gezond afvallen banner

Afvallen: hoe ik dit op een gezonde manier doe

Al vanaf mijn twintiger jaren ben ik bezig met afvallen (en yours truly is nu 34 jaar). Ik deed meerdere pogingen en had altijd wel succes. Alleen… de ‘pogingen’ waren vrijwel nooit langer dan één tot drie maanden. Misschien dat ik WW nog wel wat langer gedaan heb, maar ook zeker niet langer dan één jaar. En in the end kwam ik altijd toch weer aan. Anyway, sinds januari 2020 ben ik met succes zo’n 28 kilo én heel wat centimeters kwijt, komt een sixpack in beeld en voel ik me vele malen energieker, fitter, mooier en gelukkiger. In deze blog vertel ik jullie over gezond afvallen en hoe ik dit al 2,5 jaar doe met een blijvend resultaat!

Beginnen met een programma

Zoals ik net al vertelde, heb ik meerdere programma’s gevolgd, waaronder WW, MKBM en Clean 9. Ik heb jullie al eerder meegenomen in hoe ik 15 kilo verloor in het eerste jaar. Die blogpost lees je hier: 15 kg afvallen in één jaar. Daarin vertel ik ook dat ik begonnen was met Newborn Fit Mama. Nog altijd ben ik met veel plezier en enthousiasme lid van NBFM. Ik ben zelfs sinds het begin van dit jaar NBFM ambassadeur! Dat betekent vooral dat ik meedoe aan alle nieuwe programma’s en jullie daar van op de hoogte hou via Instagram (volg mij hier!). Maar dat is eigenlijk niets anders dan dat ik eerder op Instagram ook al deed. Het verschil voor mij is dat ik de nieuwe programma’s niet meer zelf hoef te kopen en dat ik als eerste op de hoogte ben. Hoe dan ook ben ik dus nog steeds enthousiast lid. Al heb ik ondertussen ook ervaren dat ik niet per se lid hoef te blijven om op gewicht te blijven of verder af te vallen. Wacht, let me explain that.

Waarom een programma als je zegt het zelf te kunnen?

Ik begon ooit aan NBFM omdat meedoen met een programma mij houvast geeft. Het is een soort steuntje in de rug. Dus zelfs na de vele – uiteindelijke – mislukte pogingen om op gewicht te komen en te blijven, had ik nog altijd vertrouwen dat er een programma moest zijn wat mij wél hier naartoe kon brengen. Via NBFM leerde ik nieuwe inzichten en kon ik beginnen aan een mindset shift. Ik leerde er dingen die ik al wist, maar leerde ook nieuwe dingen. Daarnaast vond ik vooral in hun workout programma’s telkens opnieuw de motivatie en het enthousiasme om te blijven sporten. Vooruit, bijna altijd. Ik heb ook momenten gehad (en nu soms nog steeds) dat het me even niet lukt om te sporten en dat ik er even tegenaan hik. Maar op de een of andere manier, raak ik eigenlijk altijd enthousiast van de nieuwe workout programma’s waar ik dan met liefde en plezier aan meedoe. Dit is dan ook de voornaamste reden om lid te blijven. Doordat ik soms ook maanden niet van voedingstracker gebruik maak, weet ik door mezelf te wegen en te meten dat ik wel redelijk op gewicht kan blijven. Ik heb in de afgelopen 2,5 jaar geleerd hoe ik gezond moet eten. Mijn motto is vooral: balans!

Balans en alles mag!

Balans is voor mij niet dat ik één avond in de week één lekker iets mag en de rest van de week moet opletten. Balans is voor mij: keuzes maken omwille van mijn doel. Ik kan dan ook zeggen: ik mag en eet en drink alles, maar kies er vaak genoeg voor om iets niet te eten of te drinken omdat het niet ten goede komt van mijn doel. En pak ik wel die ene traktatie van collega X en eet ik een halve zak chips in de avond, dan heb ik geleerd daar van te genieten en het te accepteren. Het is prima, zolang ik dat niet iedere dag doe. Op die manier kan ik deze nieuwe lifestyle makkelijk volhouden. Ik heb verandering aangebracht in de hoeveelheden en keuzes die ik maak. Niet altijd meer ja, soms ook nee. Niet een nee waarna ik daarna alsnog loop te kwijlen dat ik het eigenlijk wel wil, maar een nee zonder spijt. Een nee, omdat ik weet dat dit de beste keuze is en dat ik vaak genoeg wel ja zeg. En daar zit dus die mindset shift. (Schrijf ik, terwijl ik net een bakje Bugles en Heks’nkaas toegeschoven kijk en heerlijk op eet).

Told ya… hahahaha!

Mindset

Je hoort het zo vaak: je mindset moet goed zijn. En dat is écht zo. Daar zit de verandering. Daar zit je turn. Geef het tijd en groei erin, maar zorg ervoor dat je in je hoofd de verandering maakt. De belangrijkste tip die ik je hierbij kan geven is dat je positief moet denken over jezelf. Zolang als jij denkt dat je te dik bent, niet mooi genoeg, voed jij de negatieve gedachtes. Wanneer je positief gaat denken: ik kan dit, ik mag alles maar wil niet alles etc, dan geef je het positieve aandacht en gaat het ook echt makkelijker. Hoe vaker je de negatieve gedachtes om kunt zetten naar positieve gedachtes, hoe makkelijker dingen gaan. Visualiseren is hierbij een hele fijne tool! Willen jullie daar meer over weten? Let me know bij de reacties of via DM op Instagram.

Workout

Waar ik altijd een haat/liefde verhouding heb gehad met workouts, ben ik er sinds NBFM écht van gaan houden. Ik vind het heerlijk om thuis te kunnen sporten. Binnen één uur heb ik gesport én weer gedoucht! Wanneer je wilt sporten, kleed je je om, leg je de spullen die je nodig hebt klaar (in ieder geval een matje en in mijn geval ook een workout video; soms met tool), je sport 15 tot 30 minuten (soms langer als je zin hebt), ruimt alles op, doucht en staat weer fris en fruitig in je huis. Vaak volg ik een programma met ingeplande video’s van NBFM. Soms doe ik daar nog een dance workout van KyraPro of van mezelf (Natasja Online Workouts) via YouTube achteraan. Soms doe ik alleen één of meerdere dance workouts. Net waar ik zin in heb. Nogmaals: doordat ik thuis sport is alles mogelijk! Het sporten shaped mijn lijf, geeft me energie én zorgt ervoor – zeker wanneer ik in de ochtend sport of na het avondeten – dat ik minder snaai.

Wil je meer zien van mijn afvaljourney? Volg me dan op Instagram (@natasjaonline.nl). Overigens heb ik het daar niet alleen over afvallen. En heb je nog vragen? Laat het me hieronder weten of via DM op Instagram.

Liefs Natasja

Volg mij ook op: Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, YouTube of Bloglovin'

2 Comments

 • Harriëtte

  3 augustus 2022 at 16:33

  Wat een inspirerend verhaal, dankjewel! Vraagje: sport jij ook (zoveel mogelijk) iedere dag? Ik hoor wel eens over minimaal 48 uur rust nemen, maar geldt dat ook voor de 15-30 min workouts?

  Beantwoorden
  • Natasja

   3 augustus 2022 at 19:23

   Graag gedaan! Ik sport bijna iedere dag. Ik hoor ook dingen over rustdagen. Die plan ik niet bewust in, maar op maandag, dinsdag en woensdag heb ik vrijwel geen tijd om te sporten, dus heb ik die dagen toch. Weet niet of het ook nodig is…

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close