Saar wordt grote zus prentenboek

PRENTENBOEK | Saar wordt grote zus

Toen ik erachter kwam dat ik zwanger was van baby #2, feliciteerde ik Isabelle meteen met het feit dat ze een grote zus werd. Op dat moment was Isabelle zo’n 17 maandjes oud. Op dat moment begreep ze helemaal niet wat ik zei. Toch benoemen we het sindsdien iedere dag. Ze krijgt wel steeds beter mee wat er gaat gebeuren, maar of ze het echt beseft…? Dit prentenboek is dan denk ik ook zeker wel helpend. Waarom? Dat vertel ik je hieronder.

Waar gaat het prentenboek ‘Saar wordt grote zus’ over?

prentenboek saar wordt grote zus dreumes

Gezien de titel van dit prentenboek en mijn inleiding, laat dat natuurlijk moeilijk te raden over. Het gaat over het meisje Saar en die wordt…. inderdaad: grote zus. Mama neemt Saar mee in de zwangerschap en papa laat Saar helpen na de geboorte. Maar er gebeurd ook iets waar Saar minder blij van wordt…

Wat er fijn is aan het prentenboek ‘Saar wordt grote zus’

Zoals ik net al vertelde neemt haar moeder Saar mee in de zwangerschap. Denk hierbij aan de buik, kleding en speeltjes. Na de geboorte mag Saar komen kijken en gaat ze haar papa helpen met bijvoorbeeld het verschonen van de baby. In dit opzicht vind ik het boek heel fijn. Op deze manier kunnen we Isabelle een beetje voorbereiden op het zijn van grote zus. Zowel visueel als talig.

Wat er minder goed is aan het prentenboek ‘Saar wordt grote zus’

prentenboek saar wordt grote zus

Toch vind ik het prentenboek niet helemaal geweldig. Ten eerste is het prentenboek vooral gericht op kinderen vanaf 2,5 jaar. Ik vind het jammer dat het zo specifiek is. Want Saar zou al zindelijk zijn met haar ‘grotemeisjesonderbroek’. Daarentegen slaapt ze nog wel in een ledikantje. Dat kan op die leeftijd misschien ook nog wel, maar toch zie ik in mijn omgeving kinderen van rond de twee jaar verhuizen naar een peuterbedje. Dat het boek voor kinderen vanaf 2,5 jaar is vind ik jammer, omdat er zoveel kinderen zijn die al eerder grote zus worden.

Maar aan één ding erger ik me nog het meeste in dit prentenboek. Het is een stuk wat ik dan ook oversla of gewoon een eigen verhaaltje van maak. [let op: spoiler] Wanneer de baby is geboren en opa en oma binnenkomen, hebben ze een cadeautje bij zich. Dat cadeautje is niet voor Saar maar voor de baby. Daarom wordt Saar boos en verdrietig. Diezelfde dag krijgt Saar haar grote meisjesbed en is alles weer goed.

Waarom dit stuk mij irriteert is als volgt. Ten eerste snap ik heus wel dat een kindje teleurgesteld kan zijn als de baby ineens allemaal cadeautjes krijgt en grote zus niet, maar in het prentenboek wordt teveel nadruk hierop gelegd én het wordt nog eens goedgemaakt doordat ze ook een ‘cadeau’ krijgt. Want zo wordt het genoemd. In mijn optiek leer je dan je kind aan dat als ze boos of verdrietig zijn, ze wel een cadeautje krijgen. Ik denk dat dit anders had gekund.

Conclusie en prentenboek informatie

Saar wordt grote zus prentenboek

Aan de ene kant raad ik je dit prentenboek aan, omdat ik denk dat het waardevol kan zijn om je kind op verschillende manieren mee te nemen in het feit dat ze grote zus gaat worden. Aan de andere kant vraag ik me ook af of er niet betere prentenboeken zijn. Daarentegen staat dan wel weer dat je het stuk wat je niet leuk vindt, best kunt overslaan of zelf kunt veranderen. Los van het boze/verdrietige stuk vind ik het boek wel heel fijn en leuk en om die redenen kan ik het dan ook wel aanraden.

En mocht je al een zoon hebben, dan heeft dezelfde schrijfster ook een grote broer variant: ‘Kas wordt grote broer‘.

Saar wordt grote zus is geschreven door Pauline Oud en is verkrijgbaar voor €14,95.

Hoe heb jij jullie eerste kindje voorbereidt? En heb jij ook een prentenboek gebruikt? Zo ja, welke dan?

Deze blogpost bevat twee affiliate linkjes. Dat betekent dat als je het boek via één van deze linkjes koopt, ik daar een klein bedrag voor ontvang. Alvast bedankt als je het boek wilt aanschaffen en dat via deze link doet! Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Liefs Natasja

Volg mij ook op: Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, YouTube of Bloglovin'

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close