De stiekeme 7 manieren van de supermarkt waardoor jij meer geld uitgeeft

Hoe komt het nou toch dat wanneer je naar de supermarkt gaat – én ja, zelfs met een lijstje – dat je naar huis gaat met meer dan dat je bedoeling was? Damn! Je bent er wéér ingetrapt. Stomme supermarkt ook. Tijd om de stiekeme manieren van de supermarkt bekend te maken!


Sale
We kennen ze eigenlijk allemaal wel: ‘1+1 gratis’, ’tweede voor de helft van de prijs’, de ‘50% korting’ en ‘5 voor €5’. Of je het product nu wel of niet op je lijstje had staan, je hersenen worden getriggerd. Want het klinkt als een te gekke deal! En dus gooi je zonder er verder bij na te denken de producten in je winkelmandje. Thuis aangekomen besef je dat je het product eigenlijk niet nodig had en praat je het weer goed door te zeggen dat je een deal als deze toch écht niet aan je neus voorbij kon laten gaan.
Trap hier niet in! Want jij en ik weten ook wel dat deze deal over een paar weken of maanden er weer is. Misschien dat je het product dan wel nodig hebt. En vaak is het product niet eens goedkoper dan dat je er gewoon eentje van meegenomen had… Hmmm… Stomme supermarkt…

Spaarkaarten
En ja hoor, de supermarkt komt weer met een of andere spaaractie. Bij elke €10 krijg je een stickertje voor op je stickervel. En wanneer deze vol is dan krijg je gratis een ticket voor… Nou ja, wat dan ook. En dus koop je meer, zodat je aan het geldbedrag komt en weer een sticker krijgt. Want voor €9 iets kopen en dan geen sticker krijgen is toch wel erg balen. Ondertussen lachen de supermarkten zich rot… Zij verkopen meer en jij denkt een goede deal te maken. Maar uh uh… uiteindelijk heb je meer uitgegeven dan nodig was en was dat geld wat je dus onnodig uitgegeven had net zo veel of zelf wel meer waard dan hetgeen wat je krijgt.

Voorgesneden groenten, fruit en vlees
Het is toch mega makkelijk om een zak gesneden champignons mee te nemen? Je hoeft niet meer te snijden en dat scheelt een hoop geld. Ja, makkelijk is het wel. Maar ook duur! Vergelijk het product maar eens met het niet-voorgesneden product. Ten eerste zit er aanzienlijk minder in het zakje of het bakje en betaal je omgerekend bijna 5x zoveel! Hoewel dit uiteraard ook scheelt per product. Tja, als je op je budget moet letten kun je toch echt beter zelf snijden. En vaak is het product nog verser ook nog!

Al dat lekkers bij de kassa
Eindelijk heb je alles verzameld wat je nodig hebt en dus is het tijd om naar de kassa te gaan. Je legt je producten op de band en wacht rustig tot je aan de beurt bent. Je kijkt om je heen en ziet dat heerlijke snoep je lachend aankijken. En die kortingsbak is ook wel erg verleidelijk. Je hebt aan de kassa weinig tijd om je beslissing te heroverwegen en dus gooi je nog gauw die reep chocolade en dat ene korting product bij je spullen op de band. Stoute, stoute supermarkt…! Ik ben er weer ingetrapt.

Alles op ooghoogte
Op de een of andere manier – zeker als we haast hebben – pakken we het snelst het product wat op ooghoogte staat in plaats van alle merken en prijzen even af te wegen. En hier komt de truc: alles op ooghoogte is ook het duurste wat er van dat product te vinden is. Grrr….

Alles staat achterin
Nog een knappe truc van de supermarkten. Alles wat je perse nodig hebt (denk aan producten als melk, brood, eieren en vlees, fruit en groenten) staat nooit vooraan in de winkel. Nope. Het staat of in het midden, maar vaak achteraan of pas bij de kassa. Zo hopen de supermarkten dat je onderweg naar je product nog andere fantastische producten ziet die je dan ook maar even meeneemt nu je er ’toevallig’ toch langs loopt.

€1,99
Op de een of andere manier is dit een hele slimme psychologische truc. Door het niet €2 te prijzen maar €1,99 klinkt het product goedkoper en wordt het eerder met €1 geassocieerd dan met de €2. Niet als je er echt over nadenkt, maar als je het prijskaartje alleen maar ziet, dan wel. Het klinkt goedkoop en dus neem je het mee.

Trap jij ook in deze strategieën van de supermarkt?

Liefs Natasja

Volg mij ook op: Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, YouTube of Bloglovin'

6 Comments

 • Valair

  10 februari 2015 at 15:37

  Ik trap er ook elke keer weer in..bah!
  Sinds een maand pin ik geld voor boodschappen zodat ik het contant moet afrekenen, dit helpt mij heel erg! Zo zie je dat een onzin chocolade van 2 euro toch erin hakt.
  Ps. Leuke nieuwe blog Natasja

  Beantwoorden
 • Annette - Ann Ages Gracefully

  10 februari 2015 at 21:06

  Deels trap ik er in misschien maar ik doe er ook mijn voordeel mee. Ik koop bijv. nooit wasmiddel of was verzachter voor een ‘normale’ prijs. Ik haal het alleen als het in de aanbieding is. Wat je zegt die aanbiedingen zijn er regelmatig. Overige producten die in de aanbieding zijn koop ik alleen als ik ze ook normaal zou kopen. Ik laat me zelden verleiden door aanbiedingen te kopen van producten die ik normaal niet gebruik.

  Beantwoorden
 • Jenn

  12 februari 2015 at 14:50

  Stickers, lekkers bij de kassa en producten op ooghoogte, daar trap ik zeker niet in. Spaaracties vind ik leuk, maar ik zal nooit extra geld uitgeven voor een extra zegel/sticker. Voorgesneden groente koop ik af en toe wel, maar dan kies ik er wel bewust voor om een keer meer te betalen.

  Beantwoorden
 • Jonne

  25 maart 2015 at 15:50

  Slimme truc’s inderdaad! Ik denk (dat zeggen toch veel mensen) dat ik er niet intrap, ik koop echt daadwerkelijk wat ik nodig heb, let totaal niet op aanbiedingen. Misschien komt dit ook doordat ik pas 16 jaar ben, hahah!

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close