik zeggen dat ik Damon en Caroline in het begin vreselijk vond acteren maar dat maken ze na seizoen 3 dubbel goed en op het eind vind ik ze bijna nog leuker?

  Beantwoorden
  • Natasja

   30 oktober 2018 at 14:28

   Ja dat heb ik ook met Caroline en Damon. Vooral Damon vond ik vreselijk omdat iedereen altijd zei dat hij zo’n lekkerding was en dat vond ik pas inderdaad een paar seizoenen later.

   Beantwoorden
 • Zoë

  4 december 2020 at 10:26

  Ik heb de serie nog niet gekeken omdat ik geen netflix heb maar heb wel heel veel op youtube kunnen kijken. De boeken ben ik wel van plan om te lezen. In de originele Engelse boeken was er nog een vierde trilogie. Waarom is die eigenlijk nooit naar het Nederlands vertaald?

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close