Waarom wij koopzegels kopen

Koopzegels. Vaak wordt het aan de kassa van de supermarkt gevraagd of je deze wil. Bij de Jumbo, de Albert Heijn – en als ik me niet vergis – de Coop en de Plus kun je ze kopen. Maar waarom zou je dat doen? Je betaalt er toch voor? Hieronder leg ik je uit waarom wij ze juist wél sparen. 

Vanaf het moment dat ik op mezelf ben gaan wonen – zo’n 7 jaar geleden – koop ik de zegels bij de Albert Heijn en de Jumbo. Het leek mij namelijk een mooi spaarsysteem, naast hetgeen wat ik sowieso elke maand apart leg. En het beviel me zeker heel goed!

Toen ik op mezelf ging wonen, verhuisde ik naar Oss (Noord-Brabant). Vlakbij mijn appartement zat een Emté, maar daar kwam ik alleen als ik snel iets nodig had. Nee. Niet mijn winkel. Maar een paar minuten verder zat een super grote Albert Heijn. Deze vond ik best fijn, al moet ik eerlijk bekennen een Jumbo-ganger te zijn. Misschien omdat ik er vroeger als bijbaan gewerkt heb. I don’t know. Hoe dan ook. Ik kwam dus het meest in de Albert Heijn en de Jumbo die of aan de andere kant van de stad zat of in Berghem, het dorp naast Oss. En dus spaarde ik van beide supermarkten de koopzegels. Of  nou ja sparen? Het is dus kopen.

Het is heel simpel. Je doet in de winkel boodschappen en per euro die je er uitgeeft kun je voor €0,10 een koopzegel erbij kopen. Nou is het niet zo dat je kunt bepalen hoeveel koopzegels je erbij wilt. Stel: de waarde van jouw boodschappen is €20, dan koop je dus automatisch voor €2 20 zegels als je de koopzegels erbij wilt hebben.

Sinds een jaar of 5 woon ik samen in Schijndel. Daar doen wij eigenlijk altijd boodschappen bij de Jumbo. Het sparen van de zegels bij de Albert Heijn ging daardoor niet meer zo hard en dat vond ik best irritant. Zeker omdat je meer zegels moet sparen bij de Albert Heijn dan bij de Jumbo. Een boekje van de Jumbo is €26 (je hebt dan voor €25 aan zegels gekocht/gespaard en krijgt dan €1 cadeau). Een boekje van de Albert Heijn is €52 waard (dus dubbel zo veel) en heeft dus hetzelfde principe. Al met al spaar ik dus nu alleen nog maar de koopzegels van de Jumbo. En niet alleen omdat we daar het meeste komen, maar ook omdat ik hun boekje fijner kijken vind en hij sneller vol is. Al is dat laatste natuurlijk puur gevoelsmatig omdat je daar maar de helft voor nodig hebt.

Goed. Waarom spaar ik nou die zegels. Zoals ik eerder al vertelde, vind ik het een goed spaarsysteem. Die paar euro extra die ik betaal bij mijn boodschappen voelt niet als gemis. Daarbij gaat het sparen best snel. Je hebt toch elke dag eten nodig. Toen ik alleen nog maar op mezelf woonde, heb ik van die koopzegels mijn tatoeage op mijn rug betaald. Daarnaast was het een buffer voor als ik een keer financieel gezien niet uit kwam aan het einde van de maand. Zo kon ik toch mijn boodschappen doen. Dat heb ik erin gehouden toen ik ging samenwonen met Roy. Het doel was voor ons beiden om het apart te houden voor als er nood was. Bijvoorbeeld de boodschappen aan het einde van de maand als ook als er iets stuk ging in huis om bij te kunnen leggen.

Maar nu sparen we voor een nog mooier doel: ons meisje. Vanaf het moment dat ik wist dat ik zwanger was, besloten we dat we de boekjes zouden inleveren om als spaarpot voor de kleine te gaan gebruiken. Zo hebben we van de boekjes o.a. de babykamer, de box en de Tripp Trapp stoel betaald. Dat voelt enorm fijn! Of we op deze manier blijven sparen voor ons kleine meisje als ze er dadelijk is, weet ik nog niet. Dan heeft ze dadelijk meer spaargeld dan wij 😉 Misschien dat we het dan apart houden om leuke dingen voor haar te kopen of leuke dingen met haar te doen.

Ik ben reuze blij met deze manier van sparen. Het zijn elke keer maar kleine beetjes, het gaat best snel en ik heb veel minder het gevoel dat ik aan ons spaargeld hoef te zitten.

Spaar jij koopzegels? En waarom wel of waarom niet?

Liefs Natasja

Volg mij ook op: Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, YouTube of Bloglovin'

16 Comments

 • Annette

  31 juli 2017 at 10:02

  Ik spaar ook al jaren zegels van de AH. Het is gewoon een makkelijke spaarpot en je krijgt een goede rente die je bij de bank tegenwoordig niet meer krijgt. Je spaart ongemerkt een leuk bedrag bij elkaar en voor onverwachte uitgaven is dat toch heel fijn.

  Beantwoorden
 • Mama

  31 juli 2017 at 11:54

  Goed bezig. Je kunt er mooie doelen mee bereiken. Maar is het inderdaad een goede manier van sparen? Nu de rente bij de banken niet meer is wat het was kan dit inderdaad een optie zijn. Maar die supermarken zijn er niet om de klant rijk te maken. Voor iedere koopzegel die gekocht wordt heeft de supermarkt 10% meer omzet gedraaid. (Je koopt voor €1 en je betaald €1,10). Voor een vol boekje heb je €250 aan boodschappen gekocht en €25 aan zegels uitgegeven. Dus in totaal heb je €275 uitgegeven en daar krijg je €1 voor. Dat is voor de klant een rente van 0,36% terwijl de supermarkt 9,6% ontvangt. Daar gaan dan nog wel kosten van af, maar toch. De supermarkten maken gebruik van de psyche van de mens: ‘die paar euro voelt voor mij niet als een gemis en als het boekje vol is heb ik mooi €1 verdiend’. De klant rekent zich rijk!

  Tip: open een aparte rekening voor die mooie doelen of als noodpotje en maak met je mobiele bankapp (supermakkelijk), iedere keer als je boodschappen doet, geld hier naar over. Je ontvangt dan meer rente, geen gedoe meer met boekjes en zegels (die ergens liggen te slingeren) en je bent niet meer de sponsor van een supermarkt 🙂 Ga in ieder geval niet (in welke vorm dan ook) beleggen. Dit loopt, ondanks de mooie beloftes, vaak fout met geldzorgen tot gevolg. En komt de bankrente onder de 3,6%? Dan worden de zegels pas interessant mits de supermarkten hun voorwaarden niet wijzigen.

  Beantwoorden
  • Natasja

   31 juli 2017 at 12:08

   Nou nou nou mam, wat een (technisch) verhaal haha! Die €25 aan zegels heb ik zelf gekocht en krijg ik ook weer terug hè. En inderdaad. Er zal vast wel winst zitten voor de supermarkt, maar er zit ook altijd winst bij de banken. En na elke boodschap zelf geld overmaken doe ik minder snel. De zegels plak ik thuis meteen in t boekje en ik vind t fijn dat ik dat contant geld heb. Voor is alles is wat te zeggen lijkt me zo 😉

   Beantwoorden
 • Esmee

  31 juli 2017 at 22:26

  Eerlijk gezegd ken ik het niet eens… bij ons vragen ze dat echt nooit. Ik zou het best willen doen als ze dat bij ons ook aan zouden bieden. Ik kom standaard altijd bij dezelfde supermarkt, dus dat loopt best gauw op!

  Beantwoorden
  • Natasja

   1 augustus 2017 at 09:42

   Fijn dat je het met interesse leest! Volgens mij kost t niks extra’s. Je betaalt de zegels en dat krijg je weer terug met een vol boekje + 1€ extra 🙂

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close