Ongezond maar wel suikervrij

Ik gooi jullie dood met berichten over mijn nieuwe suikervrije leven. Gelukkig weet ik ook dat jullie dit super interessant vinden. Bij een nieuwe levensstijl, denken we vaak dat we ‘niks meer mogen’. Ten eerste wil ik daarom even benadrukken dat het niet gaat om ‘mogen’, maar om ‘kiezen’. Het is mijn keuze om zonder toegevoegde suikers te eten, dan moet ik niet, als er bijvoorbeeld taart voorbij komt, zeggen dat ik het niet ‘mag’. Want wie zegt dat ik suikervrij moet eten? Nobody but me. Dus niet zeuren, want als je die taart wilt, moet je die gewoon pakken. Maar denk goed na of je hem écht wil!

Maar goed. Ik praat weer veel te veel. Tijd voor het artikel. Ik deel vandaag met jullie een aantal producten die ongezond zijn, maar toch suikervrij. Zo kun jij je suikervrije leventje vast zonder zeuren beginnen 😉 En ben je nou zelf in de supermarkt opzoek naar suikervrije producten? Kijk dan naar de ingrediëntenlijst. Bij de voedingswaardetabel staat vrijwel altijd suiker tussen. Vaak gaat dit over de natuurlijke suikers uit de producten die gebruikt zijn voor dit product. En vergeet ook niet te controleren op suikerschuilnamen!

CHIPS
Bestaat er eigenlijk wel zo iets als gezonde chips? Dat vast niet. Maar je hebt wel verantwoorde keuzes. Zonder nu verder te kijken of het een verantwoorde keuze is, zijn deze chips in ieder geval suikervrij!

 • Lays Naturel (let op! Lay’s Oven Naturel is niet suikervrij!)
 • Jumbo Chips Naturel
 • Jumbo Nacho Chips
 • Jumbo Pure Natural Dipchips
 • Dorito’s Naturel
 • Croky Naturel
 • Croky Superfrites Naturel
 • Crackito Sticks Naturel
 • Crackito Chips Zout
 • Chio Chips Kettle Cooked Sea Salt
 • Chio (Microwave) Popcorn Salt
 • Chio Pinchacha’s Paprika
 • KETTLE® Chips Sea Salt
 • Tyrrells Zoete Aardappel-, Wortel-en Aardappelchips
 • Tyrrells Veg Crisps
 • Eat Real Hummus chips Sea Salt Flavour
 • Sodiro’s Bananenchips
 • Santa Maria Tex Mex Nacho Chips

(DIP)SAUZEN
Ik hou van saus. Altijd al gedaan. Bij mij was het dan vaak ook saus met vlees in plaats van andersom. En datzelfde geldt ook voor chips, of net waar je dan ook saus bij doet. Maar in saus zit vrijwel altijd suiker verwerkt… Oh oh…. Nou moet ik wel zeggen dat het met de meeste sauzen hieronder wel meevalt qua ongezond, maar toch 😉

 • Dip Sauce Jalapeño (Makro)
 • Grand’Italia Sugocasa Erbe Tomatensaus
 • Grand’Italia Besciamella
 • Grand’Italia Sugocasa Piccante
 • Jamie Oliver Red Onion & Rosemary Pasta Sauce
 • Jamie Oliver Pittige Olijf en Knoflook Pastasaus
 • Knorr Roquefortsaus
 • Jumbo Sugo Piccante Pittige Tomatensaus
 • Jumbo Sugo Tomatensaus met Kruiden
 • Conimex Woksaus Soja
 • Saitaku Tamari Soy Sauce
 • Smaakt Biologisch Tamari
 • Go-Tan Organic Soy
 • Tons Belze Majoneis
 • Tons Franse Majoneis

Verder kun je dipsauzen makkelijk zelf maken. Denk bijvoorbeeld aan guacamole, tomatenketchup of aioli met Belze Majoneis.

Ik vond het zo wel weer voldoende ongezonde maar toch suikervrij! Ik heb zo goed mogelijk proberen te kijken, dus heb ik ergens suiker toch over het hoofd gezien, laat het me vooral weten! Ennuh… Bij een baaldag – oh oh! Emo-eten is ook niet goed 😉 – kun je hier dus van genieten!

Welke chips en/of sauzen ken jij die suikervrij zijn?

Liefs Natasja

Volg mij ook op: Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, YouTube of Bloglovin'

14 Comments

 • Eva

  14 januari 2016 at 10:34

  Handig zo’n lijstje 🙂 ik let zelf nooit echt op suikers ja of nee maar nu weet ik tenminste dat als ik een keer lekker chips wil eten ik deze beter kan pakken dan de andere 😉

  Beantwoorden
 • Mariska

  14 januari 2016 at 11:24

  Handig lijstje! Suikervrij eten heeft toch als doel om gezonder te eten? Is ongezond suikervrij eten dan niet een beetje tegenstrijdig? Niet als kritiek bedoeld, ik vraag het me alleen af. Natuurlijk mag je eens van wat lekkers genieten 🙂

  Beantwoorden
 • José

  15 januari 2016 at 19:54

  Hoi Natasja,

  Ik ben erg benieuwd waar jij deze informatie hebt gevonden. Als ik op de website van de Jumbo deze artikelen op zoek, zie ik in de productinformatie bij wel heel veel van de door jou genoemde producten vermeld staan dat we suiker in zit. En dat zelfs zonder dat de schuilnamen van suikers erbij staan! Ik heb niet alles gecheckt, maar op de groente- en fruitchips na, lijkt alles suiker te bevatten.
  Jumbo Nacho Chips bevat suiker volgens het etiket: 1,5 gram per 100 gram
  Lays naturel chips bevat ook suiker
  jumbo chips bevat ook suiker
  Doritos naturel ook suiker
  Chio producten bevatten suiker
  Eat real hummus chips bevat suiker
  Santa Maria Tex Mex bevat suiker
  Grand’italia erbe tomatensalsa bevat veel suiker! En zo ook de Picanta versie.
  De Jamie Oliver sauzen dito.
  De soya sauzen bevatten ook suikers.

  Beantwoorden
   • José

    15 januari 2016 at 20:34

    Dus als jij suikervrij eet, mag je wel een boterham met honing of honing in je thee? Ben het met je eens dat als je al suiker gebruikt, je beter kunt kiezen voor natuurlijke, onbewerkte suikers (ruwe honing van de imker bijvoorbeeld, of komosbloesemsuiker) dan dat je bewerkte, geraffineerde suiker eet. Ik was echter in de veronderstelling dat je suikervrij aan het eten was, dus ook geen natuurlijke suikers, want uiteindelijk zijn suikers suikers en zorgen ze ervoor dat je last hebt van pieken en dalen waardoor juist de behoefte om te snacken ontstaat. Overigens bevat bijvoorbeeld nacho cheese chips maltodextrose (een kunstmatige suiker).

    Beantwoorden
    • Natasja

     15 januari 2016 at 20:38

     De nacho chips uit het artikel is niet de cheese variant want dat bevat inderdaad suiker. Suikervrij eten betekent dat je geen toegevoegde suikers eet. In fruit zit bijvoorbeeld ook suiker. Suikers heb je namelijk nodig! Die leveren energie (de natuurlijke suikers!). Ik geloof niet dat je anders nog gezond en normaal kunt eten 😉 Bij de sugarchallenge kijk je ook naar de glychemische lading van producten (dat staat allemaal in de boeken). Zo is een banaan suikerbewust en niet suikervrij. Door producten te pakken met een GL onder de 10 ben je goed bezig tijdens suikervrij leven.

     Beantwoorden
 • José

  15 januari 2016 at 22:10

  Ik heb maar hoogst zelden behoefte aan een tussendoortje. Heb voldoende energie en geen energiedipjes. Doordat ik al langer eet volgens het Oer-principe en daarna me meer ben gaan richten op Paleo, eet ik automatisch nog maar heel zelden toegevoegde suikers. Door veel groentes te eten, krijg ik meer dan voldoende koolhydraten binnen en zijn producten met toegevoegde suiker nu voor mij wel heel erg zoet van smaak, waardoor het nog gemakkelijker wordt om ze te laten staan. Ook zout voeg ik nergens meer aan toe en kook dus in principe niet met pakjes en zakjes.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close