Iedere dag eet mijn baby vers + inspiratie

Tegen de tijd dat Isabelle mocht beginnen aan haar eerste oefenhapjes, wisten wij dat wij alles vers zouden maken. Zowel de fruit- als de groentehapjes. Het lijkt ons gezonder én je weet precies wat je kindje krijgt. Vooral ook omdat wij onze baby suikervrij opvoeden. En eerlijk is eerlijk: vers is toch altijd lekkerder. Zelfs als ‘potjesmerken’ beweren dat ze alleen maar puur natuur zijn, proef je toch niet de versheid van de groeten en het fruit. De smaak is toch wat meer – hoe zal ik het noemen – ‘gemaakt’. Als wij precies hetzelfde hapje vers zouden maken, zou het anders smaken. En dus krijgt onze baby iedere dag vers. Vandaag deel ik mijn ervaring en vertel ik jullie meer over zelf babyvoeding maken.

Echt iedere dag?

Hoewel het weer steeds normaler wordt om je kindje vers te geven in plaats van een potje, krijg je hier toch vaak opmerkingen over. Want het kost toch veel tijd? Maak je het dan iedere dag? En wat als je niet thuis bent?

Waarom zelf maken weinig tijd kost

Wij gebruiken een stomer. Zo blijven de vitaminen en mineralen in de groenten het best behouden. Daarnaast zet je hem aan en heb je er verder geen omkijken naar. Dus huppa! Het eten wordt gaar en jij kan iets anders doen. Het enige wat tijd kost is het snijden van de groenten (al kun je die tegenwoordig ook vers of diepvries voorverpakt kopen). Meestal gaan de groenten (en aardappelen) er 10-15 minuten in. Daarna even alles pureren en je bent klaar! En zelfs het pureren is niet nodig als je je kindje te eten geeft via de Rapley-methode. Bij de Rapley-methode geef je het eten uit het vuistje.

Natuurlijk krijgt Isabelle niet alleen maar groenten. Ook krijgt ze vlees en vis te eten. Vis stomen we ook vaak mee (vooral diepvries vis vind ik hier heel geschikt voor). Vlees, zoals rundergehakt of kip, bakken we wel met een beetje olie.

Als we voor Isabelle iets maken, proberen we een grotere portie te maken. Het liefst halen we 4 bakjes van ongeveer 200 gram uit de gemaakte maaltijd. Deze kun je in de koelkast en/of diepvries bewaren en zo hoef je dus niet iedere dag te koken.

Daarnaast eet Isabelle ook regelmatig mee met de pot. We zorgen dan dat we er geen kruiden of iets dergelijks bij doen en geen dingen eten die Isabelle (nog) niet mag. De kruiden doen we er bijvoorbeeld later voor onszelf bij. Als ze met de pot mee-eet, kost het al helemaal geen extra tijd. Je bent toch al aan het koken voor jezelf.

Inspiratie

Omdat wijzelf ook continue op zoek zijn naar inspiratie, leek het mij handig om in dit artikel jullie ook wat inspiratie te geven. Let wel op dat je even kijkt bij bijvoorbeeld het voedingscentrum of het consultatie bureau wat je kindje wel en niet al mag! Oh, en daarnaast heb ik er bij de groentehapjes geen hoeveelheden bijstaan. Wij doen alles een beetje op gevoel!

zelf babyvoeding maken

Fruithapjes

 • 1 banaan + 1/2 avocado (deze inspiratie komt trouwens uit het boek Easy Peasy, want ik had nooit bedacht om avocado te geven)
 • 1/4 galia meloen + handje vol ananasblokjes
 • 1/2 appel + 1/2 peer
 • Gehalveerde handjevol blauwe bessen + 1/2 mango
 • 1/2 mango + 1/2 appel
 • 1 banaan + 1/2 appel

Groentehapjes

 • Rijst + roerbakgroenten + kip
 • Zoete aardappel + broccoli + vis
 • Pastinaak + rundergehakt + appel
 • Aardappel + wortel + rundergehakt
 • Quinoa + courgette + vis
 • Bloemkool + zoete aardappel + kipgehakt
 • Erwten + Wortel + vis

Natuurlijk kun je van alles mengen. Het is vooral een kwestie van proberen en kijken wat je kind lekker vindt. Wij zijn rond de 4 maanden begonnen met oefenhapjes en hebben eerst alle groenten en fruit los laten proeven zodat ze kon wennen aan de smaken. In mijn optiek is dit belangrijk voor een goede smaakontwikkeling. Maar doe vooral wat jouw moedergevoel je ingeeft. Als jij je fijn voelt bij potjes, dan moet je die vooral geven. Voel jij je goed met direct mengen, ook goed.

Maak jij zelf babyvoeding? En waarom wel of juist waarom niet? Laat het me hieronder bij de comments weten 🙂

Dit artikel bevat een affiliate link. Dat betekent dat als je het product koopt via die link, ik daar een kleine vergoeding voor krijg. Alvast bedankt! 😉 | Disclaimer

Liefs Natasja

Volg mij ook op: Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, YouTube of Bloglovin'

2 Comments

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close