dreumes taalsprong

De dreumes zit in een taalsprong

Dat je kind ooit leert praten snap je wel. Maar dat het zó bijzonder zou zijn, had ik nooit kunnen denken. In de afgelopen weken zat onze dreumes in een ENORME taalsprong. Het ene nieuwe woordje kwam na het andere nieuwe woordje. Fantastisch!

Dat het zo vanuit het niets ineens gebeurt. Je staat verstelt. Ik als moeder sta iedere keer te springen, juichen en in mijn handen te klappen als ik Isabelle weer wat hoor zeggen wat ik nog niet eerder gehoord had. Soms snap ik waar ze woorden vandaan haalt en soms heb ik geen idee hoe ze er op is gekomen.

Het zijn niet alleen maar woordjes, maar langzaamaan begint ze korte zinnetjes te vormen. Oké, twee woorden achter elkaar. Telt dat als een zinnetje? Ach, het begin is gemaakt zullen we maar zeggen.

Nu haar woordenschat ruimer is geworden, kunnen we haar ook beter begrijpen. Dat is alleen maar fijn, want ze heeft ook wel degelijk een eigen willetje. En hoe frustrerend moet het voor haar zijn als papa en mama haar niet begrijpen? Heel fijn dus, dat ze nu steeds beter begint te praten.

Niet alleen voor haar, maar ook voor ons. Voor ons is het ook lastig als we niet weten wat ze bedoelt. Het is soms nog steeds wel puzzelen, maar als we eenmaal weten wat ze bedoelt, weten we het de volgende keer ook en dat maakt het weer makkelijker.

Soms zegt ze woordjes die op elkaar lijken. Ze praat nog niet zo duidelijk dat je daar altijd verschil in kunt maken als er bijvoorbeeld veel lawaai is of als je met iets anders bezig bent. Maar ze heeft dan wel mijn aandacht en ze snapt dat ze het dan kan herhalen. Dan versta ik het meestal wel en kan ik haar helpen (of niet, als het iets is wat ze niet mag of op dat moment hoeft. Meestal is dat iets met eten, haha!).

Ik blijf het bijzonder vinden hoe een jong kind zich ontwikkelt. Hoe ze van bijna niets kunnen groeien naar steeds meer kunnen. Of dat is op taal gebied of een ander gebied maakt niets uit. Ik vind het super leuk! Ik denk dat deze sprong ook een van de leukste is van deze leeftijd.

Kun jij je nog herinneren dat jouw kind(eren) in een taalsprong zat(en)?

Liefs Natasja

Volg mij ook op: Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, YouTube of Bloglovin'

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close