Film review | Michiel de Ruyter

Nederlandse films. Ik ben er eigenlijk nooit fan van geweest. Al moet ik eerlijk toegeven dat de laatste jaren Nederlandse films toch stiekem wel goed zijn. Nou ja, sommige dan. Zo ook Michiel de Ruyter als ik de trailer mocht geloven. Ja, een Nederlandse historie film is vaak wel goed. En dus ben ik samen met Roy gisteren naar deze film geweest.

Halverwege de 17e eeuw is Nederland een van de grootste zeevarende naties ter wereld. Na het overlijden van de legendarische admiraal Maarten Tromp, is Michiel de Ruyter zijn gedoodverfde opvolger. In diverse zeeslagen heeft De Ruyter getoond dat hij een briljant strateeg is. Politiek gezien is het Hollandse volk verdeeld. Oranjeaanhangers en republikeinen vechten om de macht. De hyperintelligente republikein Johan de Witt is als raadspensionaris de machtigste man van de Republiek der Nederlanden, maar zijn tegenstanders proberen de onzekere, maar zeer ambitieuze jonge prins Willem III stadhouder te maken. De republikeinen is er alles aan gelegen dat de oorlog met de Engelsen wordt gewonnen. Met een ingenieuze strategie weet De Ruyter op spectaculaire wijze de Engelse vloot te verpletteren. Bij het volk is hij ongekend populair, maar onderlinge complotten en samenzweringen leiden tot conflicten tussen de regerende macht en de aanhangers van de prins. Het Huis van Oranje scherpt de messen en De Ruyter wordt meegesleurd in een stroom van politieke ontwikkelingen. De Ruyter en zijn gezin dreigen het slachtoffer te worden van een politiek steekspel waarin hij op een onmogelijke missie wordt gestuurd

Acteurs: Frank Lammers, Charles Dance, Lukas Dijkema, Barry Atsma, Hajo Bruins, Rutger Hauer, Roeland Fernhout, Egbert Jan Weeber, Sanne Langelaar, Lieke van Lexmond
Duur: 151 minuten
Genre: Avontuur
Release: 29 januari 2015

En was hij goed? Nou en of! En dat hij voor 16 jaar en ouder is? Absoluut! Er zijn een tweetal scènes geweest waar ik – vrouw richting de 30 – toch echt heb weg gekeken om nachtmerries te voorkomen.
Het acteerwerk viel me ook niks tegen – en dat voor een Nederlandse film! Eindelijk eens een Nederlandse film waarin ik me totaal niet stoorde aan de manier van praten en acteren. Dus dat is zeker een pluspunt.
En ondanks het ‘magere’ budget van 8 miljoen euro (ter vergelijking: een beetje Hollywood film zit vaak al boven de 50 miljoen euro) zat de hele film goed in elkaar; inclusief special effects.

Ja, deze film is écht een aanrader. Het enige minpuntje wat ik heb (of had) over de film is de balans in het geluid bij scènes met veel geluid. Je kon dan bijna de acteurs niet verstaan. Maar of dat nu zo in de film is gemonteerd of dat het ligt aan het geluid van de bioscoopzaal…? Dat weet ik niet. De film is in ieder geval een aanrader. Precies zoals ik dat in deze blogpost al voorspeld had!

Heb jij deze film al gezien? En zo niet, zou jij hier naar toe willen?

Liefs Natasja

Volg mij ook op: Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, YouTube of Bloglovin'

One Comment

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close