DE UITDAGING | Zoeken naar een nieuwe auto

Ai ai ai! Wat baalde ik als een stekker toen de autogarage mij vertelde dat mijn auto niet door de APK keuring kwam. Er waren een hoop kleine dingetjes kapot. Tja, dat is wel te overzien. Maar, en nou komt het, ook twee grote: de waterpomp én de koppakking… Wat ging dat grapje mij in totaal kosten? Houd je vast: €1500. Dat was mijn 15 jaar oude Opel Corsa echt niet meer waard. De uitdaging van afgelopen week: zoeken naar een nieuwe auto. Je snapt dat ik hier dan ook afgelopen week mee bezig ben geweest. Daarom is het me niet gelukt een filmpje te maken en deze te editen. Uiteraard komt er volgende week gewoon weer een filmpje online want ik heb mijn nieuwe auto gevonden! Een Citroën C3! In dit artikel vertel ik je mijn tips om te zoeken naar een nieuwe – tweedehands – auto. 

 1.  Stel je budget vast
  Een auto is nou eenmaal een dure aankoop en het is handig om te weten wat je uit wilt én – misschien nog belangrijker – uit kunt geven aan je nieuwe paard op wielen.
 2. Zet op papier aan welke eigenschappen je nieuwe stalen ros moet voldoen
  En wees hierin natuurlijk realistisch. Hoe meer functies, hoe duurder de auto waarschijnlijk gaat zijn. Denk hierbij aan het aantal deuren, carrosserie, grootte, brandstof, jaartal, gelopen kilometers etc.
 3. Splits je eigenschappen uit in ‘belangrijk’ en ‘leuk, maar niet perse nodig’
  Zo is mijn nieuwe Citroën mijn 3e auto. Waarin mijn eerste auto ramen had die ik open kon doen door aan een hendel te draaien, had mijn tweede auto al elektrische ramen aan de voorkant. Ik wilde met mijn nieuwe auto niet achteruit gaan en heb dit dus als belangrijke eigenschap gemarkeerd. Aan de andere kant had mijn vorige auto elektrische verstelbare spiegels, dat heeft mijn nieuwe auto niet. Maar dat was dan ook een eigenschap onder de categorie ‘leuk, maar niet perse nodig’.
 4. Bekijk auto’s op het internet A
  Zodra je lijstje compleet is kun je gericht zoeken op internet. Zo kom je erachter of al jouw ‘belangrijke’ eigenschappen ook vallen binnen het budget wat je wilt en kunt uitgeven. Past het niet binnen dit budget dan kun je uiteraard twee dingen doen: of je budget verhogen (als je dit kunt!) of je eigenschappen aanpassen en nog kritischer zijn.
 5. Bekijk auto’s op het internet B
  Nu kan er bijna niks meer mis zijn met je plaatje en wordt het tijd je ‘droom’auto te vinden. Omdat je natuurlijk ook eerst de auto wilt bezichtigen én er een proefrit mee wilt maken is het handig om te zoeken naar garages en bedrijven binnen een aantal kilometers. Bijvoorbeeld 30 km. Sla auto’s die je vindt op in je favorieten zodat je ze snel terug kunt vinden.
 6. Maak een selectie en controleer de verkoper
  Welke auto’s hebben jouw voorkeur? Kies er een stuk of 5 om het overzicht te bewaren. Vervolgens ga jij Googlen of de verkoper wel betrouwbaar is. Zoek naar reviews e.d. Zo zag ik een hele gave auto, maar kwam ik er al snel achter – of eigenlijk mijn moeder – dat dit autobedrijf echt niet goed aangeschreven staat. Meer slechte recensies dan goede. Nee. Die auto valt dan sowieso af. En het autotype zelf kun je natuurlijk ook opzoeken. Wat vinden anderen van de auto? Zijn er snel problemen en waar zitten deze dan?
 7. Bel voor een proefrit
  Je hebt je auto’s én de verkopers lijken betrouwbaar? Dan is het tijd om de verkopers te bellen voor een proefrit. Bedenk wel dat ondanks je misschien een afspraak hebt vastgelegd, het gewoon kan dat de auto verkocht wordt nog voordat je langs bent geweest. Dus probeer altijd zo snel mogelijk langs te gaan.
 8. Bekijk de auto kritisch en stel vragen
  Tja, vragen stellen blijft tricky. De verkoper wil uiteraard verkopen en je kunt alleen maar hopen dat hij open en eerlijk tegen je is en niets achter houdt. Daarom is het super belangrijk om de auto kritisch te bekijken. Begin bij de buitenkant. Zitten er krassen, deuken en/of andere beschadigingen? Datzelfde check je bij de binnenkant. En vergeet uiteraard niet even onder de motorkap te kijken.
 9. Maak een proefrit
  Maak altijd een proefrit! Je voelt én hoort de auto. Je voelt hoe hij rijdt, hoe hij schakelt, hoe hij zit. Je hoort of hij veel geluid maakt, maar je kunt ook horen of er iets kapot is of niet helemaal in orde, zoals bijvoorbeeld de veren of misschien wel de motor. Probeer tijdens de proefrit alles uit: snelweg, drempels, helling trekken, achteruit rijden, de ruitenwissers, knipperlicht, lichten, langzaam remmen, snel remmen. En vergeet ook niet alle andere functies zoals misschien de airco of blazer, (elektrische) ramen, radio, alarmlichten, lichtje binnen. Ga stil staan op een parkeerplek en ontdek de auto.
 10. Denk goed na
  Voldoet de auto aan je wensen en rijdt hij goed? Dan kun je er meteen voor kiezen om de auto te kopen. Je kunt er ook voor kiezen om nog even verder te kijken. Maar houdt er dan wel rekening mee dat die auto dezelfde dag nog door een ander gekocht kan worden. Denk dus goed na of dit de auto is die je wil.
 11. Besef dat je geluk moet hebben
  Of het nou een tweedehands auto is, of een nieuwe. Je moet geluk hebben. Mijn nieuwe auto is altijd onderhouden bij een Citroën dealer en alle boekjes zitten er bij. Ik weet precies wanneer de auto een onderhoudsbeurtje heeft gehad en wat er eventueel gebeurt is. Toch zegt dit niks. Het kan toch gebeuren dat de auto ergens ineens een mankement heeft. Dit kan zelfs met nieuwe auto’s. Tja, het blijft een kwestie van geluk. Laten we hopen dat mijn nieuwe auto nog minstens 5 jaar ongeschonden mee kan. Datzelfde hoop ik voor jouw nieuwe aanwinst ook!

Aan welke eigenschappen moet jouw (nieuwe) auto voldoen?

Liefs Natasja

Volg mij ook op: Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, YouTube of Bloglovin'

18 Comments

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close