beeldschermtijd

Beeldschermtijd | Wel of niet?

Die eeuwige discussie over beeldschermtijd. Laat ik mij hier ook eens even een keer in mengen. Wat vinden wij hiervan en wat doen wij ermee? Dat vertel ik je in dit artikel.

Laat ik beginnen met zeggen dat ik vooral vind dat ieder zijn eigen gevoel hierin moet volgen. Dat de kinderen van familie A maximaal 1 uur per dag naar beeldschermen mogen kijken, wil niet zeggen dat familie B dat maar 1 uur beeldschermtijd moet hanteren. Ik geloof er heel erg in dat je kijkt naar je kind en naar situaties.

Kort gezegd betekent dat voor ons dat wij geen beeldschermtijd hanteren. Tegelijkertijd wil dat ook niet zeggen dat onze peuter de hele dag televisie of iets dergelijks mag kijken. Liever niet zelfs. Ik ben namelijk van het spelen met al het speelgoed en natuurlijk buitenspel!

Maar tegelijkertijd kan ik hierin ook een loedermoeder zijn. Bijvoorbeeld als ik echt nog moet werken en de peuter continue mijn aandacht wil. Nog meer loedermoeder-achtig is als ik gewoon moe ben en even niet de energie op kan brengen. Sorry, not sorry.

Ook wil het weer nog weleens zorgen voor een uitzondering. Mijn humeur word niet beter van regen. Grijze lucht en regen vind ik voor mezelf al reden genoeg om de deur niet uit te gaan en lekker bank te hangen. Dus ja, ook dan wil hier weleens de televisie aan gezet worden.

Daarbij doe ik dat voor mezelf ook zo vaak. Gewoon lekker televisie kijken. En dat moet ik dan mijn peuter verbieden? Mwoa… tot in zekere hoogte. Maar hoe fijn is het om samen onder een dekentje op de bank naar een filmpje of iets te kijken? Héérlijk!

Aan de andere kant vind ik het vet onzin om de televisie aan te zetten als het heel mooi weer is. Ga maar lekker buiten spelen dan!

LEES OOK: Hoe onze peuter binnen 5 dagen overdag zindelijk werd

En heel eerlijk. Met televisie kijken is heus niet altijd iets mis. Programma’s zoals het Mickey Mouse Clubhuis willen zelfs nog best leerzaam zijn. Leren tellen, kleuren ontdekken etc.

Voor mij is het gewoon een kwestie van het gezonde verstand gebruiken. Als er een dag bij zit waar de peuter bijna de hele dag tv heeft gekeken, is dat zo. En heeft de peuter een keer de hele dag alleen maar gespeeld is dat heel erg fijn.

Al die regeltjes over beeldschermtijd… Poeh… Daar word ik een beetje moe van. Vind ik op dit moment ook nog onnodig. Maar wie weet hoor je mij over een jaar of vijf anders praten…

Hebben jullie beeldschermtijd? En waarom wel of waarom niet?

Pin deze blogpost voor later

beeldschermtijd
Liefs Natasja

Volg mij ook op: Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, YouTube of Bloglovin'

2 Comments

  • Marloes

    29 mei 2020 at 08:55

    Nop, geen vaste beeldschermtijd hier. De ene dag is een tv hang-dag en de andere dag doen we de hele dag spelletjes. Ik volg gewoon mijn gevoel hierin en ook de kinderen. Want zoals ik soms een offday heb, hebben zij dat ook. En dan is er niets zo vervelend als MOETEN spelen terwijl je helemaal niets wil. Fijn artikel Natasja, dankjewel!!

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close