6 Tips om te besparen op je maandelijkse vaste lasten

Besparen op je maandelijks vaste lasten is vaak makkelijker dan je denkt. Het enige wat je hoeft te doen is even tijd nemen om naar je maandelijkse vaste lasten te kijken en vervolgens uit te zoeken of je hier nog steeds goed aan doet. Ik kan me zo zeker voorstellen dat je hier graag ook tips voor wilt hebben. U roept, ik serveer. 

1. Maak een overzicht en bekijk deze aandachtig

Allereerst is het fijn als je een overzicht hebt in Word of Excel waarin al je vaste lasten staan, maar ook wat je eraan kwijt bent én tot wanneer je contract loopt. Denk hierbij aan je telefoonabonnement, energieleverancier etc. Bekijk vervolgens aandachtig of je hetgeen waar je voor betaald nog wel nodig hebt en/of je hierop zou kunnen besparen.

2. Abonnement met telefoon of sim only?

Eén van mijn belangrijkste dingen is mijn telefoon. Kun je jezelf nog een wereld herinneren waarin we geen mobieltje hadden? Ik niet. Hoe deden we dat toen ook alweer? Anyway, vaak kun ook je hierop besparen. Iedere twee jaar loopt mijn telefoonabonnement af en sluit ik weer een nieuw abonnement af mét telefoon. Waarom? Omdat ik wel verzot ben op gadgets. Maar toch zit ik er over te denken om volgend jaar – wanneer mijn telefoonabonnement verloopt – een sim only abonnement af te sluiten. Daarmee kan ik zeker wel €15 per maand besparen! Ik heb toch een telefoon die mij heel erg bevalt (en die mega duur was), dus waarom zou ik mijn iPhone X inruilen voor een nieuwer model? Tenzij een nieuwer model iets kan waar ik helemaal wild van zou worden natuurlijk, maar ik kan zo niks bedenken wat ze volgend jaar uitgevonden zouden moeten hebben waar ik zo verzot op zou raken.

Voor mij is het dus simpel: zolang mijn iPhone X nog goed is en er geen toestel uitkomt die mij beter gaat bevallen, ga ik absoluut sim only overwegen. En wat ik daarmee bespaar zou ik misschien weer apart kunnen leggen voor een nieuw toestel als het sim only abonnement verloopt. 

3. Budget voor boodschappen

Op je boodschappen kun je ook veel besparen. Ten eerste is het handig om met je maandelijkse inkomsten en uitgaven te bepalen wat je maandelijks (en dus evt. wekelijks!) apart wilt leggen voor de boodschappen. Je zult merken dat je dan ook automatisch veel beter let op wat je eigenlijk allemaal koopt, waardoor je sowieso al aan het besparen gaat. 

Ik probeer een wekelijks budget aan te houden van €50 voor de weekboodschappen en daar schrijf ik zo nu en dan over voor als je geïnteresseerd bent in hoe ik dat doe voor een drie-persoons huishouden.

4. Vergelijk andere aanbieders

Loopt je energiecontract bijna af? Lees je contract eens na en bekijk wat je hiervoor betaald. Google is je beste vriend om vervolgens andere aanbieders te gaan vergelijken. Wat bieden zij en – nog belangrijker – wat betaal je bij hen maandelijks? Hoelang zit je eraan vast en hoe zit het met opzeggen? Ja, het kost wat moeite, maar door te vergelijken en misschien te switchen kun je maandelijks besparen.

Dit geldt natuurlijk niet alleen voor energieleveranciers, maar voor ieder ding waarbij je een contract hebt lopen.

5. Opzeggen!

Betaal je de sportschool zodat ze kunnen blijven bestaan, maar kom je er zelf dus eigenlijk nooit? Opzeggen! Misschien een advies wat ik zelf binnenkort ook maar eens moet opvolgen. Want mijn ‘misschien ga ik binnenkort wel weer’ heeft als gevolg dat ik al een half jaar betaal zonder te sporten. Zonde, zonde, zonde! 

Heb je een verzekering lopen voor een oude telefoon die je niet meer gebruikt. Meteen opzeggen! Geldt uiteraard voor alles waar je een verzekering voor hebt, maar niet meer hebt of gebruikt. Dit zijn van die kleine bedragen die je nog wel eens over het hoofd wilt zien.

6. Keuzes maken

De laatste tip is misschien wel de lastigste tip: keuzes maken. Welk abonnement en contract behoud je en welke zeg je op? Zo hebben wij bijvoorbeeld een bioscoopabonnement. Ik behoud deze omdat dit iets is wat wij graag (en veel) doen. Dus dit kun je ook zien als besparen. 

Maar je kunt ook abonnementen en contracten hebben die je wel leuk vindt, maar die verder eigenlijk meer geld kosten doordat je er niet komt (zoals het voorbeeld van de sportschool). 

Daarnaast is misschien wel de belangrijkste vraag of je WIL besparen of MOET besparen. Door dat te bepalen kun je misschien makkelijker bedenken wat je behoudt en wat niet. 

Welke bespaartips wil jij met mij delen?

Dit artikel bevat een samenwerking met Ben.

Liefs Natasja

Volg mij ook op: Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, YouTube of Bloglovin'

2 Comments

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close