15 kg afvallen in één jaar? Zo deed ik dat!

Vorig jaar, 2 januari 2020, begon ik aan mijn strijd tegen de overtollige kilo’s. Ik was zes weken eerder bevallen van Lucas en mocht er nu weer vol tegenaan. Ik wist na Lucas al snel dat ik, zodra het weer mocht, ik de zwangerschapskilo’s en meer er vanaf wilde. En so I did. Ik viel het afgelopen jaar 15 kg af en hieronder vertel ik je hoe ik dat deed en geef ik je mijn waardevolle tips.

Toen ik zwanger werd van Lucas zat ik ver boven het gewicht dat ik wilde. Ik woog 84 kg. Pfoeee. Zo’n 1,5 week na Lucas zijn geboorte stond ik op de weegschaal en woog ik 89 kg. Ik was helemaal blij, want ik was dus maar 5 kilo aangekomen tijdens mijn zwangerschap! Een heel verschil met mijn zwangerschap van Isabelle waarbij ik zo’n 20 kg was aangekomen… Hoe dan ook, toen ik in januari begon was ik nog een paar kilootjes aangekomen. Mijn startgewicht vorig jaar was dan ook 90,5 kg.

start afvallen

Mijn doel was 65 kg. Dat is in één jaar prima te doen met 0,5 kg gewichtsverlies per week. Voor de goede rekenaars onder ons: dat is mij dus niet gelukt. En heel eerlijk: ik vind het jammer maar baal er niet van. Want dat ik geen 25,5 kg kwijt ben geraakt doet er niets aan af dat ik echt mega trots ben op de 15 kg die ik wél ben kwijt geraakt.

Newborn Fit mama

Wie mij volgt op Instagram weet dat ik januari 2020 gestart ben met het 6-weken afvalplan van Newborn Fit Mama. Hierbij hoorden 6 modules (zodat je niet in eens alles omtrent je eet- en sportpatronen snel gaat veranderen want dat werkt niet), live webinars, heerlijke recepten, work-outs en een app. Eerder was ik succesvol afgevallen met Weight Watchers (het afvallen heb ik niet volgehouden, wat niets afdoet aan het programma, maar aan mijzelf), maar desondanks besloot ik nu dus voor NBFM te gaan. Juist omdat WW mij niet on track heeft gehouden wilde ik iets anders proberen en ik volgde Kimberly al heel lang en zag daar allemaal succesverhalen. Laten we wel wezen: er is niemand die een niet succesvol verhaal online plaatst voor zijn of haar bedrijf haha!

Wat deed ik?

Ik begon met het bijhouden van voeding in de app. Ja, daarmee ’tel’ je calorieën, maar toch wil ik later in deze blogpost uitleggen waarom dat ook tegelijkertijd weer niet zo is. De app berekent wat voor jouw lengte, huidige gewicht, hoe actief je bent en je doel uit hoeveel calorieën je mag. Daarnaast zie je duidelijk de macro-nutriënten staan en hoeveel macro’s je nog zou moeten/mogen eten. Die macro’s heb ik nooit echt onder de knie gekregen overigens haha, hoewel het de laatste tijd best goed gaat! Het is er even inkomen, maar uiteindelijk is dat snel gebeurt. Daarnaast plande ik zo’n +- 3 à 4 work-outs per week in en sportte ik dus thuis wanneer de kindjes op bed lagen en probeerde ik voldoende te drinken.

Hoe het verliep

Die eerste 6 weken verliepen… Nou ja, het had beter gekund. Ik verloor 3,2 kg (wat netjes is, want dat is 0,5 kg per week en dat was ook mijn doel) dus eigenlijk mag ik niet klagen. Maar als ik alles goed gedaan en gevolgd had, was ik meer kwijt geweest. De eerste twee weken viel ik netjes af, de derde week kwam ik 0,2 kg aan, de vierde week viel ik weer af, de vijfde week kwam ik 0,2 kg aan en die week daarna kwam ik nog eens 0,2 kg aan. Al bij al had ik dus wel het doel in gewicht bereikt wat ik na 6 weken wilde, maar als ik beter mijn best had gedaan, dan liep ik ruim voor op schema.

Ik typ het nu alsof ik niet blij was met die 3 kg. Ik kan je vertellen dat ik dat écht wel was. Het oogt mistroostiger dan dat het werkelijk was. Waarom? Omdat ik op schema lag. Ik genoot gewoon ook van alles wat tussendoor kwam. Ik probeerde daarin de balans te houden en de ene keer lukte dat beter dan de andere keer. Echter doordat mijn doel die 3 kg was, gunde ik mezelf ook die speling. Snap je wat ik bedoel? Ik mocht dus van mezelf ook zo nu en dan ‘aankomen’. En ja, natuurlijk was ik dan wel teleurgesteld al wist ik vaak van te voren al dat dit zo zou zijn. Maar als je je doelen haalt is aankomen niet per se erg.

En door

Na het 6-weken plan ging ik natuurlijk door met wat ik deed. Om het je nog sterker te vertellen: ik viel in die 7 weken die daarna kwamen alleen maar af! Ik verloor in 7 weken 4,6 kg! Die week daarna was ik weer wat aangekomen en de 4 weken daarna viel ik nog eens 3,3 kg af. Zo ging het tot aan de zomervakantie door.

Zomervakantie

En toen kwam daar de zomervakantie. Op dat punt was ik van de 90,5 kg naar de 75,9 kg gegaan. Ik was dus in een half jaar tijd bijna 15 kg kwijt! Maar in de vakantie stuiterde ik ook weer lekker op en neer. Aan het einde van de zomervakantie was ik zo’n 0,5 kg zwaarder. Daar was ik best content mee. Ik had dan weliswaar geen vooruitgang geboekt (waardoor het ook lastiger werd om mijn tussendoelen te halen), maar liet hiermee ook zien dat ik zo’n zomervakantie best goed kan ‘overleven’ qua gewicht. Iets wat natuurlijk wel belangrijk is op het moment dat ik straks op gewicht ben. Daarbij kom ik normaal gesproken in de zomervakantie altijd véél meer aan.

De laatste 4 maanden van het jaar

Na de zomvervakantie viel ik weer goed af, ik kwam weer wat aan en ik viel weer af. Zodoende woog ik op de dag van kerstavond 72,9 kg. Daarmee was ik dus in totaal 17,6 kg kwijt! Ik was uiteraard heel trots, ondanks dat ik de motivatie even verloren was in deze maanden. Voor mezelf had ik wel bedacht om Kerst desondanks ‘los’ te laten. Ik heb heerlijk genoten van al het lekkere eten. We hadden eigenlijk een overvloed aan eten. Zodoende dat we na de kerstdagen ook nog allerlei lekkers in huis hadden en ik dus nog steeds genoot. Ik durfde dan ook niet goed op de weegschaal te gaan staan, maar besloot op 31 december het toch maar te doen. Zoals verwacht aangekomen. Ik woog 74,3 kg en was dus 1,4 kg aangekomen. Ach ja, de schade voor heerlijk genieten van al het lekkers wat we hadden. En toen kwam daar oudjaarsdag en nieuwjaarsdag (hallo pizzarette en gourmetten) en kwam ik nog eens 1,3 kg aan. Oeps!

-15 kg

En zo verloor ik dus 15 kg in één jaar. Ik vind het hoe dan ook nog steeds een flink gewicht. Zelfs als ik me ervan bewust ben dat ik voor de zomervakantie deze 15 kg al had aangetikt en ik dus eigenlijk nu al op het gewicht had kunnen zitten wat ik wilde zijn. Maar ik ben trots op mezelf. Ik ben blij dat die 15 kg eraf zijn en ik in zeker 3,5 jaar niet meer zo licht ben geweest als nu. En als het me afgelopen jaar lukte om 15 kg te verliezen (zelfs in het eerste half jaar), dan moeten die 10 die ik nog kwijt wil ook wel lukken toch?

Afvallen 15 kg

Mijn belangrijkste tips

  1. Bedenk nooit dat je iets niet MAG, maar juist dat je iets niet WIL omdat het je niet helpt.
  2. Bedenk dat je zeker mag genieten, maar dat het gaat om de juiste keuzes maken. Bestel je van de friettent? Prima! Doen. Geniet! Maak de keuze om bijvoorbeeld een frietje stoofvlees te pakken met een kroket i.p.v. een frietje mayonaise en een frikandel speciaal. En doe je dat niet, ook goed. maar GENIET!
  3. Plan deze lekkere momenten waar je kan in, zodat je de rest van de dag rekening houdt met ‘veel calorieën’. En ga niet stressen als je door onverwachte reden een keer iets thuis laat bezorgen waar je van te voren geen rekening mee hebt gehouden. Zoveel kom je van één keer bestellen niet aan hoor!
  4. Let niet alleen op gewicht, maar meet jezelf ook. Soms lijkt het alsof je super je best hebt gedaan en ben je ‘maar’ 0,2 kg kwijt. Als je veel gesport hebt zijn je spieren groter geworden en die wegen zwaarder dan vet.
  5. Het gaat echt om je mindset. Je mag iets wel, maar je wil het niet. Of een klein schaaltje chips, daar kun je net zo van genieten als een halve of hele zak chips.
  6. Het getal op de weegschaal is maar een getal en zegt niets over hoe jij je voelt.
  7. Vergelijk je niet met anderen. Ieders lichaam werkt anders en is anders.
  8. Tussendoor lekkere trek? 85% pure chocolade. Na 2 blokjes zit je vol hoor!
  9. Drink voldoende.
  10. Schrijf ergens in een boekje je proces op. (Volg mij op Instagram Stories om hier meer van te zien!)

Calorieën tellen, maar toch ook niet

Op dit stukje zou ik nog terug komen. Ja, je ziet hoeveel calorieën je mag eten en daardoor houd je jouw voedingsdagboek in de app bij. Dus je houdt echt rekening met de calorieën. Maar eigenlijk is het heel simpel: om af te vallen moet je nu eenmaal meer verbruiken dan dat er binnenkomt. Dan moet je wel weten hoe het precies zit. Om het je sterker te vertellen: ik heb juist dankzij de app inzicht gekregen. Zo mocht ik vorig jaar met mijn 90 kilo nog 1800 calorieën eten én viel ik af, maar nu ik 15 kilo lichter ben zit ik ‘nog maar’ op ruim 1300 calorieën. Oftewel: hoe lichter je weegt, hoe minder calorieën je moet eten om af te vallen. Het afvalproces bestaat uit meer dan een X aantal calorieën. Het is veranderlijk. En daarnaast is er ook nog zoiets als voedzame en niet-voedzame voeding. Ik kan met mijn 1300 calorieën precies aan 1300 calorieën McDonald’s eten bijvoorbeeld, maar daar zit ik 1. niet van vol voor de rest van de dag en 2. ik mis een hoop aan macronutriënten, mineralen en vitamines. En dan is het dus wel degelijk meer dan calorieën.

Dus ja, ik tel calorieën (of eigenlijk ik niet, dat doet de app) en ook nee, omdat ik er zelf ook niet heel erg mee bezig ben omdat ik ondertussen inzichten heb gekregen in voeding en weet hoe en wat. En ik geloof dat dit inzicht helpend is voor een gezonde kijk op voeding.

Wil je meer afvalupdates volgen? Ik neem jullie met regelmaat mee in mijn Instagram Stories en in mijn weekvlogs op YouTube! Dus zorg dat je me daar volgt!

Wat vind jij belangrijk aan afvallen?

Pin dit artikel voor later:

15 kg afvallen in één jaar. Zo deed ik het! Met de ups en de downs!

Liefs Natasja

Volg mij ook op: Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, YouTube of Bloglovin'

4 Comments

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close