Qwixx| snel, simpel en spannend

Ik heb een kast vol met gezelschapsspellen. En toch heb ik er nooit genoeg. Dus wanneer ik een nieuw spel tegenkom (of bij iemand anders, of gewoon in de winkel) die mij leuk lijkt, dan moet ik hem direct hebben. Zo ook met Qwixx. Samen met mijn zwager en diens zus speelde ik dit spel en ik was verkocht. De omschrijving onder de titel zegt dan ook niets verkeerds: ‘snel, simpel en spannend’!

qwixx

Wat mij betreft kan een uiterlijk van een spel ook al veel doen. Qwixx ziet er wat mij betreft dan ook vlot uit. Klein en compact waardoor je het gevoel krijgt dat het gaat om een snel en simpel spelletje. Ik kan gerust hele avonden spelletjes spelen, maar soms vind ik het ook leuk om gewoon eventjes een spel te spelen. En dan mag een spel wat snel gespeeld kan worden natuurlijk niet ontbreken.

qwixx achterkant

Bij Qwixx hoef je niet op je beurt te wachten – iemand dobbelt en iedereen kan de worp benutten! Hoe meer getallen je op je scoreblad aankruist, des te meer punten je krijgt. Qwixx kan in twee minuten worden uitgelegd en is spannend tot de laatste worp. Dobbel mee en laat je aansteken door de qwixx-koorts!

Het is spel is te spelen vanaf 2 tot 5 personen en duurt maximaal 15 minuten. Volgens de makers is het spel geschikt vanaf 8 jaar.

Dit is de inhoud van het spel: 5 dobbelstenen – 2 witte en 3 gekleurde – en een scoreblok. Uiteraard zitten de spelregels er ook bij.

Het spel is echt mega simpel. Op je scoreblad heb je 4 gekleurde rijtjes. Wanneer er iemand gooit, mag – is dus niet verplicht – iedereen het totaal van de twee witte dobbelstenen aankruisen. Echter moet je wel tactisch kiezen! De getallen in alle rijen lopen van links naar rechts. Wanneer je een getal hebt aangekruist, mag je de getallen die aan de linkerkant staan, niet meer aankruisen.
Degene die gedobbeld heeft mag zowel de combinatie van de twee witte dobbelstenen gebruiken als een combinatie van een witte met een gekleurde. De witte dobbelstenen tellen het eerst! Dus stel: je gooit met de twee witte dobbelstenen samen 11 en met een witte en een groene gooi je 12, dan mag je niet eerst 12 aankruisen in de groene rij en daarna 11 in de groene rij. Je mag wel de 11 voor een andere rij gebruiken en 12 groen aankruisen.
Wanneer je het laatste getal in een rij hebt aangekruist, wordt die rij gesloten en mag niemand meer in die kleur spelen. Heb je met dat laatste getal erbij 5 kruisjes in die rij staan, dan mag degene die gedobbeld heeft ook nog eens het vakje met het slotje aanvinken. Wanneer er twee rijen gesloten zijn, is het spel afgelopen en moet je je punten tellen.
Het kan ook zo zijn dat je een mislukte worp gooit – een worp waar je niks mee kunt. Je moet dan het vakje ‘mislukte worp’ aankruisen. Dit zijn natuurlijk wel strafpunten!
Degene met de meeste punt wint.

Ik vind het echt een mega leuk spel. Simpel, snel en vooral op het einde heel spannend.

Naast het basisspel, kun je ook Qwixx Mixx kopen. Hier zitten 2 scoreblokken in voor een andere variant. Heerlijk afwisseling!

Eigenlijk werken deze twee varianten hetzelfde qua basisregels. Bij het eerste spel uit de Qwixx Mixx staan de getallen niet meer op volgorde, maar door elkaar. Dit maakt het lastig om goed te kijken. Extra opletten dus!
bij het tweede scoreblok staan de getallen wel op volgorde, maar zijn de kleuren gemixt. Ook hier is het opletten geblazen wanneer je gedobbeld hebt.
Je kunt dus de variant spelen waar jij zin in hebt. Ik vind het ideaal en leuk!

Ik kocht mijn basisspel bij de Intertoys, maar bestelde Qwixx Mixx bij goedkopegezelschapsspellen.nl. En daar had ik – i.v.m. prijs – ook beter het basisspel kunnen kopen. Deze webshop verzend in principe alle spellen, maar er is ook een mogelijkheid om deze af te halen in Sint-Michielsgestel. Dat laatste doe ik altijd, omdat het vlakbij is. Het zijn ook mega vriendelijke mensen en ze staan ook regelmatig op braderieën e.d., in ieder geval hier in Brabant. Wat mij betreft is deze webshop echt een aanrader!

Ken jij dit spel en heb je nog andere aanraders voor mij?

Liefs Natasja

Volg mij ook op: Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, YouTube of Bloglovin'

3 Comments

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close