TV-SERIE | 13 Reasons Why

Vorig jaar was 13 Reasons Why een grote hit op Netflix. Ik was toen zwanger en had enorm last van mijn hormonen, waardoor ik besloot hem niet te gaan kijken. Het zou namelijk nogal heftig moeten zijn. Daarbij hou ik meer van fantasie/mysterie dan van drama. Toch was ik enorm nieuwsgierig en besloot ik er een paar weken geleden aan te beginnen. Binnen één week keek ik alle 13 afleveringen en vandaag deel ik wat ik er van vond.

13 Reasons Why vertelt het verhaal van Hannah Baker die zelfmoord pleegde. Voor haar dood nam ze 13 bandjes op met op ieder bandje één van de redenen waarom ze zelfmoord gepleegd heeft.

Ik had totaal geen idee hoe ik zou reageren op deze serie. Ook niet wat ik er precies van moest verwachten. Maar iedereen die zei dat het écht een goede serie is, had gelijk. Vanaf aflevering 1 was ik verkocht en wilde ik blijven kijken. Ik wilde de volgende reden weten. Ik wilde weten wat er nog meer gebeurd is. Ik wilde weten hoe de hoofdrol speler (Clay) hier bij betrokken was. Ik zou en ik moest het weten.

Ik vond de eerste aantal afleveringen dan ook enorm meevallen en snapte de heisa niet zo goed waarom deze serie dan weer zó heftig moest zijn. Ja, iemand had zelfmoord gepleegd. Natuurlijk is dat heftig! Maar de opzet van de eerste afleveringen vielen qua impact wel mee. Tot aflevering 7…

Vanaf aflevering 7 werd het wél heftig. Het werd donker en duister. Nu begon ik te begrijpen waarom voorgaande kijkers vonden dat het een heftige serie is.

Wat belangrijk is, is dat het vooral draait om het totaalplaatje. Het is niet één ding of één reden die iemand aanzet tot zelfmoord. Het kan met iets kleins beginnen. Iets kleins wat in je kruipt en wat je wilt vergeten. Maar als er meer gebeurt en nog meer en vervolgens nog véél meer, dan maakt dat het plaatje compleet en is absoluut te begrijpen dat iemand niet meer verder wil leven. Ik snapte in wat voor donker gat Hannah moest hebben gezeten. Ik kon het niet voelen (gelukkig maar!), maar ik kon het wel begrijpen.

De serie raakte mij. De serie zou iedereen moeten raken. Iedereen zou moeten begrijpen wat voor impact gebeurtenissen op iemands leven kunnen hebben. En natuurlijk kun je dat nooit van te voren weten. Je weet het als het te laat is. Maar we zouden er alert op kunnen zijn. Nee, we zouden er alert op moeten zijn. Ons inlevingsvermogen moet weer een grotere rol gaan spelen. We moeten elkaar beter leren begrijpen en ons best doen om elkaar écht te begrijpen.

Is deze serie een aanrader? Ja, absoluut. Deze serie raakt je en is bedoelt om je te raken. Zelfs als je niet van drama series houd – zoals ikzelf – zal je deze serie toch willen zien. Ik weet dat ik laat ben met kijken, dus veel van jullie zullen hem al gezien hebben. Zo niet, ga het doen! Echt.

Heb jij deze serie gezien? Zo ja, wat vond je er van?

Liefs Natasja

Volg mij ook op: Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, YouTube of Bloglovin'

One Comment

  • Vivian

    31 maart 2018 at 15:19

    Ik ben het helemaal met je eens: zo’n goeie serie! Ook wat het laatste betreft heb je helemaal gelijk, ik denk dat het hele punt is van de serie om mensen ervan bewust te maken dat we niet weg mogen kijken, dat we moeten blijven vragen hoe het met iemand gaat en dat we ook echt open moeten blijven staan voor het antwoord, want als één persoon er maar écht voor Hannah was geweest, had het misschien heel anders kunnen lopen.

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close