Is bloggen dan echt dood?

Als mijn leerlingen mij ergens tegen komen op het internet, dan is het op YouTube. Op de een of andere manier krijg ik wel altijd opmerking (of een vraag) dat ik YouTube filmpjes maak, maar nooit eens dat ze een artikel gelezen hebben. Als je dat vertelt is het ‘oh’ en vragen ze wanneer er een nieuw filmpje online komt. Goed. Deze generatie is dus duidelijk van de filmpjes. Maar hoe zit het met de pubers? En met de jong volwassenen? En met de volwassenen?

Met het stoppen van Nederlands grootste beautyblogger (omdat zij zich wil focussen op YouTube) lijkt het einde van het blogtijdperk nabij. Als de grootste al stopt, hoe zit het dan met al die kleinere? Of is er nu weer een gat in de markt? Al denk ik dat niet, gezien er nog genoeg andere grotere beautybloggers op de markt zijn. Maar ook van Teske hoor je bijvoorbeeld nog maar barweinig in blogland. En wat dacht je van Willemijn en Martine. Ondanks dat zij nog op 2WMN bloggen, zijn zij – nog voor Mascha, laat dat wel duidelijk zijn – gestopt met hun beautyblog.

Toch hoor ik om mij heen ook vele geluiden van bloggers die het even niet lukt om te bloggen, die al weken – of zelfs maanden – geen nieuw artikel online gezet hebben, die het niet meer leuk vinden, en/of overstappen op YouTube.

Laatst had ik het daar zo over met een vriendin. Zij vindt het juist jammer dat ze haast geacht wordt video’s te kijken. “Daar heb ik toch helemaal geen tijd voor? En op de bank, wanneer mijn vriend tv kijkt, vind ik dat ook helemaal niet fijn.” Afijn. Een duidelijke voorkeur voor bloggers dus.

Ikzelf ben daarin nog weleens wisselend. Zo kan ik weken hebben dat ik alleen maar blogs lees en zo dat ik vrijwel alleen maar video’s bekijk.

Laatst schreef ik hier ook al wat over: hoe ik begon als beautyblogger, daarbij een lifestyle blogger werd en hoe ik uiteindelijk stopte met mijn beautyblog (hé, ik was de eerste! ;)), het niet meer lukt om dagelijks te bloggen en momenteel ook een voorkeur heb voor video’s. Lees hier het artikel.

Daarnaast zit ikzelf ook in een What’sApp groep met 6 andere lieve bloggers, waarvan er ééntje nog maar actief blogt.

Dus hoe je het ook went of keert, ik verkeer in een omgeving waarin blogs inderdaad een beetje dood aan het gaan zijn. Heel jammer!

Wat vind jij? Blogs lezen of video’s kijken?

Liefs Natasja

Volg mij ook op: Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, YouTube of Bloglovin'

14 Comments

 • Bianca Schrijft

  17 november 2016 at 08:04

  Zelf heb ik een hele tijd niet geblogd, dit vond ik heel jammer, maar was voor dat moment de juiste keuze. Video’s maken lijkt leuk, maar daar komt uiteindelijk ook dezelfde “sleur” in. Je ziet zoveel kanalen die er na een paar jaar mee ophouden, niet meer wekelijkse, maar maandelijkse video’s posten.
  Het grote probleem, in mijn ogen, de hobby wordt een verplichting en gaat als werk voele . Het gaat energie kosten en dan raakt de fut eruit. Bloggen is al lang niet meer zo populair als in eind jaren 90 begin 2000, het zal continu verplaatsen, maar er zal altijd een markt blijven. Zodra bedrijven er geen heil meer inzien om een samenwerking met welke blogger dan ook, aan te gaan, dan is het echt dood.

  Beantwoorden
  • Natasja

   17 november 2016 at 08:10

   Mooi geschreven Bianca! En inderdaad met YT gaat dat net zo gebeuren. En wat he zegt, zolang bedrijven nog willen samenwerken is het nog niet dood. Wel denk ik dat video momenteel de meeste winst levert voor bedrijven.

   Beantwoorden
 • carolien

  17 november 2016 at 09:45

  Nee hoor, bloggen is niet dood. Niet vood mij in elk geval. Het enige wat ik op Youtube doe is muziek opzoeken, ik kijk nooit meer filmpjes van youtubers. Zelf heb ik ook een tijd youtube naast mijn blog gedaan, maar ik werd er alleen maar ongelukkig van. Het past niet bij mij, ik voel me er niet prettig bij etc. Nee ik houd het lekker bij bloggen.

  Beantwoorden
 • Yvette

  17 november 2016 at 09:47

  Ik vind YouTube leuk en ik blijf filmpjes kijken, maar ik lees nog steeds blogs! Al geldt voor allebei dat ik minder de behoefte voel erop te reageren, ik denk dat meer mensen dit hebben en dat daarom de gedachte zo leeft dat bloggen dood aan het gaan is. (Al moet ik eerlijk zeggen dat ik van meer mensen hoor dat ook de views kelderen, dus ik weet niet of ik maar wat uit mijn nek klets) Toch blijf ik blogs iets geweldigs vinden, zoveel mensen die zo leuk kunnen schrijven en anderen (mij) kunnen inspireren! Ook vind ik zelf schrijven nog steeds geweldig, al doe ik het nu veel minder, dat heeft meer te maken met de fase van mijn leven en de inspiratie die ik mis. Maar ik weet dat ik als ik echt iets kwijt moet, ik dat op mijn blog kan doen en dat vind ik heerlijk!

  Beantwoorden
 • Simone

  17 november 2016 at 11:17

  Ik vind lezen veel fijner als video’s kijken. Geen idee waarom, maar bij lezen kun je ook sommige dingen skippen die niet interessant zijn en naar een volgend kopje gaan. Bij video’s heb je geen alinea’s en hoofdstukken en dat vind ik niet fijn.

  Laat mij maar lekker bloggen en blogs lezen hoor. Heerlijk!

  Ennuh, dat Mascha ermee stopt, geen probleem. Wellicht krijgen andere bloggers die klein zijn en net zo goed bloggen dan ook eens een kansje om wat meer bekendheid te krijgen. Want die werken minstens net zo hard! 🙂

  Beantwoorden
 • Anne - Ditisanne.nl

  17 november 2016 at 13:04

  Ik denk niet dat het stoppen van één beautyblogger de dood van het bloggen inluidt… Misschien dat het in haar niche een verschuiving oplevert (alleen maar goed!), maar als travelblogger had ik eerlijk gezegd tot vorige week nog nooit van haar gehoord! En als ze in haar afscheidsblog meldt dat ze zich één van de meest invloedrijke vrouwen online vindt, dan gaan bij mij vooral de nekharen overeind staan!

  Er zal best een deel van het blogverkeer naar film verschuiven, maar dat hoeft niet het einde voor het bloggen te zijn. Sinds video op de markt is, worden er ook nog steeds boeken geschreven en uitgegeven dus het een hoeft het ander niet in de weg te staan! Zelf heb ik ook niet zoveel met YouTube, alleen voor wat muziek en heel af en toe een reisfilmpje maar verder gebruik ik het niet.

  Beantwoorden
 • Vivian

  18 november 2016 at 16:24

  Bloggen dood… nee. Ik vind YouTube leuk, maar ik kijk eigenlijk nooit vlogs of video’s van bloggers, gewoon omdat ik dat niet leuk genoeg vind en er ook niet genoeg tijd voor heb. Het bloggen vind ik zelf nog altijd ontzettend leuk, maar ik merk wel dat de aandacht verschuift. Dat vind ik niet per se erg, want dat opent ook juist deuren om uniek te blijven als blogger!

  Beantwoorden
 • Renske

  20 november 2016 at 11:10

  Ik heb het idee dat er wel minder wordt geblogd. Eigenlijk komt mij dat verrekte goed uit, want ik heb enkel in het weekend tijd om te lezen, haha! Oh, en soms doordeweeks als ik een vrije avond heb. Eerlijk gezegd kijk ik bijna geen video’s, want ik lees liever blogs en bekijk liever plaatjes. Precies ook wat jouw vriendin zegt: geen tijd voor, haha. En ik vind het ook ongezellig om met oordopjes naast mijn vriend te zitten. 😉

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close