peuter zelfstandig spel

6 leuke activiteiten om je peuter zelfstandig te laten doen

Ken je dat? Peuterlief komt weer aan je zogenaamde mouw hangen omdat de peuter vermaakt wil worden. En jij wil eigenlijk gewoon dat de peuter zelf speelt, want je zat net eindelijk even op de bank. Gewoon te zitten. En dat is ook heel fijn. Dus nee, je hebt eigenlijk niet zoveel zin om uitgebreid met je peuter te gaan spelen. Maar goed, blijkbaar heeft de peuter wel even sturing nodig in wat hij of zij kan gaan doen. Geen inspiratie? Ik deel met jou deze 6 leuke activiteiten om je peuter zelfstandig te laten doen.

Kleine disclaimer: deze activiteiten zijn geen garantie dat je peuter écht zelfstandig gaat spelen. Maar niet geschoten is altijd mis toch 😉

Puzzels

peuter puzzel

Wij hebben puzzels in alle soorten en maten. Isabelle is er een kei in en maakt iedere dag zelfstandig zeker wel 10 puzzels. Ze kan er echt een half uur zoet mee zijn. Misschien heeft je peuter even een klein voorbeeldje nodig, maar als peuterlief het dan door heeft….

Muziek luisteren

Peuter muziek

Muziek is altijd een goed idee! Het is niet alleen fijne entertainment maar ook nog eens goed voor de hersenen van je kleintje. Maak een lijstje op Spotify en zet daar leuke muziek op waar je peuter naar mag luisteren. Denk niet alleen aan de bekende kinderliedjes, maar misschien ook van de favoriete film van je peuter (Frozen!!). Isabelle kent van veel liedjes al de teksten en zingt luidkeels mee. Heel leuk!

Extra tip hierbij is om via Wish of Ali de karaokemicrofoon te kopen die je hierboven ziet. Die kan verbonden worden met bluetooth en speelt dan de liedjes af, plus dat je peuter natuurlijk mee kan zingen als een echte popster. Wel de tip om af en toe te zeggen dat hij leeg is… hihi!

Bouwen

Peuter duplo

Laat je kind heerlijk bouwen met speelgoed als Duplo, Kapla of magnetisch bouwspeelgoed. Vaak vinden ze dit leuk om samen te doen, maar als je leuke voorbeelden hebt kunnen ze het ook zelfstandig. Misschien moet je het even kort samen doen, maar daarna kan je peuter het zelf en heeft hij of zij de uitdaging er in gezien.

Uitdagende tuin

peuter trampoline

Een uitdagende tuin kan ook al een hele fijne oplossing zijn voor zelfstandig spel. Isabelle kan bijvoorbeeld echt een half uur achter elkaar trampoline springen, maar ook de glijbaan en de zandbak zijn een succes. En het speelhuisje waar ze haar poppen mee naar toe neemt. Maar ook haar motortje, bellenblaas, de bal en de kruiptunnel zijn een succes. Als er maar genoeg te doen is, kunnen ze echt heel goed zelfstandig spelen.

Overigens geldt het uitdagende ook voor de speelkamer of net waar je de peuter laat spelen. Bij ons is dat de huiskamer, dus daar kunnen we het minder uitdagend maken omdat ik er ook nog gewoon wil kunnen lopen 😛

Film of serie

peuter tv

Dit is misschien niet de meest logische activiteit om hier tussen te zetten, maar we weten allemaal dat het scherm het vrijwel altijd goed doet. Dus ben je echt toe aan rust, zet dan een film op. Disney+, Videoland en Netflix hebben allemaal een leuk aanbod! Isabelle heeft al een aantal Disney klassiekers gezien (en is hier fan van), maar ook het Mickey Mouse Clubhuis en Paw Patrol zijn heel leuk om te kijken.

Bekend speelgoed opnieuw aanbieden

peuter kleuren

Wat ook heel goed werkt is als je zo nu en dan speelgoed even weg zet en er ander speelgoed voor in de plaats zet. Als je dit regelmatig doet, dan kennen ze het speelgoed al en is het opnieuw weer interessant om mee te spelen. Ook door het speelgoed een andere plek te geven, kan aanleiding geven om er weer mee te spelen.

Eigenlijk kunnen kinderen met al het speelgoed zelfstandig spelen, maar soms hebben ze gewoon weer even een klein beetje hulp nodig. Dus misschien even toch 5 minuten tijd vrij maken om iets te beginnen met je peuter en het hem of haar daarna zelf te laten doen.

Heb jij nog leuke tips waar peuters goed zelf mee aan de slag kunnen?

Liefs Natasja

Volg mij ook op: Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, YouTube of Bloglovin'

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close