5 tips voor meer zelfvertrouwen

Ik kan me de tijd nog goed herinneren dat ik niet helemaal mezelf was. Ik deed wat anderen deden en volgde dus hun voorbeeld. Qua taalgebruik, qua kleding, qua van alles en nog wat. Ook al wist ik zelf goed wat ik wilde, toch durfde ik mezelf niet te zijn. Bang dat anderen mij stom zouden vinden, me uit zouden lachen of wat dan ook van mij vonden. Ik wilde niets liever dan er bij horen.

Op de middelbare school veranderde dit enigszins door het vaste clubje vriendinnen om me heen. Maar toch had ik nog steeds de drang om er bij te willen horen en door iedereen aardig en leuk gevonden te worden. Dus helemaal mezelf zijn, deed ik nog steeds niet.
Nu – jaren later en vele malen wijzer – weet ik dat ik gewoon onzeker was. Ik vond mezelf niet goed genoeg, leuk genoeg, aardig genoeg, stylish genoeg (en dat is overigens nog steeds zo, haha!), en wat dan ook niet genoeg. Eigenlijk is de belangrijkste boodschap om gewoon jezelf te zijn. Je bent het wél waard. Je bent wél leuk. En als anderen er anders over denken: schop ze uit je leven. En van die mensen die er anders over denken, maar waar je toch al geen contact mee had: laat ze gewoon links liggen. Het feit dat ze überhaupt aandacht voor JOU hebben, betekent waarschijnlijk niks anders dan dat ze eigenlijk jaloers op jou zijn. Ze proberen jou te kleineren zodat jij niet leuker en/of populairder word dan hen. Zij zien jou als een bedreiging.

Natuurlijk is het makkelijke praat om dit zo even te typen. Maar kijk elke dag in de spiegel en zeg tegen jezelf dat je het waard bent, dat je leuk bent, dat je knap bent of dat je weet ik veel wat bent. Na een paar weken ga je er zelf in geloven en wanneer je er zelf in geloofd zal je zien dat anderen dat ook gaan geloven – als ze het niet al zagen.

Uiteindelijk is de basis van uitstraling niet de make-up, maar hoe jij je voelt, hoe goed je in je eigen vel zit en hoe zeker je bent. Wat je voelt, straal je uit. Denk maar eens terug aan gelukkige momenten. Waren er toen geen mensen die tegen je zeiden dat je er fantastisch uit zag? En op de momenten dat je minder gelukkig was, kwamen er toen geen mensen naar je toe die aan je vroegen of er iets met je was? Ja, toch? Nogmaals: zoals jij je voelt, straal je uit. Voel jij je zelfverzekerd, dan straal je dat uit. Voel je je knap, dan straal je dat uit. En wat je uitstraalt voelen mensen, waardoor ze datgene ook van je vinden.

Eigenlijk was het niet mijn bedoeling om er zo’n lang verhaal van te maken. Ik had eigenlijk gewoon een aantal korte tips. Hoewel ik het wel zal waarderen als je het bovenstaande ter harte neemt.
Dus, hier alsnog mijn 5 tips voor meer zelfvertrouwen:

Liefs,
Natasja

ps. Het plaatje met de 5 tips heb ik zelf gemaakt. Je bent vrij deze te gebruiken voor je eigen site e.d. Graag wel mijn sitenaam er op laten staan svp.

 

Liefs Natasja

Volg mij ook op: Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, YouTube of Bloglovin'

13 Comments

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close